Tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişlerinin çekimi gerçekleştirilir. Çünkü bu dişler, ağırlıklı olarak çapraşıklık bölgesine daha yakın konumlanırlar.
Yetişkinler için yapılan diş teli tedavilerinden önce 20 yaş dişleri ya da gömük kalmış dişler ile çenede aşırı darlığa neden olan dişlerin çekilmesi gerekebilir. Dişlerin kalıcı yerlerine doğru hareket ettirilmeleri için çekilmeleri gerekecektir.
Ortodonti uzmanları, diş teli tedavisinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için hastalarının dişini tedavi öncesinde çekmektedir. Dişler sağlam bile olsa tel tedavisine ortam sağlanması için bazen çekilmesi gerekir. Bu durum tedavinin bir parçasıdır ve daha sonra çekilen diş boşlukları tel sayesinde kapanır.
Çekilmesi gereken dişler çekildikten sonra diş teli uygulamasına geçilir. Sonraki aşamada hastanın ağzına elips şeklinde bir aparat takılarak tel yakma süresince ağzın açık kalması sağlanır. Dişlerin üst bölümleri zımparalanarak üzerlerine yapıştırıcı sürülür ve braketler diş üzerine yerleştirilir.
Diş çekimi, hastanın dişinde ciddi derecede zarar ortaya çıktığı durumlarda yapılır. Kırık ya da çürük sebebi ile kullanılamaz hale gelen dişler, eğer dolgu yada kanal tedavisi ile tedavi edilemeyecek bir hale geldiyse çekilmesi şarttır.
İlgili 43 soru bulundu
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Ağrımayan 20'lik Diş Çekilir mi? Eğer 20'lik yaş dişinde herhangi bir ağrı ya da sızı yoksa çekilmesi için bir süre beklenebilir ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Diş hekim kontrollerini bu aşamada aksatmamakta yarar olacaktır. Diş hekimi uygun görürse dişi çekebilir ya da bir süre daha bekleyebilir.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Evet diş teli takılabilir. Porselen dişler varken; braketler özel yapıştırıcılar ile porselen yüzeye yapıştırılabilmektedir.
Diş Teli Takmadan Önce Dişlerinizi Temizleyin
Ardından, randevunuzdan önce dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanmanız ve gargara yapmanız daha güvenli hissetmenize yardımcı olabilir ve ortodontistinizin işlerini hızlandırabilir.
Diş Teli Neden ilk Üste Takılır? Diş telinin önce üst dişlere takılmasının sebebi kişinin diş tellerine daha rahat alışmasıdır.
Ortodontik tedaviye başlamadan önce hastanın ağızında hiç bir çürüğün olmaması, dolguların sağlam olması, diş etlerinin sağlıklı olması çok önemlidir. Bunlar kontrol edilir, tedavi için uygun ortam var ise tedavi planlanıp, tedaviye başlanır.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Tel tedavisi görmeye karar veren hastalarımızın da daha koltuğa oturmadan merak ettikleri konulardan birisi budur. En baştan söyleyelim. Diş teli takılırken herhangi bir ağrı ya da acı duymazsınız. İşin çok ilginç yanı işlem sırasında yaptığımız işin stresini atan hastalarımızdan bir çoğunun uykusu bile gelmektedir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Çoğu zaman aynı çenede olmak kaydı ile tek diş veya daha fazla diş olması diş teli hesaplamasında sonucu etkilememektedir. Çoğunlukla Tek çene diş teli fiyatları 3.500-6.000 TL aralığında, çift çene diş teli ise 5.500-9.000 TL aralığındadır.
Devlet Hastanelerinde Diş Teli Ücretli Mi ? Devlet hastanelerinde diş teli tedavisi olmak ücretli değildir. Herhangi bir sağlık güvenceniz var ise, devlet hastanelerinde bu işlemi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar.
Diş Teli Çıkarılırken Acır mı? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diş teli çıkarılması işleminde özel pensler kullanıldığı için siz ne olduğunu anlamadan diş tellerinizin çıkmış olduğunu fark edersiniz. Yapıştırıcı artıklarının temizlenmesi işlemi de dişinizin minesi üzerinden yapıldığı için tamamen ağrısızdır.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Bu da diş çekimi esnasında görülmesi normal olan kanama miktarının artmasına eğilim gösterebilmektedir. Fakat durumun uzman hekime aktarılması ve gerekli tedbirlerin alınmasıyla diş çekimi yapılabilir. Kadınlardaki adet dönemi diş çekimine direkt bir engel oluşturmamaktadır.
Eğer operasyon sonrasında ağız hijyenine gereken önem verilmezse 20'lik diş çekimi sonrası iltihap sorunu yaşanabilir. Uzmanlar, hastanın durumu ve isteklerini göz önüne alarak işlemi genel anestezi altında da yapabilir. Ancak lokal anestezi sırasında verilen doz sayesinde de ağrı veya acı hissedilmez.
Toplamda 4 adet olan bu dişler genellikle 17-25 yaş aralığında çıkar. Eğer bu yaş aralığında çıkmazsa bile bu, dişlerin olmadığı anlamına gelmez. Çoğu zaman gömülü kalmaları nedeniyle kişide ağrıya neden olmaması halinde yirmilik dişler fark edilemeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri