Beyaz lekeler çoğunlukla genetik olarak kişiden kişiye geçebilmektedir. Aynı zamanda kalsiyum alımı az olan bireylerde daha yoğun şekilde fark edilir. Dişlerin mineral bakımından eksik kalması ve yıpranmasına bağlı olarak dişin hem ön hem de arka taraflarında beyaz renkte lekelenmeler meydana gelmektedir.
Dişlerde bulunan beyaz lekeler dental florozis nedeniyle meydana geldiyse, florür tedavisi uygulanarak mine tabakasına kaybettiği mineraller geri kazandırılabilir ve görünümü iyileştirilebilir.
Çürüğün ilk aşamasında görülen beyaz lekeler hem süt dişlerinde hem de daimi dişlerde görülebilir. Genellikle ilk süt dişlerinin çıktığı bebeklik döneminde gece emzirme ya da biberonla beslenmeye bağlı olarak özellikle üst ön dişlerin dış yüzeylerinde önce diş etine yakın alanlarda beyaz lekeler görülmeye başlar.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Diş Şeffaflaşması Nedenleri
Dişlerimizin en dış katmanında bulunan diş minesi dişlerimizi korumakla görevlidir. Bazı sağlık koşulları ve tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olarak diş minesi yavaş yavaş aşınabilir. Bu aşınmalar yüzünden de dişleriniz zamanla şeffaf bir görünüme ulaşır.
İlgili 24 soru bulundu
Sağlıklı dişler, sağlıklı bir ağız ve diş eti ile birlikte beyaz ve doğal bir görünüme sahiptir. Ağız ve diş sağlığının korunması için düzenli diş bakımı yapılması gerekir. Sağlıklı diş görünümünün en önemli faktörlerinden biri de düzenli olarak diş bakımının yapılmasıdır.
Diş uçlarında tırtıklar, Diş yüzeyinde yumuşak görünüş, Dişlerin birleştiği noktalarda çökmeler ve. Diş aralarında kanamalar görülürse aşınma başlamış demektir.
Dentin, diş minesi kadar sert veya koruyucu değildir, dolayısıyla açığa çıktığında ağız bakterileri ve plak, dişe zarar vermeye başlayabilir. Çürüme devam ederse dişin pulpası tehlikeye girebilir, bu da ciddi durumlarda dişin çekilmesiyle sonuçlanabilir.
Diş aşınması; diş minesinin kaybıdır ve asite maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır. Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur. Vücudun kemik ve kas gibi bölgelerinden farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücre yoktur. Yani, diş minesi bir defa yok olduğunda, vücut onu yeniden oluşturamaz.
Aslında dişlerde beyaz leke oluşmasının sağlık açısından önemli bir problem olmadığını belirtmemiz gerek.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Diş hekiminiz dişlerinizin zayıf bölgelerini güçlendirmeye yardımcı olmak amacıyla size florür tedavisi uygulama önerisinde bulunabilir. Dişlerinizin üzerindeki beyaz lekelerden rahatsızlık duyuyorsanız, hassas bir diş beyazlatma ürünü, diş ve lekeler arasındaki renk farkını azaltmaya yardımcı olabilir.
Dişlerin beyazlaması ne kadar sürer? Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ortalama beyazlama süresi 2-3 haftadır. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir.
Melanin, deride bulunan melanosit hücrelerin ürettiği bir pigmenttir. Derinin açık veya koyu renkte olmasını belirleyen bu pigmentlerin, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da zarar görmesi sonucunda yok olmasıyla ciltte beyaz lekeler ortaya çıkar.
Diş minesini temizleme: Diş bakımı yaparken lekeli olan dişler için ayrıca diş fırçalama yapılmalıdır. Diş macunlarının çoğu florür içerir. Florür içeren diş macunlarının tercih edilmesi diş yüzeyinde meydana gelen lekelenmeleri azaltacaktır.
Minenin normal rengi açık sarıdan grimsi beyaza kadar çeşitlilik gösterir. Minenin altında dentin bulunmayan dişin uç kısımlarında renk bazen hafif bir mavi tona dönebilir.
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
Diş hekimlerinin diş taşı temizliği için kullandığı cihazlar diş minesine ve diş etine zarar verecek nitelikte değildir. Temizlik yapıldıktan sonra diş taşı bulunan yüzeyin boş kalmasından dolayı başlarda diş hassasiyeti hissedilebilir.
Diş beyazlatma işlemleri sırasında kullanılan solüsyonlar, belli bir yüzde ile kullanıldığı zaman hiçbir şekilde dişlere zarar vermemektedir. Kullanılacak solüsyonların miktarını da diş hekimi belirlediği için diş minelerinde ve diş etlerinde herhangi bir yan etkiye sahip değildir.
· Alkol ve asit bazlı sıvı ve gıda tüketimi. · Reflü: Reflü hastalığı, mide asitlerini ağız boşluğunuza kadar ulaştırır ve asit yapısı barındırdığı içim diş mineleri zarar görmektedir. · Bazı ilaçlar, fazla kullanılan C Vitamini ve de fazla miktarda asit barındıran takviyeler de diş minelerine zarar verir.
Kalsiyum fosfat ve florürün dişlere ve diş minesine iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucunda gözlemlenmiştir. Bu nedenle diş minesi güçlendirme için kalsiyum fosfat ve florür içeren diş macunları ve jeller kullanmaya özen göstermelisiniz.
Dişin normal rengi bembeyaz olmayıp sarıdır. İnsanlar yaş aldıkça, pulpadan gelip içine etki eden materyaller zaman içinde dişin rengini değiştirmektedir. Böylece zamanla dişlerde renk değişikliği meydana gelerek dişler daha koyu kahverengi/sarı bir renge dönüşmektedir.
Diş beyazlığını korumak için en önemli unsurlardan biri günlük rutin diş bakımını ihmal etmemektir. Dişlerimizin temizliğini her gün düzenli olarak yapmalıyız. Günde en az 2 defa dişlerimizi fırçalamalıyız. Ayrıca diş fırçasıyla ulaşamadığınız alanlara diş ipi kullanarak ulaşabilirsiniz.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri