SEBEBİ: Uygulama viskozitesinin yüksek olması, uygun tiner kullanılmaması, uygulama basıncının çok yüksek olması, boya ile yüzey arasında asın sıcaklık farkı, boya tabancasının yüzeye çok yakın tutulması, çok kalın uygulama yapılması.
Sprey boya kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken iki nokta bulunmaktadır. İlk detay; kutunun iyice çalkalanmasıdır. İkinci detay ise; boyama yapılacak alana boyanızı 30 cm. uzaklıktan ve dik olarak sıkmalısınız.
Boyanın çok hızlı kuruması. Önceki katlar tamamen kurumadan ek kat uygulanması. Yüzey hazırlığının yapılmaması ya da eksik yapılması. Boyanın son kullanım süresinin geçmiş olması.
Uygulama sırasında aşırı sıcak veya aşırı soğuk yüzey. Yanlış astar uygulaması sonucunda astarın uygun şekilde kuruyamaması. Boyanın vizkozitesinin uygun olmaması, yanlış veya kötü kalitede tiner kullanımı, hava basıncının aşırı yüksek olması. Boya filminin aşırı kalın olarak uygulanması.
Plastik yüzey dışındaki ahşap, metal, beton, sıva gibi iç ve dış yüzeylere direkt uygulanabilir. 400ml'lik 1 kutu Akçalı sprey boya ile tek katta 2,5 - 3 m2 alanı boyayabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Toz kuruması: 5-10 dakika. Tam kuruma: 10-20 dakika. Sertleşme/tekrar uygulama: 2 saat.
Ortam sıcaklığının 20 derece olduğu bir alanda Akçalı sprey boya kuruma süresi nesneye dokunmak için 5 ila 20 dakika, tam kuruma 8 ila 12 saat ve kimyasal sertleşme 24 saattir.
GEÇ KURUMA / KURUMAMA:
Bu durumda boya tam olarak kuruduktan sonra hafifçe zımparalanmalı ve yeni bir kat boya sürülmelidir. Boya henüz kurumamışsa, yüzey boya tineri ile silinerek boyama işlemi tekrarlanmalıdır.
Sprey boyaların kullanılmadan önce çalkalanması gerekmektedir. Bunun sebebi boya pigmentlerinin iyice karışması ve yüzeylere düzgün bir şekilde yayılmasıdır. Yüzeye uygulama yaparken sprey kutusunu en az 30 cm uzakta tutmalısınız. Tek kat uygulama yaptığınızda ince bir kat oluşabilmektedir.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
İçerisinde kalan ve çıkmayan sprey boya için ise fırın sodadan faydalanabilirsiniz. Bu işlem için toz sodayı lekenin üzerine dökün. Ardından fırça yardımı ile temizleyin.
Sprey boyalar basınçlı kap içinde bulunur. İçlerinde bulunan bilye, kabın çalkalanmasıyla birlikte boyanın çıkışı için gerekli basıncı hazırlar.
Yerçekimi fazla boyanın akmasına sebep olur ve kurumaya başladığında boya gözle görülür damlalar halinde donar.
Universal Astar Sprey Boya
Metal, ahşap, beton, taş vb. diğer yüzeyler üzerinde primer kullanımı idealdir. Yüzeyin boyama işlemi öncesi hazırlanması amacıyla kullanılır. Pas ve korozyona karşı koruma sağlarken hava koşullarına karşı dirençli bir yüzey kazandırır.
Biraz sıcak su ve sabun kullanarak hafifçe ovabilir veya bir miktar ıslak mendil ile lekeyi silmeye çalışabilirsiniz. Kurumuş sprey boya lekesini çıkarmak için kullanacağınız malzemeleri hazırlayın. Bu malzemeler arasında tiner, aseton, alkol, yumuşak bez, pamuklu çubuklar ve plastik spatula bulunabilir.
Yenileme ve dönüştürme için de sprey boyalar oldukça sık kullanılır. Örneğin; ev dekorasyonunda mobilya ve dolap boyama için kullanılan sprey boyalarla, farklı desen ve renk uygulamaları yaparak eski mobilyalarınızı ya da dolaplarınızı yenileyebilir, yaşam alanlarınızda fark yaratabilirsiniz.
Makinalar, yedek parçalar, çelik eşya, ahşap mobilya, sert plastik, hobi ve el sanatları, motorsiklet/bisiklet/oto vb. gibi alanlarda kullanıma uygundur. Solmaya, zor hava koşullarına ve suya dayanıklıdır.
Bu problemin oluşum nedeni; yüzeye aktarılan boyanın henüz tam kuruma yapmamasından dolayı yağmurla birlikte ıslanması ve ıslak olan yüzeyden boyanın akıntı yapmasıdır. Problemin çözümü için, hava şartlarının iyileşmesi ve yüzeyin iyice kuruduktan sonra tekrar boya uygulamasına geçilmesi gerekmektedir.
Astarlı veya astarsız olarak uygulanabilen sprey boyalar 250 dereceden 800 dereceye kadar ısı direnci sağlar. Birçok çeşidi bulunan bu boyaların mat görünüme sahip 800 derece ısıya dayanıklı sprey boya çeşitleri ile yüzeylerinizde üst derece düzey koruma sağlayabilirsiniz.
KURUMA SÜRESİ Toz kuruma: 5-8 dk. - Dokunma: 15-20 dk. - Sertleşme: 12 sa. KİMYASAL DİRENÇ 24- 30 sa. Önemli: Sentetik boya üzerine kullanmayınız.
KAPLAMA GÜCÜ Tek katta 2.5-3 m2 / 400ml kutu. KURUMA SÜRESİ (23 Derece) Dokunma kuruması 5-20 dk. Tam kuruma 24 saat.
Boya neden pütürlü ve lekeli görünebilir? Pütürlü ve lekeli görüntü son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, astar katının tam kurumamış olmasından veya yüzeyin temizliğinin yeterince iyi yapılmamış olmasından kaynaklanabilir.
Sprey boyanın ömrü ne kadar? Açılmamış Akçalı Sprey Boya ambalajda oda sıcaklığında 3 yıldır. Basınçlı kapta yanıcı ve parlayıcı özelliktedir.
Sprey boya üstüne vernik yapılır mı? Sprey boya bittikten ve kusurlar giderildikten sonra uygulanabilir. Yaklaşık 1 saat kadar boyanın kurumasını bekledikten sonra vernik uygulanabilir. Vernik ile boyanın etkileşimi açısından 1 günden fazla ara vermeden uygulanmalıdır.
Bu uzman ipuçlarıyla boyanızın tazeliğini uzun süre koruyun. 1- Boya, havanın içeri girmesini engelleyen kapalı kaplarda en güvenli şekilde saklanır. Eğer boyayı yarıya kadar kullandıysanız ve kalanını kutuda saklamak istiyorsanız, boyanın üzerini streç film ile sarın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri