6 ay ila 3 sene arasında değişen diş teli lastiği tedavisi kişinin lastikleri gün içinde kullanma süresine ve şekline bağlı olarak kısalabilir veya uzayabilir. Ancak genellikle diş teli lastiği tedavisinin en az 6 ay sürdüğü ekstrem iyileşme durumları haricinde daha kısa sürelerde kullanılmadığı bilinmektedir.
Buna ek olarak diş hekimleri bu lastiklerin genellikle 24 saatte bir değiştirilmesi gerektiğini önermektedir.
Unutulmamalıdır ki; diş lastikleri takılmazsa ortodonti tedavisi tamamlanmamış olur. Hasta, diş lastikleri için doğru performansı sağlarsa tedavi sürecine artı değer katmış olur.
Diş teli lastiğinin ne zaman ya da hangi aralıklarla takılacağı diş hekimi tarafından belirlenir. Genel itibari ile diş hekimleri özellikle yemek yenirken diş teli lastiğinin çıkarılmasını önermektedir. Geceleri de diş teli lastiği takılabilmektedir.
Diş hareketleri istenilen gibi olmaz. Bu da tedavi süresinin uzamasına neden olabilir. Lastikler yapıları gereği gevşemeye müsaittir. Bu nedenle 24 saatte bir değiştirilmesi gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Elastikler uyurken de kullanılmalıdır. Gün içinde mümkün olduğunca aynı elastik kullanılmalıdır. Elastikleri çok sık değiştirmeniz diş hareketinizin durmasına bile neden olabilir. Ayrıca çok sık değiştirilen elastikler dişlerde daha çok ağrıya neden olur.
Çay, elbette ki diş teli tedaviniz sırasında tüketebileceğiniz bir içecektir.
Diş Lastiği Neden Ağrı Yapar? Mayo Clinic, diş teli taktığınızda ortodonti uzmanınızın dişlere basınç uygulamaya devam etmesi için ark telini sıkacağını belirtmektedir. Bu süreç ilerledikçe hafif bir ağrı hissedebilirsiniz.
Diş Teli Lastikleri Hangi Dişlere Takılır? Ortodonti tedavilerinde en iyi sonucu elde edebilmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Diş ve çene yapısı bozukluklarından dolayı üst dişler ile alt dişler birbiri üzerine basmadığı durumlarda lastik tedavi yöntemi kullanılır.
Elastik Lastik Nedir? Ark telini braketlere bağlamak için lastikler veya küçük lastik bantlar kullanılır. Onlar olmadan tellerin uyguladığı basınç dişlerinizi de etkilemez. Ortodontistiniz, telleriniz her sıkıldığında veya ayarlandığında, zamanla elastikiyetini kaybettiği için bunları değiştirecektir.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Diş hekiminiz hangi diş teli lastiğinin sizin için uygun olduğunu söyleyecektir ve sizlerde buna göre eczaneden ya da sağlık malzemesi satan alışveriş sitelerinden bu lastikleri alabilirsiniz.
Bir SUV'daki yeni bir lastiğin diş derinliği pratik olarak yeni bir otomobil lastiğininkiyle aynıdır; lastik modeline göre tipik olarak 7 mm ile 9 mm arasında değişir. Türkiye'de yasal diş derinliği sınırı 1,6 mm'dir.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Braketler ile diş tellerini bir arada tutan ligatürlerden olan lastik ligatürler, aslında ortodontik tedavi sürecinde kaçınmanız gereken yapışkan gıdalar yerken braketlerden çıkabilir. Yerinden çıkan bu lastik ligatürü temiz bir cımbız veya buna benzer bir alet yardımıyla çıktığı brakete yeniden oturtabilirsiniz.
Diş teli lastiği, ortodonti tedavi sırasında hastaların neredeyse mutlaka karşı karşıya kaldığı bir üründür. Bu ürünün temel kullanım amacı dişlerin ağız içerisinde istenen yapıda dağılmasını, dizilmesini sağlamaktır.
Lateks güvenli bir malzeme olsa da bazı hastalar için alerjen olabilir. Latekse alerjisi olan ortodonti hastaları ağızda iltihaplanma, ağız yarası ve çok nadir durumlarda nefes almada zorlanma gibi belirtiler yaşayabilir.
Ligatürler, ark telinin yuvasında kalmasını sağlar. Ayrıca dişleri doğru pozisyonlarına yönlendirmeye yardımcı olurlar. Lastikler çeşitli boyut ve renklerde gelir ve her ortodontik ayarlama randevusunda değiştirilir.
Diş teli takıldıktan sonra ağrı hissedilmesi oldukça normaldir. Bu durum, dişlerin hareket etmeye başlaması ve dişlerle çene kemiği arasındaki bağlantının değişmesi nedeniyle oluşur.
Diş tellerinizin üst ve alt tellerini birbirine bağlayan bölgelere lastiği doğruca takın. Bu genellikle üst dişlerin üst telleri ve alt dişlerin alt telleri arasına yerleştirilir. Doğru Yerleştirme: Lastiği doğru yere yerleştirdiğinizden emin olun. Lastik telin üzerine tam oturmalı ve gevşek durmamalıdır.
Bu tercihler sonucunda da pek çok braket türü üretilmekte, bireylerin ihtiyaçları analiz edilerek süreç istenen düzeyde ilerlemeye çalışmaktadır. Sigara kullanımı sağlıklı diş yapısının oluşturulmasından ötürü diş teli tedavisi boyunca ve sonrasında önerilmemektedir.
Dondurma; yaz dönemlerinin bunaltıcı sıcağı altında biraz da olsa rahatlamak isteyenlerin vazgeçilmezlerinden biri. Peki, diş teli varken de rahatça dondurma yenilebilir mi? Evet!
Yanlışlıkla yutulduğunda problem oluşturmaz.
Braketlerle Beslenme
-Yüksek oranda şeker ve asit içeren kola, fanta, gazoz vb. içecekler içilmemelidir. -Sakız, lokum, jelibon, karamel gibi yapışkan yiyecekler tüketilmemelidir. -Fındık, fıstık, leblebi, badem gibi kuruyemişler; şeker, çikolata, kurabiye, pizza veya ekmek kenarı gibi sert yiyecekler yenilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri