Erkek ile dişi kedinin cinsiyetini ayırt etmekte en kolay ve kesin yol kuyruğun altındaki bölgeyi kontrol etmektir. Erkek üreme organının özelliklerine bakarak bunu rahatlıkla öğrenebiliriz. Erkek kedide anüs, skrotum (testis torbası) ve penis varken dişi kedide yalnızca anüs ve idrar yolu vardır.
Anüs ile genital açıklık arasındaki mesafe cinsiyeti belirlemeye yardımcı olur. Bununla beraber genital açıklığın şekli de cinsiyete göre değişen faktörlerden biridir. Erkek kedilerin penis açıklığı yuvarlak şekilli iken dişi kedilerin vulva açıklığı daha çok düz bir çizgi şeklindedir.
Erkek kedide anüs, skrotum ve penis bulunur. Dişi kedilerin ise idrar yolu açıklığı ve anüsleri vardır. Erkek kedilerin iki adet testisi bulunmaktadır ve bu testislerin boyutu kiraz çekirdeği ile aynı boydadır. Kısırlaştırılmış erkek kedilerin skrotum boyu kısırlaştırılmamış erkek kedilerinkine daha küçüktür.
· Kızgınlık döneminde kediler sık sık sürtünme ihtiyacı hisseder. · Erkek ve dişi kediler de geçerli olmak kaydıyla idrar püskürtme gibi özel davranışlar sergilerler. · Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma ya da uluma gibi durumlar gözlemlenebilir. · Kediler bu dönemde sık sık kalça kemiğini yukarı kaldırır.
Memelerin büyümesi 40.gün ve sonrasında şekillenir. Fakat dikkatli bir sahip 30.gün memelerin renginin değiştiğini, meme uçlarının irileştiğini anlayabilir. Memelerin büyümesi dediğimiz olay ise artık süt ile dolmanın başlamasıdır ki 40. - 50. gün aralığında oldukça belirgin olacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Bir kedinin ne zaman çiftleştiğini gösteren birkaç işaret vardır. En bariz işareti, dişi kedinin aynı zamanda tırmıklama olarak da bilinen yüksek sesle ve tekrarlayan seslendirmeleridir. Bu, erkek kedileri cezbetmek ve çiftleşmeye hazır olduklarını onlara işaret etmek için yapılan bir çağrıdır.
Kediler 3-4 aylıkken bebek dişlerini dökmeye başlarlar. Neredeyse 6 aylıkken diş değiştirme süreçlerini tamamlarlar. Eğer kedinizin bebek dişleri varsa, 6 aydan küçük demektir. Kalıcı dişleri çıkmış ve renkleri beyazsa kediniz 1 yaşında demektir.
Kediler genellikle 6. ayında kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerin gelişim sistemindeki farklılıktan ötürü 4. ayında kızgınlık dönemine girdiği görülmektedir. Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Dişi kedilerde bu süre ortalama yedi gündür. Aslında geniş bir süre alanı vardır, bu süre sağlıklı kedilerde 1 günden 21 güne kadar bir aralığı kapsar. Koital temas (erkek kedi ile çiftleşen) yaşayan dişi kedilerdeki ortalama ise 8,5 gündür. Koital temas yaşamayan dişilerde ise ortalama 6 gün sürer.
En Uysal Kedi Irkları Nelerdir? Evde beslenebilecek en uysal kedi ırkları arasında Ragdoll, British Shorthair, Maine Coon ve Scottish Fold gibi cinsler öne çıkar. Bu cinsler genellikle sakin, sevecen ve uyumlu karakterleriyle bilinirler. Aile hayatına kolaylıkla uyum sağlarlar ve çocuklarla da iyi anlaşırlar.
Yapılan araştırmalara göre dişi kediler insanlardan ve diğer kedilerden daha çok korkuyor. Bu nedenle de onlara karşı erkek kedilerden daha agresif davranıyor. Erkek kediler ise daha oyuncu, sosyal ve sahiplerine daha bağlı. Ancak erkeklerin daha oyuncu olması aynı zamanda geceleri daha fazla aktif olmasını sağlıyor.
Kuyruğunun altına bakın dişi kedide genital açıklığın şekli dikey bir çizgi şeklindedir. Erkek kedi üzerindeki genital açıklık küçük bir dairesel delik şeklindedir. Eğer imkanınız var ise bir erkek ve bir dişi kediyi yan yana karşılaştırın. farkı net bir şekilde görebilirsiniz.
Erkeğin genital açılışı aşağıda ve anüsten uzaktır. Genital açıklığın yukarısına bakın. Orada testisleri görürseniz kediniz erkek demektir.
Sokak kedileri gibi dışarıya hiç alışık değildir. Birden fazla kedi dostumuzun bir evde uyum içerisinde yaşaması, sosyal bir canlı olmasına da son derece yardımcı olmaktadır. Psikolojik sağlıkları konusunda çok etkili bir durumdur.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Kedi Çiftleşmesi Kaç Gün Sürer? Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
Bu östrus denilen kızgınlık süreci 10-12 gün kadar sürer ve 3-4 ayda bir tekrar eder. Östrus döneminde kediler istedikleri günde çiftleşebilirler. Çiftleştikten hemen sonra dişi kedi hemen hamile kalabilir. Kedilerde hamilelik süresi 58-62 gün kadardır.
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlamaktadır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi 6.ayda başlamakta ve 10. aya kadar devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayıdır.
Erkek kediler çiftleştikten sonra bulunduğu ortamı terk ederken dişi kedilerde çiftleşme belirtileri fark edilebilir. Dişi kediler çiftleştikten sonra yerde yuvarlanır, kendilerini temizlemeye çalışır ve bulunduğu yerden başka bir yere giderek yatabilir. Bu erkek kedinin kokusunu yok etmek içindir.
Kediler kardeşleriyle çiftleşir mi? Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar.
Erkek, dişinin kulağını ve başını yaladığında dişi ters bir reaksiyon göstermediği takdirde çiftleşme talebinin karşılık bulduğu düşünülebilir. Daha sonra dişi yere yatar ve erkeğin onu koklamasına izin verir. Aralarındaki kur bir iki saat kadar sürebilir.
Kedilerin ortalama ömrü 12 ile 16 yıl arasında değişmektedir. Ancak sokakta doğan ve yaşayan kedilerin ömürleri bu kadar uzun olmamakla birlikte 1 yılı bile dolduramadıkları görülebilir. Beslenme eksikliği, zorlu hava şartları ve kötü muamele kedilerin yaşam sürelerini evde yaşayan kedilere 3'de 1 oranında düşmektedir.
Flossie dünyanın "yaşayan en yaşlı kedisi" unvanını elde etse de, dünyanın "en yaşlı kedisi" unvanı için daha önünde uzun yıllar var. Çünkü bu rekor Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaleti Austin kentinde yaşayan Creme Puff'a ait. Akıl almaz şekilde 38 yaşına ulaşan kedi, 6 Ağustos 2005'te yaşamını yitirmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri