Diş taşı temizliği yaptıranlarda hafif ağrı olması normaldir. Bu ağrılar artarsa diş hekiminizin verdiği ağrı kesicileri kullanın. Tedaviden sonra 2 saat hiçbir şey yememelisiniz. Diş taşı temizliğinden sonra 24 saat sıcak-soğuk hassasiyeti olabilir.
Diş taşı temizliği sonrası hassasiyet, kişiden kişiye değişebilir. Genellikle, hassasiyet birkaç gün içinde ve genellikle 3 gün içerisinde azalır. Ancak bazı durumlarda birkaç hafta sürebilir. Bu süreçte ağrı kesiciler ve hassas dişler için özel diş macunları kullanmak, rahatlama sağlayabilir.
İlk günlerde hissedilen hafif ağrı için ağrı kesiciler kullanılabilir. İyileşmeyi hızlandırmak için bir bardak ılık suya tuz ekleyerek bununla gargara yapılabilir. Tedavi sonrasında diş temizliği önemlidir. Tedaviden hemen sonra diş temizliği hasta için zorlu olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir.
Diş taşı temizliği sonrası, diş etlerinde bir miktar kanama ve hassasiyet görülebilir. Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur.
Hassasiyet bir hafta içerisinde sona erer. Ağrı halinde ağrı kesici kullanılabilir. İşlem sonrası ilk 24 saat boyunca soğuk sıcak hassasiyeti ve dişlerde sızlama nedeni ile sıcak soğuk yiyecek içeceklerden uzak durulmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Diş temizliği sonrası dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet hissedilebilir. Diş temizliği sonrası 1 gün boyunca çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. İşlemden sonra en az 2 saat süreyle diş etlerinde renklenmeye neden olan çay, kahve, kola ve sigara gibi ürünlerden uzak durulmalıdır.
İşlem sonrasındaki ilk 24 saat dişler 4 – 5 kere tuzlu su ile çalkalanmalıdır. Bu sayede enfeksiyon riskinin önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda ağzı tuzlu su ile çalkalamak iyileşmeyi de hızlandıracaktır. İşlem sonrasındaki 1 haftalık süreçte soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız.
Diş temizleme işleminin asıl amacı, diş taşı temizliği ve diş eti sağlığı için yapılır. Ancak diş temizleme işleminin beyazlatma etkisi de doğacaktır. Özellikle de diş temizleme işleminden sonraki ilk 24 -48 saat içinde dişlerdeki beyazlık etkisi gözle görülecek şekilde fark edilebilir.
2023 yılında diş taşı temizleme fiyatı, uygulanacak yönteme bağlı olarak değişmektedir. Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Diş Taşı Problemi
Hijyenin sağlanmadığı ve ağız kokusuna neden olduğu durumlar arasında diş taşı görülür. Diş kökleri ve damak arasında biriken tabakaya diş taşı denir. Sarı renkte olan bu tabaka serttir ve dişle bir bütünmüş gibi görünür. Ağız kokusunun önemli nedenleri arasındadır.
Eğer diş taşı temizlenmezse, diş etinde çekilme gözlemlenebilir. Bunun yanında daha ileri sorunlar da meydana gelebilir. Örneğin çene kemiği kaybı yaptığı için dişlerin sallanması ve düşmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Öncelikle vücudun her yerindeki temizlik gibi ağızda yapılan temizlikte mutlaka faydalıdır. Diş taşı temizliği zararları üzerinde yapılan çalışmalarda herhangi bir bulgu tespit edilmemiştir. Diş temizleme uygulaması tamamen uygulanabilir ve zararsız bir yöntemdir.
Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir. Yumuşak veya orta yumuşaklıkta bir diş fırçası kullanın.
Hastanın eğer çok ileri seviyede diş eti rahatsızlığı bulunmuyorsa diş taşı temizliği kavitron adı verilen ultrasonik cihazlar yardımıyla yapılır. 30-45 dakika arası süren diş taşı temizliğine detertraj denir.
Anguldruva: Dişin minesinin altında kanal daha yumuşak yapıdaki dentin dokusunda aşındırma yapmak için, çürük dokuyu temizlemek için kullanılır. Diş taşı temizliği sonrası dişlerin parlatılması, dolguların parlatılması gibi işlemlerde de kullanılan döner alet sistemidir.
Karbonat, diş macunları içerisinde de bulunan temizleyici ve beyazlatıcı etkisi olan bir maddedir. Bu nedenle evde karbonat ile diş taşı temizliği oldukça etkili bir yöntemdir. Evde karbonat ile diş taşı temizliği yaparak karbonatın antibakteriyel özelliği sayesinde diş taşlarının oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Diş taşı temizleme işlemleri, düzenli olarak yapılması gereken işlemlerdir. Diş hekimlerinin önerisi genellikle, diş taşlarının 6 ayda bir temizlenmesi gerektiğidir. Daha sık yapılan uygulamalar dişlere zarar verebilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsamında Diş Paketi Sunan Sigorta Şirketleri. Genel olarak diş paketi kapsamında; diş röntgeni, diş taşı temizliği, diş dolgusu ve diş hekimi muayenesi hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Diş paketi içinde yer alan her bir işlem yıllık 1 adet ile sınırlıdır.
Diş taşı temizliği, İyi ağız hijyeni, Bol su tüketimi, Diş ipi ve diş fırçası kullanımı gibi tedaviler ağız kaynaklı kokuları giderir.
Önce diş taşı temizliği mi yoksa dolgular mı yapılır ? Dolgular, protezler, implantlar vb. diş tedavilerinden önce diş taşı temizliği yapılarak diş eti hastalığının tedavi edilmesi gerekmektedir.
Periodontoloji Tedavisi Acıtır mı? Periodontoloji tedavisi genellikle hafif bir ağrı ile sonuçlanır. İlk olarak diş eti hastalıklarının erken aşamalarında tedavi edilirse, daha az ağrılı olabilir. Bu nedenle, düzenli diş muayeneleri yaptırmak ve diş eti hastalıklarının erken teşhisi için önemlidir.
Diş plağı düzenli ağız hijyeni ile kaldırılmazsa sertleşmeye başlayabilir. Sertleşmenin miktarı arttıkça diş taşı oluşumu görülebilir. Genellikle açık renkte ve sarımsı görünümdedir.
Diş taşı birikiminin tekrar oluşmasını engellemek için düzenli ve etkili bir ağız hijyeni rutini benimseyin. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, diş ipi ve ağız gargarası kullanın. Ayrıca, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ve düzenli diş hekimi kontrollerini sürdürün.
İşlemler sırasında dişler uyuşturulur mu? Diş eti altında kalan taşların derin temizliği ve kök yüzeyi düzeltmeleri gerekmedikçe işlemler sırasında herhangi bir anesteziye gerek duyulmamaktadır.
Hastalarımıza zararlı görünen nokta ağız içerisindeki plağın tükürük etkisi ile yeniden taşlaşması ve yeniden diş taşı oluşumu fakat bu tamamen normal bir süreçtir ağız sağlığımızın korunması için diş taşı temizliğini belirli aralıklarla tekrarlamamız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri