UV ışıkta olduğu gibi, halojen ışık işlemi en iyi, diş kliniklerinde gerçekleştirilir. LED (ışık yayan diyot); dişlere herhangi bir ısı vermeden diş beyazlığını artırmak için mavi ışık üretir.
Işınlı Dolgu Cihazı Nedir? Dolgu işlemlerinde diş hekimleri tarafından kompozit dolgu, daha sıklıkla tercih edilir. Bu işlem aynı zamanda ışınlı dolgu veya lazer dolgu olarak da bilinir. Çürüyen dişleri kurtarmak için, kırılan dişleri eski ebatlarına getirmek için kullanılır.
Dişin çürük kısımları temizlendikten sonra, kompozit dolgu kalan diş dokusuna bağlanır ve ışık tutularak sertleşmesi sağlanır. Diş hekimi dişlerinizin doğal rengini saptamak için renk skalasından renk seçer. Zaman geçtikçe kompozit dolgularda yüzeysel renkleşmeler olabilir.
Günümüzde genel olarak kompozit dolgu yapılmakla birlikte, kompozitin başarılı olamayacağı ender durumlarda amalgam dolgu da yapılabilmektedir. Amalgam dolgu yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte, tam sertliğine ise 24 saatte ulaşmaktadır.
Ağız Spatülü: Simanları veya dolgu maddelerini ağız içine götürmeye yarayan alettir.
İlgili 36 soru bulundu
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
Farklı renk tonları ile toplam basınç dağılımını vurgulayan renk transfer kağıdıdır. Diş hekimi saniyeler içerisinde basınç dağılımını elde edebilir. Yüksek noktalar hemen görülür. Bausch 200 Arikikulations kağıdının ileri renk transfer özelliği sayesinde çiğneme basınç noktaları açıkca görülür.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Hastalarımıza dolgu yaptıktan sonra bir daha çürümemesinin garantisini veremiyoruz. Çünkü bir çürüğün olduğu bölgeyle daha sonra farklı yerde oluşması tekrar meydana gelebiliyor.
Mavi ışık, tek başına beyazlatıcı etkiye sahip değildir. Mavi ışığın amacı diş beyazlatma sürecini hızlandırmaktır. Bir ağartma solüsyonu ile kullanılmalıdır. Kimyasal ve mavi ışık birleşimi, dişlerin nihai beyazlık seviyesini önemli ölçüde artırır.
Sonuçolarak hekim tarafından uygulanan diş beyazlatmanın dişlere herhangi bir zararı bulunmamakta ve sadece renk bozukluğunu gidermek için dişlerin kesilmesini önleyerek hastaların kendi dişlerini daha uzun sürelerde kullanmalarına olanak sağlamaktadır.
Fotokimyasal Diş Beyazlatma: Fotokimyasal diş beyazlatma yönteminde; daha önceki yöntemlerdeki gibi kullanılan diş jelinin, bu aşamada mavi ışık yayan UV/Lamba ya da yeşil ışık KTP lazeri ile kullanılmaktadır. Bu yöntem de diğerlerinden farklı olarak, ışık kaynağının da beyazlatıcı bir etkide olmasıdır.
Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Kompozit dolgu işlemi ortalama olarak 30 dakika sürer. Ancak birden fazla dişe kompozit dolgu uygulanması durumunda bu süre değişiklik gösterebilir.
Ön diş dolgusu; ağız bakım alışkanlıklarınıza ve dolgunun diş üzerindeki büyüklüğüne bağlı olarak 7-10 yıl arası dayanır. Dolgu ne kadar büyükse streste o kadar fazladır. Estetik dolgular amalgam diş dolgularına göre daha az süre dayanır.
Dişin canlı dokusuna yani sinirlere çok yakın bir dolgu yapılmışsa 3 haftaya kadar süren soğuk ve sıcak hassasiyeti olması normaldir. 3 hafta içerisinde hassasiyet yavaşça azalacak ve geçecektir. Eğer geçmiyorsa hekiminizle iletişime geçiniz.
Ancak uzun süreli bir hassasiyet görülmesi hatalı diş dolgusuna işaret etmektedir. Dolgu yapılan diş 1 ay sonra neden ağrır? Bu durum da dolgunun hatalı bir şekilde yapıldığının göstergesidir.
Dolgu tamamlandıktan sonra ilk birkaç hafta dolgu uygulanan dişin ağrıması, hassaslaşması ve sızlaması normal kabul edilmektedir. Çünkü çürük temizleme uygulaması esnasında, dişin damar sinir ağının mevcut olduğu pulpa bölümüne yaklaşılır.
Günümüz diğer dolgu materyallerin gelişmesi ile artık amalgam dolgu tercih edilmemektedir. Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Kompozit dolguların yüksek kaliteli malzemelerinden biri de seramik dolgudur. Kompozit dolguların kalıcılığı merak konusudur. Altın dolgular 15-30 yıl dayanırken gümüş dolgular 10-15 yıl dayanabilmektedir. Fakat kompozit dolgular çok uzun ömürlü olmamakla birlikte ortalama 5-7 yıl dayanırlar.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Kırılabilir veya küçük nesneleri güvenli bir şekilde tutmak ve yerleştirmek için tasarlanmış tek kullanımlık yapışkan aplikatörler. Tek bir tedavi sırasında birçok kez kullanılabilir.
EKSKAVATÖRLER VE MİNE KESKİLERİ
Bunlar mine ve dentinin yumuşak kısımlarını el ile kazıyarak kaldırmaya yararlar.
Kavitron: diş taşı temizliği yapabilmek için kullanılan bir cihaz olup bunu titreşimi ile sağlamaktadır. Taş kırma makineleri gibi çalışmakta olan bu alet dişin yüzeyinde gelişen taşların diş ile bağlantısını keserek ayrılmalarını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri