Dişini tırnağına takmak deyimi çok çaba harcamak anlamına gelir. Yani bu deyimi hak eden kişiler son derece çalışkan olarak bilinirler.
Dişini Tırnağına takmak deyimi, bir amaç uğruna var gücüyle çalışmak demektir. Belli başlı riskleri ve tehlikeleri göze alan insanların sarf ettiği çaba için de bu deyim söylenir.
Canını dişine takmak deyimi, bir iş veya sorumluluğun yerine getirilmesi için çok çalışmak anlamına gelmektedir. Bu deyim görevin zorluğunu ifade etmek içinde zaman zaman kullanılır.
Dişine göre DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yapabileceği, gücünün yeteceği, becerebileceği, uygun bir durumda. “Tam da dişime göre, onu yenebilirim.”
Ne pahasına olursa olsun DEYİMİ AÇIKLAMASI
Her türlü sıkıntı ve tehlikeyi göze alarak, ne kadar büyük fedakârlık isterse istesin. “Ne pahasına olursa olsun ben bu işi bitireceğim.”
İlgili 30 soru bulundu
Aşk olsun, halk arasında yaygın olarak kullanılan kalıplaşmış ifadelerden biridir. Genellikle sitem, eleştiri ve serzeniş cümlelerinde geçen aşk olsun deyimi, bir şeyi beğenmemek, yeterli ya da doğru bulmamak anlamına gelir.
Mutlu etmek, mutluluk vermek ya da mutlu olmasını sağlamak anlamlarına gelen bir deyimdir. Mutlu etmek deyiminin mutluluk vermek, neşe vermek ya da bahtiyar etmek anlamları da vardır.
"Canını Dişine Takmak" deyimi de, "Canını Dişine Katmak" ile benzer bir anlam taşır. Türkçede bir kişinin bir görevi, işi veya hedefi başarmak için son derece ciddi çaba göstermesi, her türlü zorluğa göğüs germesi ve olağanüstü bir gayret sarf etmesi anlamına gelir.
"Canını dişine takmak" deyimi, çok eski bir deyimdir. Kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı kaynaklara göre bu deyim, eskiden insanların çok zor bir işi başarmak için dişlerini sıkarak çalıştıklarına inanılmasından kaynaklanmaktadır.
"Diş geçirememek" deyimi, bir kişinin bir konu üzerinde etkili olamaması veya bir sorunu çözme konusunda başarısız olması durumunda kullanılır. Bu ifade, bir engeli aşamamak, bir konuya hakim olamamak veya bir şeye etki edememek gibi durumları ifade etmek için mecaz olarak kullanılır.
Yani, diş sözcüğünün ve sıkmak sözcüğünün sözlükte veri- len tüm anlamlarının dışında, “dişini sıkmak” deyimleşmiş söz öbeğinde; sabret- mek, zorluklara dayanmak anlamı vardır.
Diş ve dokunmak sözcüklerinin mecazi anlamda kullanıldığı bu deyim, gerçekleşmesi mümkün, elverişli ve uygun demektir. TDK'ya Göre Dişe Dokunur Deyiminin Anlamı Nedir? Bir gelişmenin ya da olgunun işe yarar olduğunu belirtmek için ''dişe dokunur'' deriz.
"Akıl Sır Ermemek" deyimi, Türkçede bir konunun veya durumun zor anlaşılır, karmaşık veya çözülmesi güç olduğunu ifade etmek için kullanılır. Bu ifade, bir kişinin bir konuyu tam olarak kavrayamadığını, anlamakta zorlandığını veya olayın altındaki asıl nedeni veya mantığı çözemediğini belirtir.
Deyim. 2. bütün gücünü kullanmak.
Dişini tırnağına takmak deyimi çok çaba harcamak anlamına gelir. Yani bu deyimi hak eden kişiler son derece çalışkan olarak bilinirler. Doğal olarak fişini tırnağına takan kişiler birçok konuda yoğun çaba harcamaları ile bilinirler.
Dişinden tırnağından artırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yiyeceğinden, içeceğinden vb. ihtiyaçlarından keserek zorla biriktirmek.“Seni, dişimden tırnağımdan artırdığım parayla okuttum!”
Boş durmamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Dikkat çekmek bir olayın veya konunun veya da kişin tüm ilgisini kendi üzerine toplaması anlamında kullanılan bir deyim.
"Nazı geçmek" deyimi bir kişinin kaprislerini, aşırı nazını ya da tutumunu yatıştırmak, onu memnun etmek ve ikna etmek anlamına gelir.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
"Baklayı Ağızdan Çıkarmak" deyimi, Türkçede bir kişinin gerçek düşüncelerini, hislerini veya sır gibi sakladığı bir bilgiyi açığa vurması, itiraf etmesi anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin içinde tuttuğu, başkalarından gizlediği veya açıklamaktan çekindiği bir şeyi sonunda söylemesi durumunda kullanılır.
[1] Daha önce göremediği bir gerçeği görerek birdenbire ayılmak, doğruyu görmek.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Baştan çıkarmak bir deyimdir. Baştan çıkarmak deyiminin anlamı doğru yoldan saptırmak ya da kötü yola sürüklemektir. Aynı zamanda karşı cinsi bir ilişkiye ikan etmek de baştan çıkarmak anlamına gelebilir.
karnı zil çalmak - Vikisözlük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri