Diş mine, dentin, sement ve pulpadan (diş özü) oluşur. Mine: vücuttaki en sert maddedir. Dişi en dıştan koruyucu bir katman olarak çevreler. İçinde sinir hücreleri olmadigi için duyarlı degildir. % 97'si kalsiyum tuzlarından olusur.
Dişin minesi yani dişinizin sert dış tabakası, kalsiyum fosfat gibi minerallerden oluşur. Diş minesi, kemikten daha serttir. Aslında, vücudunuzdaki en sert maddedir. Bununla birlikte, kemiklerin aksine, diş minesi herhangi bir canlı doku içermez.
Dişin pulpa kısmında yoğun olarak sinirler ve damarlar bulunur. Dişlerin çıkması ve gelişiminde önemli bir rol oynayan olan pulpa, dişe ait problemlerin kişi tarafından ağrı olarak hissedilmesinde önemli bir yere sahiptir.
Dişler, mine, dentin ve seman olmak üzere üç sert diş dokusu ve bir yumuşak diş dokusu (diş pulpası) ile yapılandırılmıştır.
"Dişlerimiz canlı birer yapıdır. Diş mine, dentin, sement ve pulpadan oluşur. Mine, vücuttaki en sert maddedir, dişlerimizi dıştan koruyucu bir katman olarak çevrelerler. İçinde sinir hücreleri olmadığı için duyarlı değildir.
İlgili 37 soru bulundu
Isırma, çiğneme ya da diğer çene hareketleri esnasında dişlerinizde ağrılar meydana gelebilir. Bunun nedeni diş siniri ölmesi ağrısı olabilir.
Dişlere alınan şiddetli darbeler hasara ve travmaya yol açabilir. Bu durum, diş ölümünün sebepleri arasındadır. Bir dişin ölüm süreci, kısa veya uzun olabilir. Ağız bakımına dikkat etmeyen kişilerde de diş ölümü görülür.
Dişler canlı bir yapıya sahip oluşumlardır. Dişler; mine, sement, dentin ve pulpa yapılarının bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Mine en dışta bulanarak dişi korumaya yararken pulpa katmanında bulunan dokular ile sinirler de dişin canlılığını sağlamaktadır.
Diş yüzeylerinde ise doğal bir kalsiyum fosfat minerali olan hidroksiapatitten meydana gelen ve dişi koruyan bir diş minesi tabakası bulunur. Şaşırtıcı bir şekilde diş minesi kemikten, hatta çelikten bile daha sert olmasına rağmen bunlardan çok daha kırılgan bir yapıdadır.
Dişteki sinirler öldüğünde bazen kök uçlarında ağrılı bir apse ortaya çıkmasına yol açabilir. Vücut, dişteki enfeksiyonların yayılmasını önlemek için bu apseleri ortaya çıkarır. Bazı durumlarda ise diş etlerinin üzerinde sivilceye benzeyen bir fistül ortaya çıkar ve bu fistül içinden iltihap akabilir.
Kanal tedavisi yeterince özenli uygulanmamışsa diş çürümeye devam edebilir. Genelde çürümenin nedeni sinirlerin iltihaptan tam olarak temizlenmemiş olmasıdır. Bunda yetersiz ekipman ya da dikkatsizliğin etkisi olabilir.
Genel olarak sağlıklı dişler beyazımsı renkte olur tamamen bembeyaz olmazlar. Dişlerin rengi beyazdan sarıya kadar olan tonlarda değişiklik gösterir. Dişin renginin değişmesinin sebebi birçok şekilde olabilir. Dişlerin rengi dişlerin yaşına, beslenmeye, sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDA VİTAMİN VE MİNERALLERİN ÖNEMİ
C VİTAMİNİ:Dişeti sağlığı açısından önemlidir.Eksikliğinde,dişetlerinde şişme ve kanama görülebilir. B GRUBU VİTAMİNLERİ:B1,B2,B3,B5,B6,B7,B9 ve B12 vitaminleri bu grubun üyeleridir.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Diş minesi ve dentini esas olarak hidroksiapatit tuzlarından meydana gelir. Bu kalsiyum tuzu, asitlerin uzun süreli temasına karşı dayanıklı değildir ve dekalsifiye olur yani çözünür.
Diş siniri ölmesi bazılarında sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkarken bazılarında dişlerde meydana gelen kırık ve çatlaklar sebep olur. Dolayısıyla tedaviden önce diş hekimi muayenesinden geçmeniz gerekir. Diş siniri ölmesinde dişi çektirmek de bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir.
“Ciddi anlamda kronik stresli bireylerde ağız kuruluğu oluşur. Buna bağlı olarak da diş yüzeylerinde çürük oluşumunu engelleyen koruyucu tabaka oluşmaz ve sonucunda yoğun diş çürükleri meydana gelir. Özellikle 18-20 yaş altı genç ve çocuklarda görülen stres, ağız sağlığı açısından çok önemli.
Sağlam dişlerin ağrımasının nedenlerinden bazıları şunlardır; Diş eti hastalıkları ve diş eti çekilmesi sorunları Sinüzit. İki dişi arasında sıkışan yemek kalıntılarının dişlerde oluşturduğu baskı
Ön dişlerimiz tek köklü, küçükazı dişlerimiz 2 köklü, azı dişlerimiz ise 3-5 köklüdür.
Dentin ve sementin sardığı bir boşluk vardır burasıda dişin kanal kısmıdır ve içerisi pulpa denen doku ile doludur. Bu kanal normalde sadece kökteki küçük delik ile çevre dokulara bağlıdır. Diş, sement ve çene kemiği arasında yer alan lifler ile bağlıdır ve bu şekilde ağız içinde durmaktadır.
2.KÖPEK DIŞLERI (Kanin veya Cuspid): Besinleri tutmaya ve delmeye yarar. 3. KÜÇÜK AZILAR (Premolar veya Bicuspid): Gıdaları delmeye ve ufak parçalara ayırmaya yarar.
Diş yutulması ciddi bir sorundur. 1-2 gün dışkı takibi yapın. Şayet çıktığı gözlenmezse dahiliye uzmanına gitmenizde yarar vardır.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz.
Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri