Distopik romanlar yazıldıkları dönemin, siyasal, teknolojik ve sosyal durumundan hareketle geliştirilmiş geleceğe yönelik kurgulardan oluşan eserlerdir.
Filozofun Yunanca bilgisi göz önüne alınırsa, kelimeyi "ütopyanın tersi" olarak değil, "kötü bir yer" anlamında kullandığı anlaşılır. Yunanca bir ön-takı olan dys/dis, "kötü", "hastalıklı" ya da "anormal" anlamını taşır.
Distopya (anti-ütopya Yunanca dystopia), çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. Kelime ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Ütopya, gerçek hayatta olmayacak kadar güzel ve ideal olan toplum biçimidir. Distopya ise ütopyanın tam tersi olarak bir toplum şeklidir. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder. Romanlarda ya da öykülerde distopya her zaman ütopik toplumlar için tehlikeli olmuştur.
Bilindiği gibi ilk kez John Stuart Mill tarafından kullanılan distopya terimi, ütopyanın zıttı olarak “kötü bir yer” anlamına geliyor.
Distopik romanlar genellikle çağdaş toplumun unsurlarını içeren ve bazı modern eğilimlerin sakıncalarına karşı uyarı niteliği taşıyan romanlardır. Modern toplumu bekleyen olumsuz geleceği veya durumu anlatırlar.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (özgün adı: Nineteen Eighty-Four), İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir.
İngiliz filozof ve yazar George Orwell tarafından kaleme alınan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) adlı eser, yirminci yüzyılın en kayda değer distopya örneklerinden biri olması nedeniyle oldukça önemlidir.
Ütopya: Aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum. Distopya: Ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir.
Kelime olarak ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılan distopya, gelecekte olabilecek olumsuz toplumları tanımlamak için kullanılır. Ütopik toplum anlayışının antitezi olarak kullanılan distopya, otoriter ve baskıcı bir sistem olarak ifade edilir.
George Orwell'ın ünlü distopya romanı 1984, totaliter bir devletin insanların hayatlarını nasıl kontrol altına aldığını anlatır. Roman, tüm dünya çapında sürmekte olan üç büyük gücün arasındaki mücadeleyi konu alır.
Birçok peri masalında olduğu gibi iyi ve kötü karakterlerin yer aldığı eser ütopya olarak başlamış ancak distopya olarak son bulmuştur (Şahin, 2017, s. 218).
Distopik filmler listesi, içerisinde bir distopi barındıran açıklamalı sinema ve televizyon filmleri listesidir. Distopya, ütopyanın tam aksidir. Distopyalar içerisinde sıklıkla fukaralık, diktatörlük, şiddet, açlık, hastalık ya da aşırı çevre kirliliği gibi özellikler öne çıkmaktadır.
Distopya denince en kötü şekilde oluşturulmuş bir toplum düzeni söz konusudur. O toplumda yaşayan bireylerin erk sahipleri tarafından kölece kullanıldığı birey olmanın, özneliğin, özgür düşüncenin olmadığı; işkence, baskı, sansür gibi araçların sınırsızca kullanıldığı bir sistemden söz edilir.
Hayvan Çiftliği romanı bilim kurgudan uzak bir distopya örneğidir (Çelik, 2015).
Distopyanın Ortak Elemanları Bazı distopazlar, vahşi boş araziler, bitkilerin boş ve kanunsuz haydutlar ve savaş ağaları ile dolu. Bu tür bir distopya, çoğu zaman bir ütopya ile karıştırılmaz; Gerçekten tehlikeli distopyalar, yüzeyde mükemmel gibi görünen ancak gizlice korkunç olanlardır.
1984'ün basılmasının 70. yılında, hasta yatağındaki ünlü yazarın başyapıtını nasıl kaleme aldığının öyküsü George Orwell'ın Amerikalı yayıncısı, 1984"ün adının, yazarın kitabı yazdığı yılın son rakamlarını değiştirmesiyle ortaya çıktığını söylemeyi severdi.
distopya, kelime kökeni olarak antik yunan dilinde "kötü yer" (bad place) anlamına gelir. özünde ise ütopyanın zıt anlamlısıdır.
Antik Yunanca'da "kötü yer" anlamına gelen distopya, "dis" ve "topya" kelimelerinin birleşiminden oluşur. Distopya yerine sıklıkla anti-ütopya denildiği de görülür. İlk ortaya atıldığı tarihten bu yana distopya kelimesi, kötü olarak addelilen kurgu toplum yaşantısını ifade etmek için kullanılmaktadır.
Fahrenheit 451, Ray Bradbury'nin 1953'te ilk defa basılan ünlü distopik bilimkurgu romanıdır. Baskıcı bir gelecek toplumunun anlatıldığı bu kitap aynı zamanda distopya olarak da sınıflandırılabilir.
Cesur Yeni Dünya, Huxley'in beşinci romanı ve ilk distopya denemesidir.
Fransızca kökenli bir kelime olan 'Ütopik'; gerçek dışı, hayali anlamlarına gelmektedir. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'Ütopik' kelimesi, hayali olarak tanımlanmakatadır.
Ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum. Ütopyalar, bugün gerçekleşmesi imkânsız toplum tasarımlarıdır. Köken olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki ou, "mükemmel olan" anlamındaki eu ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri