Lise veya dengi okullara devam edenlerin erteleme hakkı en çok 21 yaşına kadardır. b. Yüksek öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı en çok 30 yaşına kadardır. c. Lisans üstü öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı ise en çok 32 yaşına kadardır.
Lise ya da dengi okullara devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı en fazla 21 yaşına kadardır. Yüksek öğrenime devam eden öğrencilerin askerliği erteleme yaşı en fazla 30 yaşına kadardır. Lisans üstü öğrenim hayatına devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı ise en fazla 32 yaşına kadardır.
Yoklama kaçağı veya bakaya kalmadan önce okullara kayıt yaptıranların askerlikleri yukarıdaki esaslara göre öğrenci olarak ertelenecektir. Öğrencilerin askerlik ertelemesi hiçbir şekilde 29 yaşını geçmeyecektir.
Askerlik Erteleme Şartları
Kanunun 20'nci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendine göre; devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj ile aday memurların askerlikleri, 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere ertelenebilir.
Açık Öğretim Askerlik Tecil Eder mi? Lise veya üniversite eğitimine uzaktan devam eden öğrencilerin merak ettiği konulardan biri de askerliği ertelemedir. Askerlik kanununa göre (111-35/c), açık öğretim liselerinin askerliği tecil ettirme hakları bulunur.
İlgili 24 soru bulundu
b. Özel statü kapsamında olup statülerini koruyarak askerlik çağı dışına çıkanlar (49 yaşını dolduranlar) askerlikten muaftırlar. Muafiyet belgesi ASAL ve Seferberlik Şube Müdürlüğüne müracaat edilerek alınacaktır.
Yurtiçi veya Yurtdışında Eğitim gören herkes askerliğini tecil ettirebilir. Doktora Eğitimi yapanlar ise : 6 yıla kadar askerliklerini tecil ettirebilirler.
Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
Madde 2 – (Değişik: 22/1/2015 - 6586/12 md.) Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer.
29. 30. *18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
Askerlik vazifesinin yerine getirilmesi o an için mümkün değilse kişiler tecil işlemi yaptırarak askerlik vazifesini daha ileri bir tarihe erteleyebilirler. Kişiler 2 defa tecil işlemi yapamazlar.
8. 2023 yılı içinde lise ve üzeri seviyedeki okullardan mezun olan yükümlülerden, erteleme hakkını kullanmak isteyenlerin, 31 Aralık 2023 tarihine kadar dilekçe ve mezuniyet veya ilişik kesme belgeleri ile birlikte en yakın askerlik şubesine müracaat etmeleri veya e-Devlet üzerinden başvurmaları gerekmektedir.
a. Lise veya dengi okullarda 22 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar, b. Fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında ise 28 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar, mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan ertelenir.
E-devlet sistemine TC kimlik numaranız ve kendinize ait şifre ile giriş yaparak ilk aşamayı tamamlıyorsunuz. Bunun sonrasında ise yine sistem içerisinde yer alan Milli Savunma Bakanlığı asal yoklama başvurusu adlı bölüme girerek bölüm içerisinde doldurulması gereken alanları dolduruyor ve süreci tamamlıyorsunuz.
Yoklama kaçağı durumuna düşmüş kişi şubeye gittiğinde veya yakalanıp şubeye götürüldüğünde önce idari para cezasını ödemek zorundadır. Ardından tecil hakkı varsa yoklama ve tecil işlemlerini yaptırarak şubeden ayrılır.
Yoklama kaçağı olan yükümlüler yakalandıklarında idari para cezası ile cezalandırılır. Bunun yanı sıra yakalanmaları durumunda en geç 24 saat içinde askerlik şubesine getirilmektedirler.
2024 Yılında Zorunlu Askerlik Kaç Ay Olacak
Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle, 2024 yılında zorunlu askerlik süresi 6 ay olacaktır.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Öğrenimine devam ederken, askere gitmek isteyen öğrenciler bir dilekçe ile Üniversiteye başvurarak “askere sevk tehirlerinin iptal edilmesini” talep edebilirler. Öğrencilerin talepleri üzerine durumları ilgili Askerlik Dairesi Başkanlığı'na bildirilir ve teklif Askerlik Dairesi Başkanlığı'nın onayı ile kesinleşir.
Askere Sevk Tehir İşlemleri:
Kesin kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde “Askerlik Durum Belgesi” ve tasdikli “Diploma” fotokopisi ile Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından ilgili Askerlik Dairesi Başkanlığı'na öğrencinin askere sevk tehiri teklif edilir.
Askerlik hizmeti her Türk vatandaşı erkek bireyler için zorunludur. Kimi durumlarda ise askerlik tarihi geldiği halde unutan veya tecil ettirmeyen kişiler için yoklama kaçağı muamelesi yapılmaktadır. Asker kaçağının cezası bulunmaktadır.
Lise veya dengi okullara devam edenlerin erteleme hakkı en çok 21 yaşına kadardır. b. Yüksek öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı en çok 30 yaşına kadardır. c. Lisans üstü öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı ise en çok 32 yaşına kadardır.
Askerlik kanununda (1111 - 35 /c) yapılan değişiklikle Açık öğretim Lisesi öğrencilerine askerlik tecil (erteleme) hakkı verilmiştir.
Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri