Üreme Mevsimi / Östrus Ne Kadar Sürer? Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.
Kızgınlık dönemi 1-3 hafta sürer, bu da dişinin bir erkeği bulup bulmamasına bağlıdır. ilk 1-3 gün kediler daha çok idrar yapar, sonra davranış değişiklikleri başlar . Kafasını insanın avucuna koyması , ve sırt üstü yuvarlanmak gibi , 2-3 gün sonra kedi çiftleşmeye hazırdır.
Bunun için kedinize sevgi göstermeyi sıklaştırmalı, onunla daha çok konuşmalı ve oyun oynayarak onu yormalısınız. Kediniz yüksek sesle miyavlama, dışarı çıkma, agresif davranma gibi davranışlarda bulunduğu anda onun dikkatini oyun, ilgi ve kedi ödül mamaları ile dikkatini başka yöne çekebilirsiniz.
Kediler kızgınlık süresi ırksal farklılıklar vardır. Bazen 1 hafta bazen 3 hafta sürmesi de mümkündür. Tam geçti dediğiniz anda kısa bir süre sonra tekrar kızgınlığa girebilir. Bazen sürekli kızgınlığa girmesi de hastalık sebebi olabilir.
Kedinin ilgi istediğinde miyavlamasını durdurmak için kedi miyavladığında ona tepki vermeyi kesmeniz gerekmektedir. Sadece sessiz olduğunda oyun oynayıp sevmek ve miyavlamaya başladığında uzaklaşmak aşırı miyavlamanın önüne geçebilir. Ancak kedinizi tamamen görmezlikten gelmemeniz gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Kediler uyumayı çok severler. Uyumadıklarında ise uyku için dalmayı beklemezler ve enerjileri harcalar. Bu enerji harcarken de geceleri aktif olup miyavlayabilirler. Yeni bir eve taşındıysanız, bu durum kedide bir düzen bozukluğuna sebebiyet verebileceğinden geceleri sevimli dostunuz miyavlayabilir.
Dişi kediler sürekli miyavlayabilir çünkü üreme döngüsünde dikkat çekmeye çalışır, eş arar veya yavru bakımında yardım ister. Ayrıca açlık, susuzluk, yalnızlık veya stres de miyavlamaya neden olabilir.
CEVAP: Ali bey kedilerde çok uzun süren kızgınlıklar normal karşılanacak düzeyde sık karşılanıyor. Fizyolojik olarak normal olan yılda bir dönem şeklinde yaşanmalıdır. Bu kızgınlık dönemi içinde de yaklaşık 1 hafta kızgınlık 1 hafta sakin dönem olmak üzere 3-5 kez artarda tekrarlar.
Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.
Bu özellik, ışığın ve bakım-besleme şartlarının etkisi ile ev kedilerinde sıklıkla görülmeye başlamıştır. Gebe kalmayan yada kısırlaştırılmayan kedilerde yılda 9 – 10 kez kızgınlık belirtileri gösterebilirler.
Dişi kedilerde kızgınlık döneminde daha sık idrara çıkarlar veya hatta dikey nesnelere idrar püskürtebilirler. Bunu yaparken amaçları erkek kedilere haber salmaktır. Hatta arka bahçenizdeki kedi popülasyonunda bir artış görebilir, bu kedilerin evinize girmeye çalıştığını fark edebilirsiniz.
Kediler genellikle 6. ayında kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerin gelişim sistemindeki farklılıktan ötürü 4. ayında kızgınlık dönemine girdiği görülmektedir. Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Dişi kedi çiftleşmek istemezse; bu durum kedinin çiftleşme için hazır olmadığını gösterir. Çiftleşmeye hazır olmayan bir kediyi erkekle aynı ortamda bırakmak ve çiftleşmeye zorlamak dişinin psikolojisinin bozulmasına neden olacaktır.
Her 2-3 kızgınlıkta bir çiftleşmesi en doğrusu olsa da maalesef ömrü boyunca da bu mümkün değildir. Bu sebeple bu hastalıkların çoğuna sebep olan rahim ve yumurtalık daha hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırma operasyonu ile alınır. Bu sayede ileri yaşlarda böyle problemleri yaşama ihtimali %5 altına düşmüş olur.
Öncelikle kediniz bir erkek ise ideal kısırlaştırma dönemi 5-6 aylık olduğu süreçtir. Dişi kedilerde pediatrik kısırlaştırma 8 ile 14 haftalıkken öneriliyor. Bazı veteriner hekimler dişi kedilerin 5-6 aylıkken kısırlaştırılma işleminin uygulanmasından taraftardır.
CEVAP: Kedinizin kızgınlığa girmesi ne kadar normalse bağırması, ağlar gibi davranması, kendini yerden yere atması da normaldir. Baştan açıklayalım kediniz kızgınlık süresindeyken ACI ÇEKMİYOR, AĞRISI YOK. Herşey normal :) Yaptıklarını cinsel dürtüler ile davranışlarına yansıtıyor diyebiliriz.
Genellikle kediler ilkbahar ve sonbahar mevsiminde kızgınlık dönemine girerler. Bu kızgınlık dönemi birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişen bir zaman diliminde geçer. Bir kedi normal olarak yaklaşık 6 aylık olduğunda ilk kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerde bu durum daha 4 aylıkken bile gerçekleşebilir.
Kliniğimizde kızgınlığın ertelenmesi amacıyla progestagen analoglarından yararlanmaktayız. Bu ilaçlar tek doz olarak enjeksiyon şeklinde yapılabildiği gibi bazı durumlarda tablet şeklinde ağızdan uygulanabilir.
Dişi kedimin kızgınlığı neden uzun sürüyor? En büyük sebebi Polycystic Ovarian Syndrome yani kedinizin yumurtalığında fazla sayıda yumurta hücresinin üremeye hazır hale gelmesidir. Bu duruma neden olabilecekler: Yanlış beslemeler (aşırı yağlı kalitesiz mamalar, ev yemeği ile beslenme)
Dişi kedilerde kızgınlık döneminin ortalama olarak yedi gün sürdüğü söylenebilir. Bu zaman aralığı kediden kediye değişmekle birlikte 1 - 21 gün arasında sürebilir. Kızgınlığa giren dişinin davranışları değişir ve kendisine bir eş aramaya başlar.
Kedi çiftleşmesi konusunda dişi kedilere yöneldiğimizde hareketliliğin artması, eşyalara sürtünmeler, kuyruk kaldırma ve acı çekiyor gibi miyavlamalar görülebilir. Çiftleşme istediklerinde erkek kediler idrar kokusu ile etkileme yaparken dişi kedilerde bizim fark etmediğimiz kokular yayar etrafa.
Yavru kediler acıktıklarında, üşüdüklerinde ya da korktuklarında annelerine miyavlar; ancak yetişkin kediler büyüdükçe tıslama ve homurdanma gibi farklı vokalizasyon şekillerini de işin içine katarak birbirleriyle iletişim kurmaya başlarlar. Miyavlama ise sadece ve sadece insanlara karşı kullanılır.
Kediler genellikle yiyecek veya yiyecek için ağlar ve geceleri aç bir kedi sessiz bir kedi değildir. Kediniz açsa fazla uyuyamazsınız, bu yüzden yatmadan önce onu beslediğinizden emin olun. Geceleri onun çığlıklarına tepki olarak kalkmayın, çünkü bu sadece kedinize size miyavladığında onu besleyeceğinizi öğretecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri