✓ Uygulayıcı elini fermuarsız atelin içinden geçirerek ekstremitenin distalinden tutar ve ateli; ekstremite boyunca yerleştirir. Fermuarlı atel ise ekstremitenin etrafına yerleştirilir ve fermuarı kapatılır. ✓ Atel şişirilir. Atelin basınç kontrolü yapılır.
Meydana gelen kırıklar ve incinmiş dokular için en önemli noktalardan biri hareketsiz kalmalarıdır. Kırıkarın hareketsiz kalması için de uygulanan yöntemlerden biri ateldir. Atel işlemi; alçı ve sargı bezi yardımıyla sabitleme ve hareketsiz kalma yöntemidir.
Kas-iskelet sisteminde, travma veya inflamasyonun oluşturduğu hasarı kontrol altına almak ve ekstremiteyi immobilize etmek için atel ve alçılar kullanılır. Atel veya splintler, ekstremiteyi birkaç köşeden uzunlamasına immobilize ederken, alçı ise ekstremitenin çembersel olarak sarılıp immobilize edilmesidir (Resim 1).
Kırık şüphesi olan kemiğin bir üst ve bir alt ekle- mini içerecek şekilde atel yapılır. Atelleme yapılırken yaralı alan en az hareket et- tirilecek şekilde desteklenir. Kırık bölgesinde ciddi deformite var ise kibarca uzuv ekseni boyunca traksiyon yapılır. Özellik- le distalde nabız yokluğu durumunda oldukça önemlidir.
Atel ve alçı ayrıca tenosinovit, artritler, gut hastalığı, eklem üzeri yaralanmalar, hayvan ısırması gibi yaralanmalar, eklem çıkık- ları redüksiyonu sonrası, bağ ve tendon yaralan- maları, yumuşak doku hasarları gibi durumlarda kullanılır.
İlgili 21 soru bulundu
Ayrıca burnun şeklini muhafaza etmesini sağlayan özel bantlar ve plastik atel 7-10 gün boyunca kullanılabilir. Ameliyat sonrası burun ve göz çevresinde görülebilen şişlik ve morluk, 3- 7 gün arasında tamamen ortadan kalkar. Hasta 1-2 gün içerisinde taburcu edilerek, günlük yaşantısına dönebilmektedir.
Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Bileklik kullanımı ya da bilek splintleme uyurken bireyin bileğini sabit tutan bir ateldir. Bu gece karıncalanma ve uyuşma belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Atel sadece geceleri kullanılsa bile gündüz semptomlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Atel tıp alanında yararlanılan bir alettir. Çıkık veya kırık gibi durumlarda ağrıyan bölgelerin daha fazla zedelenmemesi için kullanılır. Uzuvlarınızda meydana gelen herhangi bir kırık, çıkık, çatlak, yaralanma, ağrı veya şişlik gibi durumlarda bu aletten yararlanılır.
Atel Setleri
Tüm kol, tüm bacak, yarım kol, yarım bacak, el - el bileği, ayak - ayak bileği olmak üzere 6 parçadan oluşur.
Mallet finger atelleri, farklı malzemeler kullanılarak üretilebilir. Bu malzemeler arasında termoplastik, alüminyum ve titanyum gibi seçenekler yer alır. Hastanın ihtiyacına göre, hangi malzemenin kullanılacağı belirlenir ve özelleştirilmiş bir atel üretilir.
Böylece yaranın daha fazla kirlenmesi önlenir ve kanaması durdurulur. Bundan sonra kırık olan ekstremite bir atel yardımı ile tesbit edilmelidir. Elde tel ateller veya Thomas ateli varsa bunlar, yoksa hava ile şişirilen plastik yas tıklar atel olarak kullanılır.
Atel, sirküler yapıda olmayan bir tespit materyalidir, hızlı ve kolay uygulanır; dolayısıyla, kırık, çıkık, burkulma ve diğer ortopedik ya- ralanma gibi akut durumlarda idealdir. Sirküler alçı ise çepeçevredir.
Kemik kırığı izlenmeyen hastalarda ortopedi malzemeleri satan yerlerden temin edilebilecek çekiç parmak ateli 2 ay süre ile parmaktan hiç çıkarmadan uygulanır. Bu aşamada hastanın cerrahi müdahaleye gerek olmaksızın sadece atel ile izlenebileceği kararı mutlaka doktoru tarafından verilmelidir.
Kırık olan bölgenin tespiti için kullanılan sert, düz maddelere atel denir. Kol ve bacak gibi uzun kemiklerin tespiti için kullanılır. Örneğin, tahta, karton, mukavva gibi.
El bilek ateli, hasar görmüş bileğin hareketsiz kalmasını sağlayarak bilek yapısında meydana gelen ağrıları azaltarak, hastanın iyileşme sürecinin hızlanmasında yardımcı olabilir.
Burkulma, incinme ve ayak bağlarında yaşanan kopuklukların tedavi süreci boyunca ayak ve bilek ateli kullanılır. Ayrıca fizik tedavi sırasında, ameliyat öncesi ve sonrası durumlarında yardımcı tedavi olarak da tercih edilebilir. Böyle zamanlarda modeller arasından ihtiyacınıza uygun olan seçenek yardımınıza koşar.
Günlük kullanımda atelin kirlenmemesi için uygun bir malzemeyle üzerinin örtülmesi gerekebilir. Ürünlerin çoğu nemli bir bezle silinerek temizlenebilir veya kumaş olanlar elde veya çamaşır makinesinde yıkanabilir.
Köprücük Kemiği Kırıkları
Kırık taraftaki kol askıya alınır, kırık iki tarafta da var ise o zaman 2 kolda askıya alınır, Kesinlikle atel kullanılmaz.
El bilek ateli çift taraflı o bölgeyi sabitlemek için değerlendirilir. Masa başında bilgisayar ortamında çalışanların ağrılarını tedavi etmek için özel olarak tasarlanır. El ile kol arasındaki eklemi zorlayan durumlarda takılan ateller, o bölgenin zedelenmesini engeller.
Alçı ve su
hidrofil pamuk suya dayanıklı değildir. Bu nedenle duş aldığınızda alçıyı veya sentetik alçıyı plastik bir torbayla veya özel duş kılıfıyla koruyun. Mümkün olabildiğince kısa bir süre duş alın. Plastik bir torbayı plasterle su geçiremez bir şekilde cildinize yapıştırabilirsiniz.
Kemik kaynaması belirtileri; azalan ağrı, hareket aralığının artması, kırığın oluştuğu bölgedeki şişliklerin ve morarmaların azalması şeklinde sıralanabilmektedir. Peki, kırık kemikte yanma hissi neden olur? Kemik kırığından hemen sonra yanma hissi olarak da bilinen iltihaplanma meydana gelmektedir.
- "Artık alçı yok"
Kırığı olan bir hasta artık yürüyebilir, denize girebilir ve günlük ihtiyaçlarını fazla zorlanmadan yapabilir yani hastaya ciddi bir konfor sağlıyor.
Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer? Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri