Ortaya unutkanlıklar, duyguları yönetmede güçlük, kimlik kargaşası ve değişkenliği, çevreye ya da kendine yabancılaşma gibi belirtiler çıkar. Bu bilinç kesintilerinden duyular (dokunma, acı duyma vb) ve motor sistem (kasların kasılması, gevşemesi vb) de etkilenebilir.
Dissosiyatif bozukluğuna sahip bir kişide birden fazla kişiliğin oluşması, bireyin yaşamına kısa ya da uzun süreli hükmetmesi ve bu alter kişiliklerin geçişişinin hızlı bir şekilde olması Dissosiyatif bozuklukların özelliklerindendir.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (Çoğul Kişilik Bozukluğu): İki ya da daha fazla birbirinden ayrı kimliğin ya da kişilik durumunun varlığı (alter kişilik). Bu kimliklerden her birinin kendi içinde oldukça süreklilik gösteren çevre ve benlik algısı, ilişki kurma ve düşünce biçimi vardır.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tehlikeli mi? Bu bozukluğa sahip olan kişiler risk altına olabilmektedir. Kişi, kendine zarar verebilme potansiyeline sahip olduğundan kendisini sakatlayabilir. Ayrıca kişide intihar etme düşüncesi ve davranışları da gözlemlendiğinden bu bozukluk türü tehlikelidir.
Kişinin kendi gerçeklik duygusundan ya da bedeninden ayrıldığı hissinin olduğu ya da sanki bunları dışarıdan bir gözlemci gibi izlediği hissini yaşadığı, sürekli veya yineleyen yaşantıların olduğu bir bozukluktur.
İlgili 37 soru bulundu
Beş yaşından itibaren her yaşta görülebilir. Ergenlerde ve özellikle genç erişkinlerde (yirmili yaşların başında) belirtilerin açığa çıkması en sık görülen durumdur, ancak belirtilerin ya da hazırlık döneminin başlangıcı ergenlik öncesine dayanır. Süreç sessiz ve belirtisiz ilerlemiş olabilir.
Dissosiyatif bozukluklar bir ilaç tedavisinin henüz bulunmadığı tek psikiyatrik bozukluk grubudur. Serotonerjik antidepresanlardan yararlanılabilir, ancak etkisi sınırlıdır. Tek yararlı tedavi yöntemi psikoterapidir, psikoterapi ile tam iyileşme olanağı vardır.
Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin davranışları üzerinde sürekli olarak güce sahip olan iki veya daha fazla farklı kişilik durumuyla kendini gösterir. Hastada en başta basit unutkanlık olarak açıklanamayacak kadar geniş ve kapsamlı kişisel bilgiler ile ilgili hafıza sorunları ortaya çıkar.
Dissosiyatif kimlik bozukluğunun toplumda görülme sıklığı %1-1,5* olmakla birlikte dissosiyatif kimlik bozukluğunun özellikle hafif formları pek az uzman tarafından tanınan ve sağaltımı yapılan bir problemdir. İyileşmesindeki en etkili yöntem psikoterapidir.
Bipolar bozuklukta duygudurum değişikliği ataklarının en az iki gün sürmesi gerekirken dissosiyatif bozuklukta anlık değişiklikler bile görülür. En önemli ayırdedici nitelik çocuk ya da ergenin değişmiş ruh halini “kendisi değilmiş” gibi algılamasıdır.
Disosiasyon, bölünme, kopma, çözülme olarak açıklanmaktadır. Zihindeki bir anının, duygunun, düşüncenin, bilginin bağı diğer anı, duygu, düşünce, bilgiden ayrılmakta, kopmaktadır. Kişi, bazen bu anıya erişebilmektedir bazen erişememektedir. Disosiasyon durumunda bellek, bilinç işlevlerinde bir bozulma görülmektedir.
Dissosiyatif bozukluk, çocukluk çağı ruhsal travmalarının etkisi ile ortaya çıkar. Genetik etkilerin katkısı çok sınırlı olmakla birlikte, aile içi sorunlar vakaların neredeyse tamamında görülür. Bazı ailelerde bu problemlerin üstü örtülü kalır veya fark edilmez.
Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu, çoklu kişilik bozukluğunun bir diğer adıdır. Bu tanımlama, 19.yy başlarında Benjamin Rush tarafından yapılmıştır. Disosyal kişilik bozukluğu kişinin kendi içinde başka bireyler de varmış gibi hissetmesidir. Hastanın içinde hissettiği bu bireyler “alter” olarak adlandırılır.
Disosiyatif bayılma veya kendinden geçme kişinin olumsuz yoğun duygulardan geçici olarak uzaklaşmasını sağlayan bir korunma düzeneğidir. Bu tür bayılmalar elektrikli cihazları yüksek voltajdan koruma işlevi gören sigortanın yüksek voltaj geldiğinde atarak elektriği kesip sistemi kapatmasına benzer.
Çoklu kişilik bozukluğu şizofreni gibi değil. Kişi bu durumu devamlı değil, zaman zaman yaşıyor.” Genetik faktörünün yatkınlık şeklinde görüldüğüne de değinen Tarhan, “Anne ve babada, yakın akrabalarda varsa çocuk da stres altında bunu bir savunma olarak kullanıyor.
Disosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES), dissosiyatif psikopatolojisi olan bireyleri tanımlamamak için uygulanan bir testtir. Uygulanacak Yaş Grubu: Yetişkin bireylere uygulanabilir. Uygulanacak Kişi Sayısı: Test bireysel olarak uygulanır.
Bu şekilde kendileri ile konuşulan alter kişilikler zamanla birleşmeyi kabul ederler. Bununla birlikte birçok dissosiyatif kimlik bozukluğu hastası tedavi sürecinin yoğun bir şekilde sürdürülmesi ve hastanın kendisine zarar vermemesi için hastaneye yatırılır.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur? Çoklu Kişilik Bozukluğu vakaları tedavi edilmezse: Kişi kendisi için tehlike oluşturabilir. Daha önce bölünmüş kimlikle beraber farklı psikolojik rahatsızlıkların da görülebileceğinden bahsetmiştik.
Diğerlerine karşı güven sorunu, Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler, Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleridir.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Demans ise zihnin yitirilmesi anlamına gelmektedir. Bununla beraber demanslar, özellikle Alzheimer demansı bir anda oluşmaz, belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve ilerleyicidir.
Dissosyatif kişilik bozukluğu olarak da isimlendirilen çoklu kişilik bozukluğu, kişinin birden fazla benliğinin olduğuna inanması ve bu kişilikler arasında bilinç değişimleri yaşamasına neden olan psikolojik bir hastalıktır.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (DKB) toplumda en az %1 gözükmesine rağmen, tanı koyma problemleri ve tedavi eden azlığı nedeniyle Türkiye için bir halk sağlığı sorunudur. DKB'nin tanı konma sürecinde üç küme belirti ön plana çıkar. Bunlar; iç ses, afekt değişimleri ve hafıza sorunlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri