Yetişkinler için yapılan diş teli tedavilerinden önce 20 yaş dişleri ya da gömük kalmış dişler ile çenede aşırı darlığa neden olan dişlerin çekilmesi gerekebilir. Dişlerin kalıcı yerlerine doğru hareket ettirilmeleri için çekilmeleri gerekecektir.
Bu değerlendirmenin ardından çekimin gerekli olduğunun tespit edilmesi halinde 20 yaş diş çekimleri ağız, diş, çene cerrahları ve periodontoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilebilir. Ortodontik tedavileri etkilemediği durumlarda ise 20 yaş dişleri tedavinin sonunda yeniden değerlendirilir.
Tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişlerinin çekimi gerçekleştirilir. Çünkü bu dişler, ağırlıklı olarak çapraşıklık bölgesine daha yakın konumlanırlar. Çenenin iki tarafında da ikişer adet bulundukları için estetik anlamda rahatsızlık vermemeleri adına çekilebilirler.
Düzgün kapanan, ''Sınıf 1'' diye tanımladığımız çenelerde üst ve alt çenede yer darlığına bağlı çekim yapılacaksa genellikle dört adet küçük azı dişinin çekilmesi gerekir. Bu çekilecek dişler duruma bağlı değişmekle beraber köpek dişlerinin arkasında yer alan dördüncü ya da beşinci dişlerdir.
Ortodontik diş tedavilerinde eğer gerek varsa diş azaltılabilir. Fakat bunun tanısı ve işleminin yapılabilmesi için mutlaka uzman diş hekimine görünmeniz gerekir. Doktorunuzdan eminseniz bu işlemin sonunda siz ve dişlerinizde herhangi bir zarar görmeyecektir. Ortodonti tedavinizin devamı için faydalı olacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Diş teli tedavisi öncesinde hastanın ağzından ölçü alınarak bir kalıp hazırlanır. Bu kalıp ile hastanın diş modeli çıkarılmış olur. Braketler bu modelin üzerine yapıştırılarak önceden hazırlanır. Belirli plaklar ile dişlerin üzerine transferi yapılarak diş telimiz kısa sürede takılmış olur.
İlk seansta dişlerin yüzeyleri temizlenir, braketler yerleştirilir, ardından teller braketlere bağlanır. İlk seansta bazı durumlarda tek çeneye bazen de her iki çeneye birden braketler takılır. Buna karar verirken dişlerin kapanışı çok önemlidir.
Diş Teli Nasıl Çıkarılır? Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır.
Diş tellerinin takılma süresi uygulanan yönteme göre değişmektedir. Dişlerin üzerine ortodonti uzmanı tarafından tek tek yapıştırılan direk yöntem ile eğer herşey tek seansta yapılacaksa 1.5 saat civarında sürmektedir. Bazan tek çene ile başlanmakta, bazan azı dişleri daha sonra yapıştırılmaktadır.
Evet diş teli takılabilir.
Çekim ile birlikte belli bir denge içerisinde olan dişler o boşluk bölgesine doğru hareket edecek ve kaymalar meydana gelecektir . Dişin etrafındaki çene kemiğimiz ise çekimle birlikte hızla erimeye başlayacaktır” dedi.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Diş çekimi gereken tedavilerde çekimler tamamlanır ve diş telleri takılır. Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
Gömülü 20'lik diş, yiyeceklerin sıkışmasına neden olabilir ve dişin temizlenmesini zorlaştırabilir. Ayrıca şiddetli ağrılara neden olabilir. Kimi zaman bu dişler yarı gömük olarak kalabilmektedir, dişin üzerini örten kısmi dişetinde perikoronit adı verilen dişeti iltihabı görülebilmektedir.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmalı, içilecek ise de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Yani 20 yaş dişlerinin tel tedavisi sonrası bozulmaya neden olduğuna dair kanıt yoktur. Yine de alt ön dişler özellikle 18-19 yaşları arasında çarpıklşma eğilimi göstermeye devam ediyor.
Hastalar diş teli ağrısı ile ortalama olarak birkaç hafta süre zarfında karşılaşabilir. Diş teli ile ağız arasında uyumluluğun sağlanması söz konusu olur. Diş teli ağrıları, özellikle hastanın gün içerisinde çiğneme hareketleri esnasında diş ve diş etlerinde artan basınca bağlı olarak düşük seviyeli olarak görülebilir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Diş teli tedavisi her yaşta mümkündür. Önemli olan sağlıklı diş ve dişetlerinin olmasıdır. Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar. Dişlerin hareket etmesi durumu kişiden kişiye ve ağız yapısına göre değişkenlik gösterebilir.
Diş Teli Ne Kadar Süre Takılır? Diş teli için gereken süre, diş sorununun ciddiyetine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Diş teli tedavi süresi çoğunlukla 6 aydan 32 aya kadar sürebilir. Bir insanın tel takma süresi ise genellikle 6 ile 27 ay kadar sürebilir.
Ortodonti tedavisi ilk aşamasında hastanın dudaklarının kenarlarına ekartör adı verilen bir aparey takılarak, ağız içi genişletilerek operasyona başlanır. Ekartör hastaya braket yapılırken ön ve arka bölgedeki dişleri doktorun görmesine yardımcı olur.
Diş teli takarken ya da takıldıktan sonra ağrı olması oldukça normal bir durumdur ve genellikle birkaç gün içinde azalır. Ancak, ağrı şiddetliyse veya uzun sürerse, Başakşehir Ortodontist hekimlerimize danışabilirsiniz.
Diş teli takıyorsanız çürük riskinizi artırabilecek veya diş tellerinize zarar verebilecek bazı yemeklerden kaçınmanız önemlidir. Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri