Yani, diş sözcüğünün ve sıkmak sözcüğünün sözlükte veri- len tüm anlamlarının dışında, “dişini sıkmak” deyimleşmiş söz öbeğinde; sabret- mek, zorluklara dayanmak anlamı vardır.
"Dişini sıkmak", bir kişinin zorlu veya acı verici bir duruma katlanmak, sabretmek anlamında kullanılır. Bu deyim, ağrıya, sıkıntıya veya zorluklara karşı metanetini korumak ve pes etmemek için gösterdiği direnci ifade eder.
dişini sıkmak; sabırla beklemek, gayret etmek, bir amaç uğruna dişleri eline almak manalı bir deyimdir. sık dişini olarak emir kipi hâlinin sözlükte işlenmiş olması kafi gelmediğinden ötürü, dişimi sıkıp yazıyorum.
Dişleri sıkmak, dişleri gıcırdatmak genellikle kaygılı veya stresli kişilerde görülür. Gün boyu stres yaşayan kişi gece olunda uykuda dişlerini sıkar veya gıcırdatır. Genellikle uyku esnasında görüldüğünden ''uyku ilişkili bruksizm'' de denir.
Dişini sıkmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Darlığa, sıkıntıya dayanmak; her türlü zorluğa katlanmak.“Biraz daha dişini sıkmalısın, inşallah yakında rahata kavuşacağız.”
İlgili 32 soru bulundu
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Deyim. 2. bütün gücünü kullanmak.
Bruksizmin birçok nedeni olabiliyor. Stres, hiperaktivite, aşırı endişeli ve mükemmeliyetçi olmak, asabiyet, anksiyete en sık karşılaşılan sebeplerdendir. Psikolojik etkenlerin dışında merkezi sinir sistemi, endokrin hastalıkları, Parkinson, bağırsak parazitleri gibi etkenler de neden olabiliyor.
İçine ateş düşmek deyiminin anlamı yüreği yanmak ya da büyük bir acının etkisinde kalmak demektir.
Büyük Azı dişi ile başlayıp 20 yaşına kadar çıkan ve ömür boyu ağızda kalacak dişlere kalıcı diş demekteyiz. İLK KALICI DİŞ NE ZAMAN ÇIKAR? 5-6 yaşında süt dişlerinin en gerisinden çıkan 1. BÜYÜK AZI dişidir.
Yetişkinlerin çocuklardan daha fazla dişi vardır ve çoğu yetişkinin toplam 32 dişi olur. Bunların arasında 8 adet kesici diş, 4 köpek dişi, 8 adet küçük azı dişi, ve 4 tanesi yirmi yaş dişi olmak üzere 12 azı dişi vardır. Çoğu insan ergenlik çağına geldiği zaman tüm yetişkin dişlerine kavuşmuştur.
Normal koşullarda 17-25 yaş arasında (20 yaş dişi, akıl dişi) gibi isimler verilen 3. Büyük Azı dişi çıkar. KALICI DİŞLER KAÇ TANEDİR? Tüm dişler tamamlandığında erişkin bir insanda alt çenede 16 üst çenede 16 diş olmak üzere toplam 32 diş bulunur.
Tatlı canını sıkmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
gereksiz şeylere üzülmek ve bunları dert edinmek.
"Laf etmek", bir şey hakkında konuşmak, söylemek ya da bir konuyu tartışmak anlamına gelir. Genel bir ifade olup, her türlü sözlü ifadeyi kapsar ve bir konu üzerinde yorum yapmak veya birisine bir şey söylemek gibi durumlar için kullanılır.
Diş ve dokunmak sözcüklerinin mecazi anlamda kullanıldığı bu deyim, gerçekleşmesi mümkün, elverişli ve uygun demektir. TDK'ya Göre Dişe Dokunur Deyiminin Anlamı Nedir? Bir gelişmenin ya da olgunun işe yarar olduğunu belirtmek için ''dişe dokunur'' deriz.
Etyolojisinde alt ve üst çenenin kapanış bozuklukları, geçirilen travma hikayesinin olması, kondil disk düzensizlikleri, rejeneratif eklem hastalıkları ve iltihapsal eklem hastalıkları bulunmaktadır.
Canını dişine takmak deyimi, bir iş veya sorumluluğun yerine getirilmesi için çok çalışmak anlamına gelmektedir. Bu deyim görevin zorluğunu ifade etmek içinde zaman zaman kullanılır.
"Vakit öldürmek" ifadesi, zamanı boşa harcamak ya da zamanı geçici ve genellikle anlamsız aktivitelerle doldurmak anlamına gelir.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Avucunu yalamak deyimi umduğunu elde edememek olarak kısaca anlatılabilir. Bir kişi ya da kişilerin istediği durumun gerçekleşmemesi üzerine yaşanan bir hayal kırıklığıdır. Hayalinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi ile birlikte, karşı tarafa avucunu yalamak deyimi kullanılır.
"Dudak uçuklatmak" ifadesi, dilimize yerleşmiş bir deyim değildir. Bu ifade genellikle duygusal tepkileri veya yorumları ifade etmek için kullanılan, özel bir anlam taşımayan bir ifadedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri