Yüksek miktarda tüketilen kahve ve çay, diş minesine penetre edecek kalıntılar bırakır. Turunçgiller veya sirke gibi asitli gıdalar, diş minesinin aşınmasına sebep olur. Sonuç: Diş minesi daha ince ve saydam hale gelir ve sarı renkli dentin daha kolay görülebilir. Diş daha sarı bir renk alır.
1 çay kaşığı karbonat ile yarım limon suyunu karıştırın. Daha sonra üzerine 2 damla zeytinyağı ilave edin. Bu şekilde de bir müddet karıştırdıktan sonra dişlerinize bu karışımı sürün. Belirli bir süre bu şekilde dişlerinizi fırçaladıktan sonra dişteki sarı lekeler ortadan kalkacaktır.
Diş taşları sayesinde dişlerde bakteri oluşumu olduğundan dolayı dişlerde sarı ve kahverengi küçük- büyük miktarlarda lekelere sebep olmaktadır. Günlük hayatımızda yeteri kadar diş temizliği yapılmaması ve dişlerin üzerinde besin artıklarının kalması sonucunda diş taşı oluşmaktadır.
Dişlerdeki sararma yüzeysel ise öncelikle iyi bir diş taşı temizliği, ardından düzenli fırçalama ile giderilebilir. Ancak iç tabakada yani dentin tabakasında oluşan lekelenmeler fırçalama ile giderilmez; beyazlatma işlemi ile tedavi edilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Diş sararması nasıl geçer diye merak eden hastalar için diş sarılığı, estetik açıdan hoş olmayan bir sorundur, ancak üstesinden gelmek mümkündür. Evde diş sarılığı tedavisi yapmak mümkündür, ancak diş beyazlatma işlemi gibi profesyonel bir tedavi için diş hekimleri kontrolü altında tedavi olmanız gerekmektedir.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Tek yapmanız gereken iki litre ılık suya bir paket karbonat döküp bir saat kadar beklemek. Bir saat bekledikten sonra sararmış kıyafetinizi çamaşır makinenize atıp uygun programda yerli deterjan markası ile yıkamak. Bu şekilde hızlı ve pratik yöntemlerle sarı lekelerden kurtulabilirsiniz.
Eğer hastalık sebepli diş sararması var ise bu durumda bir uzmandan yardım almak önerilmektedir. Ancak düzenli diş fırçalamama gibi ihmal sonucu yaşanan durumlar sonucu diş sararmış ise bunun çözümü mümkündür.
Karbonatla dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Bunun dışında da alternatif yöntemlerin dışında doktorunuzun önerisiyle birlikte eczanelerden alabileceğiniz leke gideren ilaç ve diş macunlarını kullanabilirsiniz. Eğer lekeler fazlasıyla varsa ve yaptığınız işlemlere rağmen azalma olmuyorsa diş hekiminize görünün.
Kahve Nedeniyle Oluşan Diş Lekeleri
Kahve lekesini çıkarmak ancak erken dönemde mümkün olabilir. Leke çıkarma özelliği olan diş macunları ile düzenli olarak yapılacak fırçalama sayesinde kahve lekesi dişler üzerinden uzaklaştırılabilir.
Ev tipi diş temizliği fiyatı 1000 TL – 1500 TL arasında değişirken; lazerle diş temizliği fiyatları ise 1400 TL ila 2000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Sigara ve alkol kullanmak, çok fazla kahve ve çay tüketmek dişlerinizin sararmasına ve estetik açıdan kötü durmasına yol açmaktadır. Dişlerinizin doğal rengi de sarı olabilirler. Ancak dişlerinizin doğal renginden hariç diş sararması oluşmasının en önemli nedeni yeme ve içme alışkanlıklarınızdır.
Halk arasında vitamin eksikliği nedeniyle diş sararması ya da dişte kahverengi lekelenmeler olabileceği düşünülüyor.
Maalesef ki sararan dişlerin bir süre sonra kendi kendine beyazlaması mümkün değil. Bunu örneklendirmek gerekirse beyaz bir örtüye sürekli çay ve yemek döküldüğünü düşünürsek bu lekeler yıkamayla geçer. Ancak profesyonel bir deterjandan yardım almanız gerekir. Sizin de dişlerinizi temizletmeniz gerekir.
Dişleri her seferinde iki dakika boyunca günde en az iki kez düzgün bir şekilde fırçalamak, diş ipi veya diş ipi alternatifleriyle dişlerin arasını temizlemek ve antiseptik veya beyazlatıcı bir gargara kullanmak ağzınızı sağlıklı tutmak için iyi bir uygulamadır.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Dişler savunmasız kalmıştır. Dolayısıyla gece yatmadan önce dişlerimizi fırçalarsak; Diş macunu içerisindeki flor ve diğer koruyucular, gece boyunca dişleri korur. Diş çevresindeki yiyecek artıkları bakterilere besin kaynağıdır.
SİRKE VE KARBONAT MUCİZESİ
Duş teknesine, küvete ve duşa kabine bu karışımdan bolca sıkın. Ardından bölgeyi iyice fırçalayın ve en az 1 saat boyunca bekletin. Beklettikten sonra tekrar fırçalayın ve sıcak su ile lekelerin olduğu bölgeyi durulayın. Bir süre sonra sarı lekelerin artık tamamen çıktığını göreceksiniz.
1) Karbonatlı Temizlik
Kıyafetteki sararmış bölgeyi kapatacak kadar karbonat dökün. Karbonatın üzerine biraz limon sıkın ve 10 dakika kadar bekleyin. Bölgede köpürme meydana gelecektir. Bu aşamada sarı lekeler aşınarak kumaştan çıkar.
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
Kahve telvesi diş beyazlatma için de kullanılır. Granüller dişlerdeki inatçı lekelerin çıkmasına yardımcı olur. Telveleri su ve sabun ile karıştırıp inatçı yüzey lekelerinde kullanabilirsiniz.
Ev tipi beyazlatma, kişinin evinde uyguladığı ve diş hekimi tarafından verilen özel bir diş beyazlatma kiti kullanılarak gerçekleştirilen bir beyazlatma yöntemidir. Bu yöntem genellikle dişlerin yavaşça beyazlamasına ve sonuçların yaklaşık 1 – 2 hafta içinde görünür hale gelmesini sağlamaktadır.
Bu nedenle, diş beyazlatma gibi kozmetik amaçlı işlemler için devlet hastanelerinde ücretsiz veya düşük maliyetli hizmetler sunulmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri