Disgrafi, yazma güçlüğü çeken çocukları ifade etmek için kullanılan tıbbi bir terimdir. Yazım bozukluğu olarak tanınır. Çoğu zaman disleksiye eşlik eder. Yazma, heceleme ve fikirleri organize etmekte zorluklara sebep olur.
Heceleme ve yazma sorunları altında yatan beyin temelli duruma Disgrafi denir. Bu öğrenme güçlüğü genellikle göz ardı ediliyor. Motor işleme, gecikmiş görsel, dikkatsizlik, motivasyon eksikliği ve tembellik gözden kaçmasının nedenleri arasında sayılabilir.
Öğrenme güçlükleri tiplerinin( Disleksi, Disgrafi, Diskalkuli) tıbbi anlamda tedavi edilebilen bir problem değildir. Herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. ÖÖG tanısı almış çocuklar için özel yapılandırılmış eğitimler ve teknikler uygulanmalıdır.
Disgrafi, çocukların ve yetişkinlerin güçlükle yazı yazma becerisine sahip olduğu bir öğrenme güçlüğüdür. Bu durum, beyindeki dil ve motor becerileriyle ilgili olan bölgelerdeki zayıflıklardan kaynaklanır. Disgrafi, el yazısı, harflerin yerleşimi ve yazılı ifade becerilerinde güçlükler yaşatır.
Genel olarak disleksi belirtileri ilkokul döneminde fark edilir ve tanı 7-8 yaşlarında konulur ancak ebeveynler iyi birer gözlemciyseler okulöncesi dönemde de disleksi tanısının konulması mümkündür.
İlgili 40 soru bulundu
Yazılı Anlatım Bozukluğu (Disgrafi)
Sürekli yazım ve imla hatası yapar, metnin organizasyonunu yapmakta zorluk yaşar. Bu durum okul başarısını da düşürür.
Yazılı anlatım bozukluğu (Disgrafi) ise sıklıkla diğer öğrenme bozuklukları ile birliktelik gösterir. Okul çağı çocuklarında sıklıkla %4 olarak bildirilmektedir.
Öğrenme güçlüğü; okuma güçlüğü (Disleksi), yazma güçlüğü (Disgrafi), matematik güçlüğü (Discalculi) olmak üzere üç temel başlık altında toplanmaktadır ve okul çağı çocuklarında yaklaşık yüzde 10 oranında görülmektedir” dedi.
Aileler çocuklarında bu tür belirtiler keşfettiğinde çocuk psikiyatrlarından destek almalıdır.
Disleksi, beynin yazılı dili işleme biçimini bozan, zeka problemi olmadığı halde okuma, yazma ve heceleme güçlüğüne neden olan dil temelli öğrenme bozukluğudur.
Disleksi bir grup testler sonucunda tespit ediliyor. Disleksi teşhisinde hafıza testleri, görme testleri, heceleme testleri ve okuma testleri kullanılıyor. Disleksi üzerinde durulmaz ise çocuklarda ciddi özgüven problemleri, korku, kaygı, toplumdan dışlanma gibi problemleri yaratabiliyor.
Dislektik öğrencilerin sesli okumaları yaşlarına, okul düzeylerine ve aldıkları eğitime göre beklenenden daha yavaş ve yanlıştır. Genel olarak yapılan okuma hataları şunlardır: Benzer/Sesteş harfleri karıştırma: d-b-p, m-n, t-f / b-p, t-d, f-v, s-z.
Disgrafi, yazma güçlüğü çeken çocukları ifade etmek için kullanılan tıbbi bir terimdir. Yazım bozukluğu olarak tanınır. Çoğu zaman disleksiye eşlik eder. Yazma, heceleme ve fikirleri organize etmekte zorluklara sebep olur.
AGRAFİ: Agrafi, beyin hastalığının sonucu, önceden var olan yazma yeteneğinin bozulmasına denir (Tanrıdağ, 1994: 57).
Buna en önemli kanıtlar disleksili olduğu bilinen bilimadamları ve sanatçılardır. Albert Einstein, Walt Disney, Leonardo Da Vinci, Bill Gates, Tom Crouse, Cher, Jamie Oliver gibi ünlü isimler bunlardan bazılarıdır.
Disleksi belirtilerinin, çocukların okul hayatı başladığında daha aktif bir şekilde görülmesi ve tespit edilebilmesi nedeniyle, disleksi tanısı genellikle çocukların eğitim hayatının başladığı ilk yıllarda konulur.
Disleksi nörolojik bir hadise olup, kişinin okuma ve yazma ile ilgili fonksiyonlarının olumsuz yönde etkilendiği bir rahatsızlıktır. Beynin kelimeleri oluşturan sembollerin ve kelimelerin hangi seslerden meydana geldiğini algılaması ile ilgili bir problem olarak ifade edilebilir.
Özel öğrenme güçlüğü söz konusu olduğunda disleksi ifadesi okuma bozukluğu olarak bilinir. Disgrafi, ise yazma bozukluğu olarak nitelendirilir. Aritmetik bozukluk olarak ortaya çıkması da diskalkulidir.
Disleksi olan çocuklar, harfleri ve sözcükleri karıştırabilir veya telaffuz edemeyebilirler. Kelime dağarcığı sınırlı olabilir ve matematik problemlerini çözmekte zorluk yaşayabilirler. Ayrıca, ifade etmekte zorlanabilirler ve dikkat eksikliği veya hiperaktivite belirtileri gösterebilirler.
Çocuğunuza kitap okumak, özellikle de onunla birlikte okumak iyi bir yöntemdir. Beraber oyunlar oynayın. Masaüstü oyunları ile etkileşime dayalı oyunların hepsi; sorunları çözmek için gereken sosyal becerileri geliştirmesine, işleri sırasıyla yapmayı ve kendi kararlarını vermeyi öğrenmesine yardımcı olabilir.
Özel öğrenme güçlüğünü tamamen ortadan kaldıracak bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak bu sorunun yanı sıra aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği, depresyon gibi psikiyatrik bozukluklar eşlik ediyorsa ilaç tedavisi düşünülmelidir.
Çocuğunuzda öğrenme güçlüğünü fark ettiğiniz belirtiler varsa mutlaka uzman bir klinik psikoloğa gitmeniz gerekir. Bu nokta da uzmanlar çocukların zayıf olan yönlerini güçlendirmeye yönelik bir takım çalışmalar yapacakladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri