Teras (taraça, seki), akarsu vadi yamaçlarında, deniz ve göl kıyılarında, eğim kırığının üzerindeki düz veya hafif eğimli alan.
Akarsuların göl, deniz, vadi yamacı gibi yapılar üzerinde eğimli ya da düz şekilde görülen alanlarına taraça (seki veya teras) adı verilir.
Taraça (Seki) terimi, vadi boylarında, göl ve deniz kıyılarında rastlanan, bir meyil kırığının üstündeki düz veya pek hafif surette eğimli yüzeyleri ifade etmek- tedir.
Eski vadi tabanlarının yüksekte kalması üzerinden meydana gelen basamaklara seki veya taraça denmektedir. Bu basamakları özellikle hem insan eliyle hem de doğal şekilde ortaya çıkmış olabilir. Belli bir bölgeyi dengelemek ve engel koymak için yapılan alanlar olarak da ön plana çıkmaktadırlar.
Bir akarsuyun akaçlama havzasından aşındırdığı kırıntılı çökel paketlerinden oluşan taşkın ovasının, akarsuyun kaide seviyesi değişimlerine gösterdiği tepkiye bağlı olarak derine kazarak asılı kalması ile oluşan çökel paketlerine Türkçe literatürde akarsu taraçası, akarsu terası ya da akarsu sekisi adı verilmektedir ( ...
İlgili 23 soru bulundu
Dalga aşındırmasıyla abrazyon taraçaları, vadi kenarlarında eski kum çakıl depolarına akarsu taraçaları, falezlerin üstünde çakıl kum depolanan yüzeylere deniz taraçaları denilir.
Teras, binaların en üst katında bulunan açık alan. Sundurma, binaların giriş katında bulunan açık alan.
Engebeli arazinin basamaklar haline getirilmesi olan taraçalama yöntemi, toprak kaymasını önlemek için uygulanır. Eğimli ve dağlık bölgelerde yaşanan heyelan, alanın basamaklar halinde sıralanması ile kademeli halde yavaşlatılarak durdurulması sağlanır.
Taraça yeryüzü şekli ülkemizde görülmemektedir.
Kendi yatağında akan suyun herhangi bir sebepten dolayı bazı yerlerde akışının hızlanması ile aşındırma işlemine tekrar başlarsa tekrar aşağı yönlü aşındırmasına devam edecektir. Bu aşağı yönlü hareketler sonucunda merdiven şeklini alan bir şekiller ortaya çıkacaktır.
Taban seviyesinin alçalması nedeniyle, tabanlı bir vadide akan akarsuyun aşındırma gücü artar. Yatağını derine doğru kazan akarsu vadi tabanına gömülür. Eski vadi tabanlarının yüksekte kalması ile oluşan basamaklara seki ya da taraça denir.
Bu sorunun cevabı 7 harften oluşan veranda kelimesi olmaktadır. Günlük hayatta anlamı herkes tarafından bilinen camlı taraça kavramı bulmacalarda da sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Deniz taraçaları genellikle ılıman bölgelerde, dalga atakları ve dalgalarda taşınan tortu nedeniyle kayalık kıyı şeridi boyunca deniz erozyonundan kaynaklanır. Erozyon ayrıca ayrışma ve kavitasyon ile bağlantılı olarak gerçekleşir.
Taraça, kaliçileşmiş taraça ve hardpan “çok düşük dayanımlı kaya” sınıfında yer almaktadırlar. Kaliçileşmiş zeminler ağırlıklı olarak silt boyutu tanelerden ve bunun yanında kum ve kil boyutu malzemeler içermektedirler.
Teras ya da Taraça, bir yapının yer seviyesinden yüksek, kullanılabilir dış alanı olarak tanımlanabilir. Terasların görünüm ve özellikleri birçok şekilde olabilmesine rağmen, teraslar bir evin balkondan daha genişce, üstü açık olan bölümleridir.
Seki, Türkçe kökenli bir kelimedir. Seki, oturmak için evlerin önüne yapılmış olan set, oturmak için kullanılan sedir ya da toprak üzerindeki yükseklik anlamlarına gelen bir kelimedir.
Veranda (İspanyolca: Baranda), taraça veya teras (İtalyanca: Terazza) yapıların zemin katında, yer ile aynı hizada ya da yükseltilmiş, üzeri bir çatıyla örtülü, yanları açık ya da camlı, büyükçe sundurma ya da balkondur.
Yontuk düz ya da peneplen adı verilen oluşumlar, akarsu aşınımında meydana çıkan son aşamadır. Genellikle akarsuların denge profiline ulaşmasından sonra, yan taraflardaki aşınım ile birlikte ortaya çıkar.
taraçalı konutlar ne demek? Eğimli bir yerde, birinin damı üsttekinin taraçası olacak biçimde eğime dik doğrultuda, önyüzleri belli ölçülerde geri çekilerek yerleştirilen konutlar.
Geniş arazi bölümlerinin, akarsu aşınım faaliyetlerinin son döneminde deniz seviyesine yakın hale indirilmesiyle oluşmuş, az engebeli şekle peneplen (yontukdüz) denir.
Çevirme hendekleri: Yamaç arazinin en üst kısmına eğime çapraz olarak yüzey akış suyunu kesmek üzere yerleştirilirler; kesilmiş yüzey akışı uygun bir çıkış ağzına nakletmek üzere hafif bir eğim verilmiştir.
Taraçalandırma eğimli arazilerin toprak kayması riskinin önüne geçilmesi için basamak şeklinde yapılan seviyelendirme sistemine verilen addır. Her ne kadar yüzde yüz bir koruma sağlamasa da taraçalandırma sayesinde heyelan (toprak kayması) riski azaltılabilmektedir.
2) Eğimli tarım alanlarında tarla eğime paralel sürülmeli ve taraça (seki) yapılmalıdır. 3) Nöbetleşe tarım yöntemi uygulanmalı (bu yöntemde asıl amaç erozyonu önlemek değildir. Verimi artırmaktır.)
Kıyı terası, kıyı taraçası veya seki, dalgalarla oluşturulmuş ama günümüzde deniz yüzeyinin üzerinde bulunan nispeten düz, yatay ve hafifçe eğimli eski aşınma platformudur. Kıyı terasları kıyıya paralel onlarca kilometre uzayabilir. Deniz dalgaları sayesinde oluşan bu yer şekli eğimlidir.
Seki (Taraça):
Yatağına alüvyonlarını yaymış olan akarsuyun yeniden canlanarak yatağını kazması ve derinleştirmesi sonucunda oluşan basamaklardır. Yeryüzünün tamamında olduğu gibi Türkiye'de de iç kuvvetler epirojenez, orojenez, volkanizma ve depremler şeklinde etkili olmuştur.
kayadan oluşan basamaklara Yerli Kaya Taraçası, alüvyal malzeme içerenlere ise Alüvyal Taraça denir. Taraçalar devresel ise iç içe gömülürler. en çok çalışılan konular arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri