Alacağın temliki alacağı devreden alacaklının tek taraflı bir işlemi olmayıp, temlik edilenle temellük eden arasında kurulan bir sözleşmedir (4). isviçre borçlar kanununun, BK m. 163/ H'ye tekabül eden, 165. maddesinin 2- fıkrasının almanca metninde temlik söz leşmesi (Abtretungsvertrag) deyimi kullanılmıştır (5).
c) Alacağın Temliki Sözleşmeye Dayalı Bir İşlemdir: Alacağın temliki, devredenle devralan arasında yapılan iki taraflı hukuki bir işlem, bir sözleşmedir. Alacak hakkı devredenin tek taraflı bir hukuki işlemiyle değil, üçüncü kişi devralan ile yapmış olduğu bir sözleşme ile bu kişiye geçmiş olur.
– Alacak veya hakkın devrinin kısmi olarak da yapılması mümkündür. Ancak kısmi devir yapılabilmesi için devire konu alacağın bölünebilir nitelikte olması gerekir. Diğer bir ifade ile bölünebilen hallerde, alacağın bir kısmını temlik etmek de mümkün- dür.
İçtihada ve öğretiye göre yasaklanmış bulunan bazı temlik durumları şunlardır; nafaka alacakları, evin bütçesine kadının katkısı, destekten yoksun kalma hakkı, asıl alacağa bağlı kefaletler, eser sözleşmesinde müteahhidin kişisel bilgi ve becerisine bağlı işler.
İlgili 36 soru bulundu
Bir tanımlama yapmak gerekirse alacağın temliki; alacaklı (yüklenici) ile ondan temlik alan üçüncü kişi (davacı) arasında, borçlunun (arsa sahiplerinin) rızasını gerektirmeden yapılabilen ve sadece kazandırıcı bir tasarruf işlemi niteliği taşıyan şekle bağlı bir akittir.
Temlik işlemlerinin resmi şekilde yapılması mecburiyeti yoktur. Temlik muamelesinin geçerli olması için, temlik edenin rızasının olması yeterlidir. Bir sözleşmenin noter tarafından tescil edilmesi, geçerlilik şartı değil, “ispat şartıdır. Bu sebeple, notere tescil ettirilmeyen sözleşme veya temlikname geçerlidir.
Alacağın temliki sözleşmesinin kanunen noterde düzenlenmesi zorunlu değildir , adi yazılı şekilde de düzenlenebilir. Ancak oluşabilecek itirazları önlemek amacıyla temlik sözleşmelerini noter tarafından tasdik ettirmek hukuki olarak daha sağlam olacaktır.
Temlik Nasıl Yapılır? Temlik daha çok icraya düşmüş mülk kapsamında gerçekleşmektedir. Bu doğrultuda alacaklı olan kişi İcra Müdürlüğü'ne başvurmak suretiyle, alacağının temlik edildiğini dile getirir ve dosya borcu üzerinde temlikin ilgili kişilere bildirilmesini ister. Bu şekilde devir teslim işlemi gerçekleşir.
Temlik; bir malın mülkiyetini tüm haklarıyla beraber alacaklıdan başka bir kişiye devretmeye denir. Mülk olarak verme anlamını taşır. Çoğunlukla bir borç ödemesi için gerçekleştirilir. Temlik işlemi ile alakalı düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alır.
Cevap : Temlik Kaldırma
6098 Sayılı Borçlar Kanununun 183 ve müteakip maddeleri gereğince Temlik eden alacaklının rızası olmadan Temlik Borcunu gayrikabili rücu olarak devir ve temlik ettiğini beyan, kabul ve taahhüt edebilir ve bir daha geri dönemez.
Temlik değeri ile temellük edenin temlik edenden alacağı eşitse (temlik ve takip masrafları da eklenmek kaydıyla) temellük eden temlik tarihi itibariyle aslında temliğe konu borcun olmadığını ispat etmedikçe temlik eden aleyhine takip yürütemez.
Alacağın devri, bir diğer adıyla alacağın temliki, bir kimsenin mevcut veya mevcut olması muteber olan bir alacağını üçüncü bir kişiye devretmesidir. Bu devir, alacaklı ile alacağı devralan üçüncü kişi arasında, borçlunun rızasına ve bilgisine ihtiyaç duyulmaksızın yapılabilen şekle bağlı bir akittir.
Miras payı, diğer mirasçılardan birisine devrediliyorsa miras payı devri sözleşmesi yazılı bir şekilde yapılmalıdır. Burada adi yazılı şekil yeterlidir. Ancak miras payının devri mirasçı olmayan üçüncü bir kişiye yapılıyorsa devir sözleşmesi noterde düzenleme şeklinde yapılmalıdır.
Miras payının devri anlamına gelen pay temliki ; iştirak halinde kayıtlı taşınmaz mallarda iştirakçilerden (mirasçılardan) birinin henüz belirli olmayan payını bir diğer mirasçıya satış veya bağış yoluyla devretmesidir.
Alacağın temliki; bir borç iliĢkisinden doğan alacak hakkının tamamının veya bölünebilir nitelikte ise bir kısmının, devreden ve devralan arasında gerçekleĢtirilen hukuki muamele ile devredilmesidir. Kural olarak her türlü alacak hakkı devredilebilir.
ALACAĞIN DEVRİ/TEMLİKİ Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir.
(A) Bir kurumdaki hakediş alacağını (B) ye usulüne uygun temlik etmiş olsun. Alacağı temlik alan (B) bu alacağı (C) ye (C) de başkasına temlik edebilir mi? verebilir. Evet, yazılı şekilde olmak kaydıyla devredilebilir.
Alacağın temliki işlemlerinde ödenecek harç ve masraflar temlik bedeli üzerinden hesaplanır. Buna göre temlik bedelinin Binde 8,25 damga harcı, Binde 0,99 imza harcı ile değerli kağıt ve yazı ücreti masrafları ödenmelidir.
Tapu harcını ödeyecek olan kişi; satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2'si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır.
Tapuda kat karşılığı temlik akdi düzenlemek için taraflar arasında noterde düzenlenmiş bir kat karşılığı inşaat sözleşmesinin mevcudiyeti aranmaz. Taraflar böyle bir sözleşme getirmiş ise bu sözleşmenin tarih ve yevmiye numarasına atıfta bulunularak temlik resmi senedi tapu müdürlüğünde düzenlenir.
Dolayısı ile belediyelerin borçlu olduğu hukuki durumlarda alacağın devredilmesi halinde, belediyelerin üçüncü kişilere ödeme yapabilmesi, temliknamenin noter huzurunda düzenlenmesi ile mümkün olabilecektir.
Temlik yetkisi , bir malın hak sahibinin belirli anlaşmalar sonrası bir başka hak sahibine geçmesine denmektedir. Bu belirli anlaşmalar arasında, hak sahibinin sahip olduğu arsayı bir müteahhite, örneğin, kat karşılığında devretmesi bulunmaktadır.
Bir mal mülkiyeti, sahip olduğu tüm haklar ile birlikte alacaklıdan başka birine devrediliyorsa bu olaya temlik deniyor. Yani tam olarak anlatılması gerekiyorsa mülk olarak başka bir kişiye devretme anlamına geliyor. Bir borç söz konusu ise temlik yapılması söz konusu oluyor.
Temlik alınacak fatura tutarlarının azami toplamıdır. Müşteri firmanın vadeli satışından doğan alacaklarını faktöre/devrettiğini alıcılarına bildirdiği faktoring şeklidir. Müşteri tarafından alıcıya temlik bildirimi yazılı olarak yapılır ve alıcının teyit yazısı temin edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri