Thorndike öğrenmeyle ilgili uyarıcı-tepki bağının kuvvetlenmesi için üç temel kanun belirtmiştir. Bunlar; 1. Hazır-bulunuşluk 2. Tekrar 3. Etki kanunlarıdır.
Skinner'in edimsel koşullanma yaklaşımında bu durumun karşılığı olan teknik ise, biçimlendirmedir (kademeli yaklaşma). Örneğin; otomobil ya da bilgisayar kullanmayı öğrenmek belli aşamalardan geçmeyi ve yavaş yavaş ilerlemeyi gerektirir. Bu tür öğrenmeler, tekrar edile edile alışkanlık haline gelir.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Watson, öğrenmede pekiştirme ya da ödüllendirmeden söz etmemiştir. Ona göre bir uyarıcıya verilecek tepki, o uyarıcıya karşı en son yapılmış ve en sık tekrarlanmış tepkidir. Bu ilkeye “en son ve en sık tepki ilkesi“ adı verilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Thorndike'a göre öğrenmenin en temel biçimi deneme-yanılma öğrenmesidir. Organizma ya da birey bir amaca ulaşmak ya da problem çözmek için çeşitli yollar dener. Bu denemeler sonucunda en pratik/kısa yolu bulunca onu seçer ve beyinde sinaptik bağlarla bağlar.
Pavlov'un öğrenmeyi sağlayan tek koşulun pekiştirme olduğunu öne sürmesine karşın Watson, pekiştirme olmadan da öğrenmenin gerçekleşeceğini söylemiştir. Ona göre bir uyarıcıya en son ve en sık verilen tepki öğrenilir. Buna “en son ve en sık tepki ilkesi” adı verilmektedir ve bu durum “alışkanlık” adını almaktadır.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Görsel (visual), işitsel (auditory), okuma/yazma (reading/writing) ve kinestetik (kinesthetic) öğrenme stillerini ifade eder.
Thorndike, uyarıcı ile tepkinin sinirsel bir bağla bağlandığına inanmaktadır. Öğrenmenin en temel formu deneme- yanılmadır. Organizma bir problemi çözmek için çeşitli yollar dener. Kendini amaca götüren tepkileri seçer, amaca götürmeyen başarısız tepkileri eler.
Bağdaşımcılık kuramı ya da bağlaşımcılık teorisi bir zihinsel hal ile kendisinden hemen sonra gelen hâl arasında bağ kurulduğu ve zihinsel süreçlerin bu sekilde kurulan bağlarla işlediği fikrine dayanmaktadır. Bütün zihinsel süreçler bağımsız psikolojik unsurlar (idealar) ve bu unsurların kombinasyonundan oluşmaktadır.
Skinner'ın Edimsel Koşullanma Teorisi. Skinner'ın edimsel koşullanma teorisi, bir bireyin davranışlarının ödül ve ceza eylemleri aracılığıyla nasıl şekillendirilebileceğine ve tahmin edilebileceğine odaklanmıştır. Bu teori, davranışların sonuçları tarafından belirlenebileceği fikrini ortaya koyar.
"Küçük Adımlar" ilkesi, özellikle çocukların öğrenme sürecinde küçük adımlar atarak ilerlemenin daha etkili ve verimli bir yöntem olduğunu vurgulayan bir yaklaşımdır. Bu ilkeye göre, öğrenme süreci basitten karmaşığa doğru ilerleyen küçük adımların ardışık bir şekilde takip edilmesiyle gerçekleştirilir.
Edward Lee “Ted” Thorndike, eğitim psikolojisinin babası olarak bilinen Amerikalı psikologdur. Karşılaştırmalı psikoloji alanında çalışmalar yürütmüştür. Öğrenmenin temelini “Duyusal uyarıcılar ile harekete geçiriciler arasında kurulan bağ oluşturur” önermesini ortaya atmış bunu bağlaşımcılık teorisi ile açıklamıştır.
Farkına varmadan, ödül olmadan, bilinçsizce yapılan öğrenmedir. Kişi ihtiyaç durumuna kadar bu öğrenmenin farkında olmaz, ihtiyaç ortaya çıktığında bilginin farkına varır. Örn. Her gün aynı yoldan evine giden bir kişi, yol üstündeki mağazaları görür, ancak farkına varmadan etraftaki bilgiyi zihnine kaydeder.
Kaç çeşit öğrenme stili vardır? Öğrenme stillerini görsel, işitsel ve kinestetik-dokunsal öğrenme olmak üzere 3 ana başlıkta toplayabiliriz.
Öğrenme stillerini görsel, işitsel ve kinestetik/dokunsal diyebileceğimiz üç ana başlıkta toplayabiliriz. Görseller, özel yaşamlarında genellikle düzenli ve titizdir. Karışıklık ve dağınıklıktan rahatsız olurlar. Dağınık bir masada çalışamazlar, önce masayı kendilerine göre düzenlerler, daha sonra çalışmaya başlarlar.
Öğrenmeyi öğrenme teknikleri kişinin belirlediği öğrenme amacının gerçekleştirilmesine yönelik olan ve öğrenme sürecini kolaylaştıran tekniklerdir. Öğrenmeyi öğrenme teknikleri öğrenen kişinin kolay ve kalıcı öğrenmesini sağlarken öğrenmedeki verimliliğini arttırmayı sağlamaktadır.
BİLİŞSEL ÖĞRENME KURAMLARI. Kuramın temsilcileri; Gagne, Bruner, Asubel ve Piaget'dir.
Sönme: Klasik şartlanmada, şartlanmanın meydana gelmesi ve devamı için şartsız uyarıcı hayati bir öneme sahiptir. Belli bir süre şartsız uyarıcı ile şartlı uyarıcı eşleşmediği zaman organizmanın tepkilerinde sönme meydana gelir.
Watson'a göre, insan davranışı çocukluktan itibaren çevredeki belli uyarıcılarla belli tepkilerin birleşmesi sonucu (yani koşullanma yoluyla) meydana gelir Bu anlamda bir uyarıcıya verilecek tepki, o uyarıcıya karşı en son yapılmış ve en sık tekrarlanmış tepkidir.
Yakınlık kuramı olarak isimlendirilen Guthrie'nin kuramına göre, öğrenme tek bir ilke ile açıklanabilir ve o da “bitişiklik” ilkesidir. Guthrie, belli bir uyarıcıya karşı gösterilen tepkinin, sonraki bir zaman diliminde aynı uyarıcı ile karşılaşıldığında da gösterilme eğilimi olduğunu belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri