Kaya tuzu kullanarak da perdelerin beyazlamasına tanıklık edebilirsiniz. Perdelerinizi bir gece önceden içinde kaya tuzu bulunan suya koyup beklettikten sonra her zaman yaptığınız yıkama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Sodalı su, perdelerinizin korniş bölümlerinin temizlenmesini sağlayacaktır. Belli bir süre suda beklemesi de işe yarar. Değerlendirin ve anında sodalı suda bekletilen perdelerin istenmeyen gri ve siyah lekelerden kurtulmasını sağlayın.
Bunun için tüllerin bekleyeceği suyun içine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin. Bir gece öncesinden kaya tuzunun yer aldığı suda bekleyen perdeleri, ertesi gün 30 derece programda yıkayabilirsiniz. Bu yöntemi her ay denediğinizde, tül perdelerin sararmasını önleyerek yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Yalnız dikkat, toz şekeri çamaşır makinesinin deterjan bölümlerinden birine koymuyor, doğrudan tül perdelerin üzerine ilave ediyorsunuz. Ardından makinenizi çalıştırıyorsunuz. Tül perdeleriniz makineden çıktığında eskisinden çok daha beyaz oluyor.
Perdeleriniz fazla kirliyse makinede yıkamadan önce 4 kaşık sofra tuzuyla dolu 4-5 litre kadar sıcak suyun içinde, yaklaşık 5 saat kadar bekletin. Perdelerinizi hassas ayarda yıkamaya dikkat edin. İdeal bir sonuç için 30 derecede yıkayabilirsiniz. Klor içermeyen bir beyazlatıcı ekleyerek perdelerinizi yıkayabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
SODADA BEKLETİN, FARKI GÖRECEKSİNİZ!
Ama kar beyaz perdeler için çok etkili. Bir gün önceden perdelerinizi bir kovaya koyun. Üzerini geçecek kadar su ve sonrasında soda ekleyin. Ertesi gün normal bir şekilde makinede yıkayın.
Aktif Üye. kızlar, tvde derya baykalda duymuştum deterjanla birlikte 1 paket kabartma tozu yada karbonat kullanın süper beyazlatıyor. ama krem rengi yada renkli tüllerde kullanmayın.
Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Deterjan gözüne ekleyeceğiniz bir ölçek sirkeyle tül perdeleriniz sizi sevindirecek beyazlığa kavuşacaktır. Kaya tuzu kullanarak da perdelerin beyazlamasına tanıklık edebilirsiniz.
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Tüllerde islenme ya da sararma sorunu yaşıyorsanız, karbonat en iyi çözüm yollarından biridir. Sararmış ya da islenmiş tül perdelerinizi karbonat ile bembeyaz yapabilirsiniz. Çamaşır makinenizin deterjan gözüne 2 çorba kaşığı karbonat ekleyin ve doğal yollardan perdeniz tertemiz olsun.
Perdenizin normal yıkadığınız dan daha farklı bir şekilde temizlediğini görünce gözlerinize inanamayacaksınız. Evde karbonatınız yoksa kabartma tozu da kullanabilirsiniz.
Özellikle de tül perdeler için mükemmel bir yardımcı olacaktır. Tül perdelerinizi makine içine alın ve üzerine 2 paket karbonat serpiştirin. Sonrasında 30 derece programı ayarlayarak yıkama deterjanını ekleyin. Uygun program sona erdiğinde, tülleriniz karbonat sayesinde bembeyaz çıkacaktır.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır. Çünkü pamuk ve keten kumaşlar yıkadığında sertleşir oysa polyester kumaşlar için böyle durum söz konusu değildir.
Bol suda yıkanıp, durulanmalıdır. Tüller elde yıkanacaksa çamaşır makinesine konulan deterjandan biraz daha fazlası kullanılmalıdır. Yıkanan tüller silkelenmeli, dikiş yerlerinden normal şekilde hafifçe düzeltilerek asılmalıdır.
Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir. Perdeler bil suda çok daha iyi yıkanacaktır. Perdeler bembeyaz ise bir iki damla çamaşır suyu eklenebilir, ama perdeler renkli ise (bej, ekru, krem de dahil) kesinlikle çamaşır suyu konmamalı.
Çamaşır makinesinde, perdeler için uygun olan format, “Narin Yıkama” olarak bilinir. 30 derece olan bu format, sıcak su içermez ve “Elde Yıkama” özelliği ile perdeleri yıkar. Çoğu çamaşır makinesinde “Elde Yıkama” özelliği olmayabilir.
Elde yıkama, hassas program ve sentetik programı gibi bu tarz programları seçmeniz gerekmektedir. Eğer ki çamaşır makinenizde “perde” için özel bir programı bulunuyorsa bunu da seçebilirsiniz. Seçtiğiniz programda 30 derecede ve 400 devirde ayarlamasını yaparak perdenizin kırışmasını da önlemiş olursunuz.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Çamaşır suyunu fazla kullanmak, perdelerin ipliklerine zarar vererek sararmaya neden olur. Çamaşır suyu özellikle doğal rengi sarı olan naylon ve polyester madde içeren ürünleri kendi rengine döndürür. Keten ve pamuklu ürünler de çamaşır suyundan etkilenerek zarar görür ve sararır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir.
Perde temizliğinde makinenin içerisine az miktarda Arap sabunu koyarak makineye atılması halinde inanılmaz beyazlık ve parlaklık elde edilir.
Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri