Werbel ve Gilliland (1999) kişi-grup uyumunu gruba yeni katılan birey ve bağlı olduğu ilk grup (çalışma arkadaşları, yönetici) arasındaki benzerlik olarak tanımlamışlardır. Bireyin çalışma grubunda yer alan yönetici ve diğer çalışma arkadaşları ile uyumu olmak üzere iki türde incelenebilir (Werbel & Johnson, 2001).
Büyük Gruplar: Üye sayısı çok olan, ilişkileri daha sınırlı ve resmî olan gruplara büyük grup denir. Şehir ve millet büyük gruplara örnektir. Küçük Gruplar: Üye sayısı sınırlı ve ilişkileri yüz yüze olan gruplara küçük grup denir. Aile, arkadaşlık, komşuluk, köy, oyun grupları küçük gruplara örnek olabilir.
1. Birbiriyle etkileşim içerisinde olan bireylerden oluşan topluluktur. 2. Kendilerini bir gruba ait gören iki ya da daha fazla sayıda bireyin oluşturduğu sosyal bir birimdir.
En az iki kişiden oluşan aralarında sürekli bir etkileşim olan ve ortak bir amaç etrafında toplanmış insan topluluğuna grup denir. Aile, sınıf, okul gruba örnek olabilir, çünkü bu insanların ortak bir amacı vardır ve aralarında sürekli bir etkileşim bulunmaktadır.
Kişi-örgüt uyumu, çalışanların değerleri, hedefleri, kişisel özellikleri ve davranışları gibi sahip oldukları kişisel olgular ile kurumun sahip olduğu kültür, değer, hedef gibi örgütsel olguların arasında gerçekleştirilecek olan uyumu ifade etmektedir (Chatman, 1991:339).
İlgili 21 soru bulundu
Bireylerin kişilik özellikleri, yetenekleri ve bunların iş ile uyumu, işe alım ve performans gibi değerlendirmeler için önemlidir (Piasentin ve Chapman, 2006). Kişi-iş uyumu, kişinin yetenekleri ile çevrenin uyumudur ve bireylerin bilgi, beceri ve yeteneklerinin; işin gereklerini karşılaması olarak tanımlanabilir.
Örgüt, belirli bir otorite ilişkileri kümesini içeren büyük bir insan grubudur. Daha geniş bir ifadeyle örgüt, belirlenmiş amaç ve hedefleri geçekleştirmek için iki ya da daha fazla kişinin bilinçli ve planlı bir şekilde bir araya gelerek oluşturdukları yapıya denir.
GRUPLAR. TOPLUMSAL GRUP NEDİR? İnsanlar yaşam boyu aile, oyun grubu, meslek grubu, dernekler, şirketler gibi resmi ya da resmi olmayan birçok farklı toplumsal grubun üyesi olmaktadır. Toplumsal grup, en genel anlamda, küçük ölçekli toplumsal ilişkiler bütünü olarak tanımlanabilir.
Bununla birlikte gruplar, birincil ve ikincil, biçimsel ve biçimsel olmayan, üyelik ve özenme, resmî ve resmî olmayan gruplar biçiminde sınıflandırılır. Gruba üye bireylerin, grup içinde uymak zorunda oldukları 'norm' adı verilen kurallar vardır.
amaçları gerçekleştirmek ve belirli görevleri yürütmek üzere kurulan gruplardır.
Takım ruhu, belirli bir hedef doğrultusunda, aynı görüşü savunan birey ya da gruplarca oluşturulan ortak paydadır. Bireylerin, ben bilincini bir yana bırakıp kolektif düşündüğü ve hareket ettiği durumlar takım ruhunu yansıtmaktadır.
Grup psikoterapisi, uzman bir terapist liderliğinde, gruptaki her birey ve grubun kendisi için maksimum tedavi edici etkiyi hedefleyen, bu amaçla en uygun bireylerin bir araya getirilerek çalışıldığı özel bir psikoterapi yöntemidir.
Gruplar bağımsız çalışırlar, takımlar ise birlikle çalışır ve kazanmak için birbirlerini desteklerler. 3. Grup hedeflerin belirlenmesine aktif olarak katılmazlar, takımlar ise hedeflerin tespitinde aktif rol alırlar.
Belli ortak özellikler taşıyan/taşıdığı düşünülen veya ortak işlevler, roller ve karşılıklı sorumluluklar yüklenmiş olan iki veya daha fazla kişiden oluşan topluluklardır.
Birincil Gruplar
Bu grupların üye sayısı azdır. Birincil gruba örnek olarak komşu, işyeri, akraba, oyun grupları verilebilir. Bu grubun en yalın örneği ailedir. Aile içinde ilişkiler çıkar gözetilmeksizin karşılıklı dayanışma çerçevesinde ve özverili olarak sürer.
Biçimsel olmayan gruplar, kişilerin ortak ilgileri, arkadaşlık ilişkileri, sosyal ihtiyaçları, ortak beklentileri doğrultusunda oluşan gruplardır. Etkili bir iletişim ortamı oluşturarak, birtakım problemlere çözüm bulmak, belirli amaçları gerçekleştirmek üzere kurulan iletişim.
Grubun birbirine bağlılığını etkileyen en önemli unsurların; görevi başarma azmi, hedefe odaklanmış olma ve buna olan inanç, üyeler arasında oluşmuş olan saygı ve sevgi bağı ve görev dağılımı ile aynı takımın bir parçası olarak hareket etme davranışı olduğu belirlenmiştir.
Gruplar, iki ve daha fazla kişinin ortak bir amaç doğrultusunda etkileşim ve iletişimde bulunmaları ile ortaya çıkan sosyal varlıklardır.
Toplumsal grup, birden fazla kişiden oluşan ve ortak bir amaç için bir araya gelmiş kişilerdir. Toplumsal gruplar toplumun temelini oluştururlar. Toplumsal gruptaki kişilerin birbirleri ile etkileşim halinde olmaları önemlidir.
Tanım 2.12 Bir G grubun hiç bir öz normal alt grubu yoksa G grubuna basit grup denir.
220 madde “... örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir” demektedir.
Örgüt, varoluş amacı özelde insan ihtiyaçlarını, genelde ise toplumsal ihtiyaçları karşılamak olan ve bu ihtiyaçları yerine getirebilmek için belirlenen işleri etkileşim süreci içinde planlayan ve işbirliği içerisinde bulunan bireylerden oluşan bir sistem şeklinde de tanımlanabilir.
Bir başka deyişle, "kurumlar, belli bir toplumsal düzeni sürdürme araçlarıdır" denebilir. "Türk Dil Kurumu", "Türkiye Elektrik Kurumu" gibi dernek ve kuruluş anlamlarında kullanılıyorsa da, bu anlamı onlarla karıştırılmamalıdır. Örgüt ise örgenleşme demek, yani bir anlamda organizasyon.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri