Disleksi tanısı bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı tarafından konmalıdır. Tanı diğer olası durumların elenmesi ile konulur.
Ancak disleksi tanısını yapabilecek tek yetkin kişi kamu hastanelerinde çalışmakta olan çocuk psikiyatrlarıdır. Çocuğunuzda bir davranış problemi veya duygusal bir sorun gördüğünüzle gitmeniz gereken yer doktordur, Çocuk Psikiyatristidir. Pedagog (?) diye kendini tanıtan kişiler değildir.
Disleksi Tanısı Nasıl Konulur? Çocuk psikiyatristi tarafından aileden okuldan alınan bilgiler, çocuğun değerlendirilmesi, gelişim dikkat ve zeka testlerinin değerlendirilmesi sonrası tanı konulur.
Disleksi Tarama Testi, farklı becerileri ölçen bir testtir. Ses Bilgisel (Fonolojik) Farkındalık Testleri: Çocuğun sesleri ayırt etmesi istenir. Okuma ve Okuduğunu Anlama Testi: Metin okuması yapılır ve ardından soru sorulur. Çözümleme Testleri: Gerçek ve anlamsız sözcüklerin yüksek ses ile söylenmesi istenir.
Genel olarak disleksi belirtileri ilkokul döneminde fark edilir ve tanı 7-8 yaşlarında konulur ancak ebeveynler iyi birer gözlemciyseler okulöncesi dönemde de disleksi tanısının konulması mümkündür.
İlgili 20 soru bulundu
Okuma bozukluğu olarak belirtilen disleksi, kelimeleri hecelemede güçlük çekme, hızlı okurken zorluk yaşama, kelimeleri yazarken zorlanma veya yanlış adlandırma gibi durumlarda gözlemlenmektedir. Okul öncesi zamanda belirtiler göstermesine rağmen en fazla ilkokul zamanında belirgin hale gelmektedir.
Disleksi kalıtsal özellik gösteren bir durum. Ancak ailesel geçiş yüzde 100 değildir. Yani anne veya babada disleksi varsa çocukta da kesin disleksi olacak değildir, ancak olma olasılığı normale göre yüksektir.
Bu test, çocuklar (5-17 yaş) ve yetişkinler (18 yaş ve üzeri) için olmak üzere iki ayrı form şeklinde hazırlanmıştır. Test kime uygulanıyorsa onun yaş aralığının seçilmesi önemlidir. Her iki test de 8 alt alan ve toplam 44 sorudan oluşmaktadır. Testi tamamlamak yaklaşık 10 dakikanızı alacaktır.
Hastaneye yapılan başvuru sonucunda; Disleksi tanısı konulur ise: Özürlü (Engelli) Sağlık Kurulu Raporu düzenlenir. (En az %20 oran) Skolastik becerilerde karma tip bozukluk Özgül öğrenme güçlüğüDisleksi!!!
Disleksi kaç yaşına kadar sürer? Disleksi özel öğrenme güçlüğünün bir bileşeni olarak kabul edilir ve nörogelişimsel bir farklılık olarak yaşam boyu devam eder.
Çocuk okula gidiyorsa okulun bağlı olduğu ilçenin Rehberlik Araştırma Merkezi' ne; gitmiyorsa ikamet edilen bölgenin Rehberlik Araştırma Merkezi'ne başvurulur ve randevu alınır.
Disleksi tedavi edilmediği takdirde, çocuklarda küçük yaştan itibaren özgüven sorunlarına, davranış sorunlarına, kaygıya, saldırganlığa, arkadaşlardan, ebeveynlerden ve öğretmenlerden kaçınmaya yol açabilir.
Disleksi ( Özel Öğrenme Güçlüğü) Tedaviİ Yaklaşımları
Özgül Öğrenme Güçlüğünün tedavisi EĞİTİM'dir. Bu eğitim okulda verilen eğitimden farklıdır. Çocuk normal bir okulda eğitimine devam ederken yanısıra bireysel ya da grup halinde özel bir eğitime alınır.
Disleksi nörolojik bir hadise olup, kişinin okuma ve yazma ile ilgili fonksiyonlarının olumsuz yönde etkilendiği bir rahatsızlıktır. Beynin kelimeleri oluşturan sembollerin ve kelimelerin hangi seslerden meydana geldiğini algılaması ile ilgili bir problem olarak ifade edilebilir.
Dr. Nevzat Tarhan , özel öğrenme güçlüğünde ilaç tedavisi değil, bireyselleşmiş eğitimin olduğunu vurguladı.
Bir psikiyatrist veya nörolog, DEHB'yi teşhis edebilir ve ilaç ve terapi dahil olmak üzere tedavi seçenekleri sağlayabilir. Ayrıca ek destek için sizi bir psikoloğa veya danışmana yönlendirebilirler. Bir psikolog veya danışman, DEHB'si olan bireylere ve ailelerine terapi ve destek sağlayabilir.
* Disleksi olanlar okumayı öğrenemez. * Disleksi tıbbi bir tanıdır ve tıbbi olarak tedavi edilebilir. *Disleksi yaş büyüdükçe geçer.
ÖÖG'li(Disleksili) bir üniversite öğrencisinin bu alanda haklarını kullanabilmesi için ÖÖG(disleksi) tanısının olması ve buna ilişkin Engelli Sağlık Kurulu raporunun kendi adına düzenlenmiş olması gerekmektir. Ancak tanılama ve rapor anlamında bu aşamada yaş anlamında bazı sorunlarla karşılaşmak mümkündür.
Özel öğrenme güçlüğünün bir parçası olan 'disleksi' ömür boyu süren nörogelişimsel bir farklılıktır ancak doğru desteklerle, disleksik bireyler çok başarılı öğrenciler ve yetişkinler haline gelebilir.
Psikolog ve özel eğitim desteği alarak öğrenme güçlüğü (disleksi) hastalığını tedavi etmek mümkündür. Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Çeşitleri Nelerdir? Disleksi çeşitleri; Görsel, Fonolojik, Yüzeysel, Travma, Birincil, İkincil Disleksi olmak üzere 6'ya ayrılır.
Disleksi bir hastalık olmadığı için ilaç tedavisi yoktur. Dislektik çocuklar özel eğitime ihtiyaç duyarlar. Fakat ülkemizde bu eğitimi veren kurumlar bulunmamaktadır. Yaş ilerledikçe okuma problemleri düzelebilir ancak yazım hataları genellikle kalıcıdır.
Genel olarak yapılan okuma hataları şunlardır:
Benzer/Sesteş harfleri karıştırma: d-b-p, m-n, t-f / b-p, t-d, f-v, s-z. Harf sırasını ters algılama: çok = koç ; en = ne ; ve = ev … Harf atlama: kabak = kabk.
Dyslexia International verilerine göre dünya çapında 700 milyon disleksili birey bulunuyor. Bilinenin aksine disleksinin bir zeka geriliği olmadığını söyleyen Türkiye Disleksi Vakfı Başkanı Elif Yavuz "Yüzde 80'inin üstün zekalı olduğu bu kişiler, doğru yönlendirildiğinde toplumda iz bırakan bireyler oluyorlar" dedi.
Çocuğunuza karşı sabırlı, hoşgörülü ve anlayışlı olun. Zorlandığı durumlarda öfkeli davranmayın. Sizin için de çok zorlu bir süreç ama hedefiniz çocuğunuzun daha iyi olması, bunu unutmayın. Davranışlarınızın tutarlı olmasına özen gösterin.
Öğrenme bozukluğu olan çocukların çok büyük bir kısmını okuma güçlüğü olan çocuklar oluşturduğundan, çoğu kaynakta “disleksi”, “öğrenme güçlüğü” ile eşanlamlı olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri