Diş taşları; ağız kokusu, diş renklenmeleri, diş eti rahatsızlıkları, çürükler vb. birçok sorun ile ağız ve diş sağlığımıza zarar vermektedirler. İlerleyen dönemde diş kaybına yol açabilecek durumlara sebebiyet vermemek adına diş taşlarını temizletmek en doğru olan davranıştır.
Düzenli diş temizliği sağlanmadığında bu bakteri plakları sert bir yapı alarak diş taşı oluşumu başlar. Diş taşı temizliği ağız sağlığı için önem taşıyan bir konudur ve düzenli bir şekilde temizletilmelidir. Yapılmazsa diş eti çekilmesi, diş eti iltihabı ve bazen diş kaybına bile sebep olabilir.
Bakteri oluşumuna neden olan diş taşlarının temizletilmesi dişe zarar vermez. Diş temizliği yapıldığında ağızda bakteri oluşmasının önüne geçilmiş olur.
Diş taşı temizlemenin herhangi bir zararının bulunmadığı bilinmektedir. Diş taşı temizliğinin düzenli şekilde yapılması, oluşabilecek ciddi rahatsızlıkların önlenmesini sağlayacaktır.
Diş taşı temizliği sonrası, diş etlerinde bir miktar kanama ve hassasiyet görülebilir. Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Diş hekimleri sadece diş taşlarını temizlemek ile kalmaz, tüm ağız içi bakımı da yapar. Ortalama 25-30 dakika süren diş taşı temizliği bazı durumlarda 1 saate kadar uzayabilir. Genellikle tek seansta biter, ileri diş eti hastalıklarının olduğu durumlarda seans sayısı artabilir.
Diş temizleme işleminin asıl amacı, diş taşı temizliği ve diş eti sağlığı için yapılır. Ancak diş temizleme işleminin beyazlatma etkisi de doğacaktır. Özellikle de diş temizleme işleminden sonraki ilk 24 -48 saat içinde dişlerdeki beyazlık etkisi gözle görülecek şekilde fark edilebilir.
Diş taşı temizliği sonrasında;
Diş taşlarının yoğun olduğu ve/veya diş eti hastalığının ilerleyen döneminde temizlik yapıldığında dişler destek dokularını kaybetmiş olduğundan sallanması normaldir.
Diş taşı temizliği dişe zarar verir mi? Hayır.
2023 yılında diş taşı temizleme fiyatı, uygulanacak yönteme bağlı olarak değişmektedir. Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.
Tedavi sonrasında ise hasta nelere dikkat etmelidir? İşleminin ardından hasta 2 saat boyunca hiçbir şey içmemeli ve yememelidir. İlk 24 saat içerisinde sıcak ve soğuk şeylerden uzak durulmalıdır. Temizleme işleminin ardından diş etlerinde sızıntı olması ve birkaç gün soğuk sıcak hassasiyeti yaşanması mümkündür.
Diş Taşı Temizliği Acıtır mı? Rutin diş taşı temizliği işlemleri sırasında anestezi uygulanmasını gerektirecek bir acı ortaya çıkmaz. İşlem sırasında sadece hafif bir sızı meydana gelir. Bu sızı da hiçbir zaman hastayı rahatsız edecek boyutlara ulaşmaz.
Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı, plak oluşumunu ve dolayısıyla diş taşını önlemeye yardımcı olur. Ancak diş taşının çok belirgin olduğu vakalarda, mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerekir. Uzman hekim, gerekli gördüğü takdirde diş taşı temizliği yapar.
Diş taşı birikiminin tekrar oluşmasını engellemek için düzenli ve etkili bir ağız hijyeni rutini benimseyin. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, diş ipi ve ağız gargarası kullanın. Ayrıca, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ve düzenli diş hekimi kontrollerini sürdürün.
Çocuk 1 yaşını geçtikten sonra diş fırçaları ile temizlik yapılmalıdır.
Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir. Yumuşak veya orta yumuşaklıkta bir diş fırçası kullanın.
Diş ipi kullanmak da diş taşı oluşumunu azaltacak yöntemlerden biridir. Zamanla dişlerde hasar meydana getirebilen diş taşlarının ortalama 6 ayda bir temizlenmesi gerekir. Diş taşı, dişlerde ve diş etlerinde kanama, tahriş gibi problemler oluşturabilir.
Oluşan diş taşı için yılda en az 1 kere diş taşı temizliği yapmanız önerilir. Ancak bakteriyel diş plağı, diş taşına dönüştüğü andan itibaren, diş fırçalamak taşların gitmesi konusunda bir katkı sağlamamaktadır. Artık yapmanız gereken tek şey, bir diş hekimine başvurarak, diş taşı temizliği yaptırmaktır.
Diş taşı temizleme işlemleri, düzenli olarak yapılması gereken işlemlerdir. Diş hekimlerinin önerisi genellikle, diş taşlarının 6 ayda bir temizlenmesi gerektiğidir. Daha sık yapılan uygulamalar dişlere zarar verebilir.
Diş taşı temizliği sonrası dişlerin formunda herhangi bir değişiklik olmaz bu yüzden bir boşluk oluşumu söz konusu değildir.
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
Diş Taşı Problemi
Ağız kokusunun önemli nedenleri arasındadır. Problemin çözülmesi için diş doktorunuz diş taşı tedavisi uygulayacaktır. Bu tedavi ilk günde tamamlanabilir ya da 2 - 3 gün kadar uzayabilir. Diş taşlarının temizlenmesi ile dişlerinizin arasındaki plak ortadan kaldırılmış olacaktır.
Elma sirkesi, antibakteriyel özellikleri sayesinde diş taşı temizliğinde yardımcı olabilir. Yarım çay bardağı suya bir çay kaşığı elma sirkesi ekleyip karıştırdıktan sonra ağzınızda gargara yapabilirsiniz. Ancak sirkenin asidik yapısı diş minelerine zarar verebileceği için bu uygulamayı sık sık yapmamalısınız.
Diş taşı temizliği yaptırmak isteyen hastalarımız diş hekimliğinin periodontoloji ana bilim dalında tedavisini yaptırabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri