Düzgün kapanan, ''Sınıf 1'' diye tanımladığımız çenelerde üst ve alt çenede yer darlığına bağlı çekim yapılacaksa genellikle dört adet küçük azı dişinin çekilmesi gerekir. Bu çekilecek dişler duruma bağlı değişmekle beraber köpek dişlerinin arkasında yer alan dördüncü ya da beşinci dişlerdir.
Tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişlerinin çekimi gerçekleştirilir. Çünkü bu dişler, ağırlıklı olarak çapraşıklık bölgesine daha yakın konumlanırlar. Çenenin iki tarafında da ikişer adet bulundukları için estetik anlamda rahatsızlık vermemeleri adına çekilebilirler.
Ortodontik tedavi işlemlerinde bazı durumlarda diş çekimi yapılması gereklidir. Çekimlerin gerçekleştirilme nedenlerini sıralayacak olursak; çenedeki darlığı onarmak, diş alanında yer genişletmek, dişlerin sıralanmasında ki bozukluklar ve yapının en normal düzeye getirilmesi olarak sıralayabiliriz.
Ortodonti diş çekimi, süt dişlerinin ya da yirmilik dişlerin çekilmesi ile yapılıyor. Sürekli dişlerin istenildiği gibi yönlendirilmesini sağlayan diş çekimi, dişlerin pozisyonunu düzeltmeyi kolaylaştırıyor. Süt dişleri dışında daimi dişlerde çekim yapıldığında ise çene darlığının giderilmesi söz konusu oluyor.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
İlgili 24 soru bulundu
Genellikle, bir oturumda tek bir dişin çekilmesi en yaygın olanıdır. Ancak, bazı durumlarda aynı oturumda birden fazla diş çekilebilir. Cerrahi komplikasyonları ve hastanın rahatlığını göz önünde bulundurarak, diş hekimi genellikle aynı oturumda fazla sayıda dişi çekmekten kaçınabilir.
Bir günde kaç tane diş çekilir? Bir gün içinde çekilebilecek diş sayısı için net bir yanıt vermek mümkün değildir. Bu durum, çekilecek dişlerin kemik ile ilişkileri, kök pozisyonları, hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir.
Eksik dişler varsa önce tel tedavi yapılmalıdır. Tedavi yapılırken implant boşlukları hazırlanmalıdır. Tedavi sonrasında implant hazırlıklarına başlanabilir.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır.
Diş çekimi gereken tedavilerde çekimler tamamlanır ve diş telleri takılır. Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
İlk seansta dişlerin yüzeyleri temizlenir, braketler yerleştirilir, ardından teller braketlere bağlanır. İlk seansta bazı durumlarda tek çeneye bazen de her iki çeneye birden braketler takılır. Buna karar verirken dişlerin kapanışı çok önemlidir.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir. Tedavi süreci hastalar açısından estetik kaygılarla başlasa da, diş hekimi ve ortodontist açısından dişlerin daha sağlıklı ve doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır.
Diş Teli Neden ilk Üste Takılır? Diş telinin önce üst dişlere takılmasının sebebi kişinin diş tellerine daha rahat alışmasıdır. Ayrıca alt dişlere tel takılması için önce üst dişlerin belirli bir hizaya girmesi gerekmektedir.
Diş teli takılırken herhangi bir ağrı ya da acı duymazsınız.
3 – Braket ve Diş Telinin Takılması
İlk etapta sadece üst çenede yer alan dişler üzerinde çalışılmaktadır. Hastanın dişleri üzerinde rahat çalışabilmek için dudak yanak ekartörleri kullanılır. Daha sonra her bir diş üzerine braketlerin sabitlenmesi için diş sağlığına zarar vermeyen yapıştırıcılar sürülür.
Hastalar diş teli ağrısı ile ortalama olarak birkaç hafta süre zarfında karşılaşabilir. Diş teli ile ağız arasında uyumluluğun sağlanması söz konusu olur. Diş teli ağrıları, özellikle hastanın gün içerisinde çiğneme hareketleri esnasında diş ve diş etlerinde artan basınca bağlı olarak düşük seviyeli olarak görülebilir.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar.
İskelet ve çene yapısının esnek olduğu çocukluk dönemlerinde gerçekleştirilen diş teli tedavilerinde kısa süreler içinde sonuç almak mümkündür. Çocukların diş yapısındaki bozuklukların büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 6-9 ay tedavi süresi ön görülebilir. Bazı durumlarda bu sürenin 2 yıla kadar çıkması beklenebilir.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Diş Teli Nasıl Takılır? Braketlerin tek tek dişlerin üzerine konumlandırılması ile teller takılmış olunmaktadır. Bu durumda önem arz eden durum uygun muayene sürecini gerçekleştirmektir. Bireyin ihtiyacını gözlemlemek ve süreci etkili yönetmek adına müdahale adımlarının planlanması gerekmektedir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Bu da diş çekimi esnasında görülmesi normal olan kanama miktarının artmasına eğilim gösterebilmektedir. Fakat durumun uzman hekime aktarılması ve gerekli tedbirlerin alınmasıyla diş çekimi yapılabilir. Kadınlardaki adet dönemi diş çekimine direkt bir engel oluşturmamaktadır.
Diş çekim fiyatları 2023 yılında şu şekildedir: Diş çekim ücreti KDV hariç 606,48 TL, KDV dahil 655,00 TL'dir.
Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir. Kişilerin eksilen dişlerinin yerine yapay diş uygulaması için implant tedavisi uygulanır. İmplant, çene kemiğine yerleştirilen materyallerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri