Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş taşı oluşmadan bu plaklar yok edilebilir. Böylece diş taşı temizliğine gerek kalmaz.
Bir kez tartar oluştuğunda, iyi bir ağız sağlığı rutini uygulasanız bile diş eti hastalığı gibi sorunlar meydana gelebilir. Plağın aksine fırçayla çıkartılamaz, bu nedenle diş hekimi veya hijyenist tarafından çıkarılması gerekir. Tartar birikimini tedavi etmenin en iyi yolu en başta oluşmasını önlemektir.
Bir bardak suyun içerisine konulan ceviz kabukları ortalama 20 dakika boyunca kaynatılır ve sonrasında soğumaya bırakılır. Diş fırçası, soğumuş olan bu suda yaklaşık 10 dakika bekletilir. En sonunda da bu suyla dişler fırçalanır. Bu işleme günde 3 kez devam edilmesi önerilir.
Diş taşı temizliği bir kez yaptırılınca ne yazık ki yeniden oluşmasının engellenmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle düzenli olarak altı ayda bir yaptırılmalıdır.
Diş ipi kullanmak da diş taşı oluşumunu azaltacak yöntemlerden biridir. Zamanla dişlerde hasar meydana getirebilen diş taşlarının ortalama 6 ayda bir temizlenmesi gerekir. Diş taşı, dişlerde ve diş etlerinde kanama, tahriş gibi problemler oluşturabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluk
Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.
Diş temizleme işleminin asıl amacı, diş taşı temizliği ve diş eti sağlığı için yapılır. Ancak diş temizleme işleminin beyazlatma etkisi de doğacaktır. Özellikle de diş temizleme işleminden sonraki ilk 24 -48 saat içinde dişlerdeki beyazlık etkisi gözle görülecek şekilde fark edilebilir.
Çoğunlukla özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile tartar temizlenir, diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazlar da kullanılabilir. Plak ve diş taşları ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalarla diş yüzeyi cilalanır.
Temizlenmediği takdirde plaklar birikir ve sertleşerek diş taşlarını oluşturur. Plak birikimi düzenli diş fırçalama ve ağız bakımıyla çözülebilse de diş taşları profesyonel bir bakım olmadan bölgeden uzaklaştırılamayacaktır. 8 ile 48 gün içerisinde oluşan diş taşı gri ya da siyah renkte olabilir.
Sirke İle Diş Taşı Temizliği
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
Hastalarımıza zararlı görünen nokta ağız içerisindeki plağın tükürük etkisi ile yeniden taşlaşması ve yeniden diş taşı oluşumu fakat bu tamamen normal bir süreçtir ağız sağlığımızın korunması için diş taşı temizliğini belirli aralıklarla tekrarlamamız gerekir.
Diş taşları; ağız kokusu, diş renklenmeleri, diş eti rahatsızlıkları, çürükler vb. birçok sorun ile ağız ve diş sağlığımıza zarar vermektedirler. İlerleyen dönemde diş kaybına yol açabilecek durumlara sebebiyet vermemek adına diş taşlarını temizletmek en doğru olan davranıştır.
Karbonat antibakteriyel özelliği sayesinde plak ve tartarı yok eder, ayrıca dişlerin beyazlamasına da yardımcı olur. Antrasit içeriği ile ağız içi pH seviyesini dengeler. Tuz da antimikrobiyal madde olduğundan kısa sürede plak ve tartarlardan kurtulmanızı sağlar.
Dişlerinde tartar oluşan bireyler diş tatarı temizleme aletleri yardımıyla diş temizliklerini yapabilirler. Ayıraca diş tartarlarınızı doğal yöntemlerle temizlemenizde mümkündür. Sirke, karbonat, çilek gibi doğal ürünlerle dişlerde oluşan tartarları giderebilirsiniz.
Diş taşı temizliği sonrasında;
Diş taşlarının yoğun olduğu ve/veya diş eti hastalığının ilerleyen döneminde temizlik yapıldığında dişler destek dokularını kaybetmiş olduğundan sallanması normaldir.
Diş taşı temizliği acı veren bir işlem değildir. Anestezi altında olmadan yapılan temizlik işleminde çok ufak sızlamaların dışında hastanın canını yakacak herhangi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Siyah Diş Taşı Nedir? Bakteriler diş eti çizgisinin etrafında biriktiğinde, fırçalama ve diş ipi kullanımı ile çıkarılabilen yumuşak, yapışkan, renksiz bir film olan plak tabakası oluşturur. Tedavi edilmeyen plak sertleşebilir ve kalkülüse dönüşebilir, bu da uzaklaştırılması için profesyonel temizlik gerektirir.
Diş taşı temizleme işlemi, diş taşı yoğunluğuna göre 1 ya da 2 seansta tamamlanan bir işlemdir. Seanslar ortalama 30 dakika sürmektedir.
Diş hekimleri 25- 30 dakika arasında süren diş taşı temizliği bazı durumlarda 1 saate kadar uzayabilir. Çoğunlukla tek seansta biter, ileri diş eti hastalıklarının olduğu durumlarda seans sayısı arttırılabilir.
İşlem sonrasındaki 1 haftalık süreçte soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Anestezi yapılmadıysa işleminin ardından 2 saat boyunca hiçbir şey yememeli ya da içmemelisiniz. İlk 24 saat boyunca sıcak ve soğuk yiyecek / içeceklerden uzak durmalısınız.
Diş fırçası, diş ipi ve ağız gargaraları diş plağının temizlenmesine yardımcı olur. Bu plak uzaklaştırılmadığı zaman taş (tartar) haline gelebilir. Diş taşı, özellikle ağız bakım hijyenine özen göstermeyen kişilerde oluşabilir. Ayrıca doğru fırçalama yapmayan ve diş eti sınırını temizlemeyen kişilerde de görülebilir.
Diş taşı oluşumu son derece yaygındır ve önlenmediği takdirde yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Periyodik diş temizliği ve kontrollerin yanı sıra günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı, diş taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Doğru ve yeterli fırçalanmayan dişler üzerinde önce bakteri plağı, ardından diş eti altına doğru ilerleyen diş taşları oluşur. Bu oluşuma zamanında müdahale edilip diş taşı temizliği yaptırılmadığı durumlarda ise diş taşları diş kökünde dişi tutan kemiği eritmeye başlar daha sonra da diş sallanır ve düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri