Bu süre 18. İla 24. günler arasına da sarkabilir. Düvelerde bir gün daha erken olabilir. Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir. Bu süre ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme düzeyi ve doğumun normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişebilir.
1.5 yaşını tamamlamış düveler ve doğumu takip eden 2. aydan sonra kızgınlık belirtisi gösteren inekler kızgınlık gösterdikleri andan itibaren 24 saat içerisinde tohumlanmalı veya boğaya verilmelidir. Kızgınlık görüldükten 12 saat sonra yapılan tohumlama en uygun tohumlama zamanıdır.
Normal gelişimini tamamlamış düveler 15-16 aylık yaşta tohumlanıp gebe bırakılmalıdır. Bundan daha erken yaşta sağlanan gebelik düvelerin hem gelişmelerini geriletir hem de işletmeye sağlayacağı toplam yararı azaltır.
Düvelerin; cinsel erişkinlik ve tohumlama dönemine dikkat edilmesi gerekir. Düvelerin, üreyebilmeleri için yaştan ziyade, vücut ağırlığı önemlidir. Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir.
Bu dönem ineklerde kızgınlık dönemidir. Kızgınlık süresi ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme durumu, beslenmenin normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle 18-24 gün içerisinde meydana gelen kızgınlık, yaklaşık olarak 18 saat sürer.
İlgili 26 soru bulundu
Kızgınlık başlangıcından iki gün sonra ineğin arkasından kanlı bir akıntı gelir (sonradan tespit). İnek ve düvelerin kızgınlığını saptamak için her biri en az yarım saat olmak üzere günde üç kez gözlem yapılmalıdır. Bu sabah sağımdan önce, öğleden sonra ve gece yatmadan önce olabilir.
Mevsimsel sorunların başında ısı stresi gelmektedir. Isı stresi dolayısıyla düveler kızgınlık gösteremeyebilirler. En çok karşımıza çıkan ise besleme ile ilgili hatalardır. Besleme ile ilgili hatalar karşımıza enerji eksikliği, mineral, izmineral eksiklikleri olarak çıkmaktadır.
5-6 aylık dişi danalargünde 3-4 kg iyi kaliteli kuru ot ve 2-3 kg %16 ham proteinli ve kg'ında 2600 Kcal ME içeren buzağı büyütme yemi ile beslenmeli ya da 2-3 kg iyi kaliteli kuru ot + 1 kg mısır silajı + büyütme yeminden 2-3 kg verilebilir.
– Dişi ve erkek buzağılar 5 aylık yaşa kadar aynı yemlerle bir arada beslenebilir. Ancak 5. aydan itibaren damızlık dişi buzağılar ayrılarak sınırlı düve yemi verilir.
Düve ve ineklerde döl tutma durumu, farklı etkenlerin bir araya gelmesi ile oluşan kompleks bir olaydır. Bu etkenler arasında hayvanın genetiği, hastalıkları, beslenmesi, hormonları, genital sağlığı ve stresi vardır. Döl tutmanın hayvan kaynaklı bir sorun sebebi ile gerçekleşmemesi sıkıntılı bir durumdur.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gün- dür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar.
İleride süt verimi de az olur. 14-20 aylık gebe düveler için, 9-15 yeşil ot (ya da 9-10 kg mısır silajı) ile birlikte 2-4 kg düve yemi ile beslenebilir. İlk buzağılamaya 60 gün kala düveler günlük 10–14 kg kuru ot ve düve yemi karışımı tüketmeli, Düve yemi 3- 4 kg kullanılmalıdır.
Özellikle süt işletmelerinde sürünün yenilenmesi için düzenli düve alımına ihtiyaç duyuluyor. Damızlık düvelerin tohumlanması için ergin yaş ağırlıklarının %55'ine ulaşmaları gerekiyor. Bu da ortalama 350-400 kilogram canlı ağırlığa denk geliyor.
Siyah Alaca gibi sütçü ırklarda 1200-1300 g/gün canlı ağırlık kazancı elde edilebilirken, simental ve montofon gibi kombine ırklarda 1400-1500 g/gün ve etçi ırklarda (Angus, Charoles gibi) ise 1500-1700 g/gün canlı ağırlık kazancı elde edilebilmeketdir.
Bir düvenin tohumlanması için yavruyu taşıyacak ve yeterince iyi besleyebilecek bir vucüt büyüklüğüne erişmesi gerekir. Bu durum ise genelde 18 ay civarı 375 kg dolaylarındadır.
Kızgınlık başlangıcına yakın olan inekler, bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Boğa olması durumunda boğaya mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimindedirler. Kızgın ineklerin, hareketlilikleri artar, yem yeme istekleri azalır, o günkü süt verimlerinde bir miktar düşme gözlenir.
* Arpa ezmesinin büyükbaş ve küçükbaş hayvanların gün içerisinde beslenmelerinde tükettirilebilecek en mühim öğünlerden biridir. * Arpa ezmesi sağmal hayvanlardaysa süt randımanını fazlalaştırmaktadır.
Uygun şekilde işlendiğinde, karıştırıldığında ve beslendiğinde arpa mükemmel bir yemlik tahıldır. Besi sığırları için yetiştirme ve bitirme rasyonlarında, yedek düveler için yem bitkisi rasyonlarında ek olarak ve hamile ve süt veren et sığırları için bir enerji ve protein kaynağı olarak kullanılabilir.
Düve Yemi, dişi buzağılara 180 günlük yaştan doğuma kadar verilebilir. Damızlık düveler 6 aylık yaştan tohumlanana kadar günde 850-900 gr., tohumlandıktan doğuma 1 ay kalan kadarli dönemde günde 800-850 gr. Kilo alacak şekilde beslenmelidir.
Gebeliğin 5. ayından son- ra hipofiz ön lobundan salgılanan prolactin ve somatotropin hormonları etkisiyle meme- deki alveol sayısı artar ve meme gelişmesi hızlanır (Şekil: 2). Meme gelişimi doğumdan sonra süt veriminin maksimum düzeye ulaştığı 6. haftaya kadar devam eder (7).
Günde ortalama 750 gram canlı ağırlık artışı kazanırlar. Onun için bu dönemde proteince zengin yemlerle beslenmeleri gerekir. Yazın merası bulunan yerlerde damızlık dişilerin altıncı aydan sonra merada beslenmesi en iyi usuldür.
Öfke ya da kızgınlık, insanların ve hayvanların algıladıkları bir tehdit veya hakaret karşısında sergiledikleri düşmanlık duygusudur. Kızgınlık vücutta bir takım fiziksel değişikliklere neden olur. Örneğin tansiyon ve nabız yükselir, vücuttaki adrenalin ve noradrenalin düzeylerinde artma gözlenir.
100 gr ovulen e 50 gr pekmez ilave edilip tamamı 1 litre su ile karıştırılıp içirilir. 20 gr ovulen e 10 gr pekmez ilave edilip tamamı 250 ml su ile karıştırılıp içirilir. Günlük 100 gr veya Sabah 50 gr, Akşam 50 gr olarak yem e ilave edilir. Günlük 20 gr veya Sabah 10 gr, Akşam 10 gr olarak yem e ilave edilir.
Kızgınlık döneminin süresi ise kediden kediye farklılık gösterse de bu süreç ortalama 4 ila 7 gün içinde sonlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri