KUBİTAL TÜNEL SENDROMU KİMLERDE GÖRÜLÜR? Bu sinirin dirsek bölgesinde baskı ya da sıkışmaya uğraması, daha çok dirseğinin iç kısmını dayayarak çalışanlarda, elini başının altına koyup dirseğini kıvırarak yatanlarda, şeker hastalarında ve dirsek travması geçirenlerde görülür.
Kubital tünel sendromu dirseklerin sık sık bükülmesi, dirseğe çok fazla yaslanılması veya bölgede bir yaralanma olduğunda ortaya çıkabilir. Ayrıca artrit (eklemlerin iltihaplanması), kemik dokuda oluşan bazı hasarlar ve dirsekte daha önce oluşan kırık ve çıkıklar da kubital tünel sendromuna neden olabilir.
Tedavi edilmediği takdirde, Kübital Tünel Sendromu elde kalıcı sinir hasarına yol açabilir.
Kübütal tünel sendromunda, dirseğin iç kısmından kalkan ağrı, parmak ucuna doğu yayılır. En çok el parmağınızda şikayete neden olur. Yüzük parmağında ve serçe parmağında uyuşma ve karıncalanma en fazla görülen yakınmadır. Özellikle araba sürerken, telefon tutarken, geceleri uykuda daha fazladır.
Ameliyat sonrası az ihtimal de olsa hastalık tekrarlayabilir. Ama hastalar yüzde 98 – 99 oranında operasyondan fayda görür. Tedavi edilmezse zamanla sinirin fonksiyonları kaybolur, ağrılar belli bir süre sonra geçer. Fakat o bölge uyuşuk ve hissiz kalır.
İlgili 17 soru bulundu
İnsan vücudunda omuzdan başlayarak parmaklara kadar uzanan 'ulnar' sinirin dirsek seviyesinde çeşitli sebeplerle sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan; uyuşukluk, elektriklenme ve karıncalanma gibi belirtilere neden olan soruna kubital tünel sendromu adı verilmektedir.
Tanı ve tedavisi geciken vakaların sonucunda hasta yaşamında kalitesinde ciddi düşüşler görülebilmektedir. Uzun süre tedavi edilmeyen karpal tünel sendromu ilerlerse parmaklarda kalıcı his kaybı ve elde güç kayıpları ortaya çıkabilir.
Sinir sıkışması belirtilerinden birini yaşayan kişi mutlaka doktora başvurmalıdır. Rahatsızlığın tanısı, fizikî muayene ve EMG sonucuna göre değerlendirilir. Bazı durumlarda ise ultrason, MR ya da doppler gibi tetkiklerden de yardım alınır.
Erken dönem hastalarına dirseği doğru tutma pozisyonları gösterilir, dirseği düz tutmayı sağlayan splintler önerilebilir, ilaç tedavisi uygulanabilir. İleri aşamadaki hastalara cerrahi işlem gerebilir. Dirsekte sinir sıkışması ameliyatı genellikle dirsek bölgesi uyuşturularak yapılır.
Dirsekte sinir sıkışması teşhisinde tedaviye destek amaçlı kullanılır. Dirsek ekleminin uygun pozisyonda kalmasını sağlar ve sinirin gerilmesini önler.
Ulnar sinir sıkışması sonucu ağrı, his kaybı, karıncalanma ve güçsüzlük görülebilir. Karıncalanma genellikle yüzük parmağı ve küçük parmakta hissedilmeye başlar. Semptomlar genellikle telefon tutarken veya uyurken yani dirsek uzun süre büküldüğünde hissedilir.
Sinir sıkışması, boyun ve sırt tutulmalarında; Kantaron Kremi, sinir sıkışması olan bölgeye, boyun ve sırta sürülürse ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir. Bu sürme işlemi sabah, öğle ve akşam en az bir hafta yapılmalıdır.
Ağır yük kaldırmak veya taşımak, stres, duruş bozuklukları, aşırı kilolu olma, bilgisayar kullanımı, genetik, spor aktiviteleri sinir sıkışmasının nedenleri arasında yer almaktadır.
Karpal Tünel Sendromunun belirtileri
Karpal tünel sendromu dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma veya bu yakınmaların kombinasyonları ile birlikte ortaya çıkar.
Tedavi : De enfekte olmayan olgularda kese içine iğne ile girilerek sıvı boşaltıldıktan sonra kompressif bandaj uygulanır ve antiinflamatuar ilaç verilir. Enfekte olan olgularda ise yine sıvı boşaltılır, sonrasında bandaj sarılarak uygun antibiyotik ve ağrı kesici ilaç verilir.
El bileğinde yer alan karpal tünel, kemik ve bağlar ile çevrili dar bir alandır. Median sinirin karpal tünelden geçerken sıkışması sonucu elde ve kolda uyuşma, ağrı ve karıncalanma oluşmasına karpal tünel sendromu denir.
Sinir Sıkışmasına Kas Gevşetici İyi Gelir mi? Tarsal Tünel Sendromu durumunda kas gevşetici ilaçlar (kas gevşetici olarak da bilinir) bazen semptomları hafifletebilir ve tedaviye katkı sağlayabilir, ancak bu durumun nedenine bağlıdır ve her zaman etkili olmayabilir.
Kolun baş üzerine kaldırılması sırasında artan ağrı omzun ön tarafından kolun yan tarafına doğru yayılıyor. Omuz sıkışması ilerledikçe gece ağrıları başlıyor. Hasta ağrıdan dolayı şikayetin olduğu omzu üzerine yatamıyor. Omuz hareketleri de ağrı nedeniyle kısıtlanıyor ve omuz sıkışması ilerledikçe koldaki güç azalıyor.
Ayrıca genellikle kısa süreli ve geçici olduğundan pek umursanmaz. Ancak uzun süreli sinir sıkışması vakalarında, kişi paniğe kapılarak hangi doktora gitmesi gerektiğini merak eder. Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
Sinir sıkışmasının teşhisi hastanın şikayetleri, fiziki muayene, elektrofizyolojık inceleme ve görüntüleme yöntemleri ile konulabilmektedir. Özellikle elektromiyografide (EMG) sinirlere elektrik uyarısı verilerek sinirin çalışıp çalışmadığı ortaya çıkar.
Görüntüleme testleri kemik gibi yoğun yapıların ayrıntılı resimlerini sunar. Bu nedenle sinir sıkışmalarının çoğu röntgende görülemez ancak doktor kemiğin sinirleri sıkıştırabileceği yerleri görmek için dirsek veya bileğin röntgenini çekebilir.
Elde sinir yaralanmaları rehabilitasyonu
Ulnar ve median sinirler elin iç yüzündeki kasları ve cilt bölgesini beslerler. Median sinir özellikle ilk 3 parmağın ince becerilerini gerçekleştiren kasları besler. Bu nedenle kesilmesi durumunda ortaya çıkan kas güçsüzlüğü oldukça önemli fonksiyon kayıplarına neden olur.
Omurilikteki bir sinir sıkıştığında felç, duyu kaybı ve mesane ve bağırsak kontrolünün kaybı gibi ciddi nörolojik sorunlara yol açabilir. Bu tür sinir sıkışması, kalıcı hasarı önlemek için acil tıbbi müdahale gerektirir. Sinir sıkışması, bir tümör veya başka bir büyümeden kaynaklandığında da tehlikeli olabilir.
Daha çok hastanın el bölgesi uyuşturularak yaklaşık 15 dakikalık bir ameliyat ile median siniri sıkıştıran transvers karpal bağ kesilir. Lokal altında, el bileğinden avuç içine doğru yapılan 2 santimlik bir kesiyle, sinirin üstündeki transvers karpal band kesilerek, sinirin sıkışması ortadan kaldırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri