DÎVÂN (ADLÎ) Adlî mahlasıyla şiir yazan Sultan II. Bâyezîd'in eseri.
Mehmed Çavuşoğlu-Divan Şiiri.
DİVANÇE (VÂZIH)
Amasyalı Mustafa Vâzıh Efendi'nin şiirlerinin yer aldığı eseri. Eserde Vâzıh'a ait toplam 114 manzume yer almaktadır. Divançe'de en fazla yer alan nazım şekli 61 adet ile gazeldir.
Mutasavvıf bir şair olan Nesimi, şiirlerinde Azeri Türkçesi ile Farsçayı kullanmıştır. Şiirlerini Divanında toplayan şair, tuyuğ türünde kaleme aldığı şiirleri ile ün kazanmıştır. - Aşık Paşa: Yapıtları ve şeyhliği ile yaşadığı dönemi derinden etkilemeyi başaran mutasavvıf bir şairdir.
DÎVÂN (ÂSIM)
Âsım Efendi (d. 1255?/1839? - ö. 1327?/1909?) Adıyamanlı Âsım Efendi'nin şiirlerini içeren eseri. Şairin kendi el yazısıyla yazmış olduğu düşünülen defterde 96 gazel bulunmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Divan-ı Hikmet, 12. yüzyılda yazıldığı bilinen bir eserdir. Ahmet Yesevi tarafından yazılmıştır. Hece ölçüsü ile ve dörtlükler ile yazılan öğretici yani didaktik yapıda, dini, tasavvufi olan bir eser olarak bilinir. Dörtlüklerin her bir adına hikmet adı verilmiştir.
- Aruz ile beraber hece ölçüsü bir arada değerlendirilmiştir. - Dörtlük ve beyit üzerinden yazılmıştır. - 144 Hikmet ile 1 Münacattan meydana gelmiştir. - Karahanlı Türkçesinin hakaniye lehçesi ile ele alınmış bir eserdir.
Şiirlerinden hareketle 17. yüzyılda yaşadığı anlaşılan şairin bilinen tek eseri Divan'ıdır. Şairin Divan'ı geniş bir incelemeyle birlikte Kaplan (2021) tarafından yayımlanmıştır. Süleyman Divanı'nda 6 kaside, 68 gazel (2'si Farsça), 1 terci-bent, 150 rubai (2'si Farsça), 14 müfret (2'si Farsça) bulunmaktadır.
Henüz 26 yaşındayken şiirimizi zirveye taşıdığı eseri Hüsn ü Aşk'ı yazar. Zengin kelime hazinesine sahip olan Galip, baştan başa mecazlarla örülmüş şiirleriyle aradan asırlar geçse de anıt gibi değerini korur. Peki, Divan edebiyatının son büyük şairi Şeyh Galib kimdir? Şeyh Galib'in hayatı, şiirleri ve eserleri...
Galib Mehmed Esad Dede veya tanınan kısa adıyla Şeyh Galib (d. 1757 - ö. 3 Ocak 1799), Türk divan edebiyatı şairi ve mutasavvıf. Günümüzde müze olarak faaliyet gösteren Galata Mevlevîhânesi'nin avlusunda yer alan Şeyh Galip Türbesi.
Divançe, küçük divan anlamındadır. Düzen ve konuları divanlarla aynıdır. Yine kaside, tarih, musammat, gazel ve kıta sırasını izler.
Nedim'in başlıca eserleri arasında; bilinen bütün nüshaları değerlendirilerek hazırlanan son baskıda 44 kaside, 88 kıta, 3 mesnevi, 1 terkib-bent, 1 terci-bent, 2 mütekerrir müseddes, 1 tardiyye, 5 tahmis, 1 muhammes, 33 murabba, 2 koşma, 166 gazel, 2 müstezad, 11 rübai ve 23 müfred ve matla' ayrıca 5 Arapça, 39 Farsça ...
Genellikle bir şair bir divan tertip ederken çok yazan bazı şairler birden fazla divan oluşturmuşlardır. Az yazanlar ise şiirlerini topladıkları küçük hacimli eserlere divançe demişlerdir.
Fuad Köprülü'nün araştırmaları ile, XIII. asırda divan şiirinin ilk ve gerçek temsilcileri sanılmış olan Hoca Dehhânî ile Şeyyad Hamza'nın daha sonraki devre ait oldukları gerçeği ortaya çıkmaktadır.
Divan Edebiyatı Nazım Türleri Nelerdir? Divan edebiyatı nazım türleri arasında ise beyit, mısra, gazel, mesnevi, kıta ve kaside bulunmaktadır.
İkinci Yeni'nin Sezai Karakoç dışında ge- leneğin sesini kendi şiirine taşıyan bir diğer şairi Turgut Uyar'dır. Uyar, Divan şiirinin gazel, kaside gibi formlarını kendi şiirinde kullanırken bu şiirin tematik bağlamı ile ilgilenmemiştir.
Divan Şiirinin Genel Özellikleri
*Aruz ölçüsü kullanılır. *Süslü ve sanatlı bir anlatımı vardır. *Genellikle tam ve zengin uyak kullanılmış, göz için kafiye ilkesi benimsenmiştir. *Şiirlerin son biriminde mahlas adı verilen takma isim kullanılmıştır.
Divan şiiri Anadolu'da Xlll. yüzyıldan itibaren başlamaktadır. Yunus Emre, Ahmed Fakih, Sultan Veled ve Şeyyad Hamza bu yüzyılın temsilcileridir. XVI. yüzyılda Anadolu Türk Edebiyatı büyük gelişme gösterir.
Gâlib bu eserinin ilhamını Mevlânâ'nın Mesnevîsi'nden almıştır. Şeyh Gâlib'in 1783'te 26 yaşındayken yazdığı mesnevisi tevhîd, na't ve mi'râciyye ile başlar. Tasvvufî, alegorik bir mesnevi olan Hüsn ü Aşk Divan edebiyatının son başarılı mesnevisi olarak kabul edilir (Kalkışım 1994: 26-29; Doğan: 2002 ).
Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Türk edebiyatında "Üstad" diye anılan ve Baki'den sonra ikinci "Sultanu'ş Şuara" unvanına sahip olan, şair, yazar ve mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek, Türk düşünce hayatında, fikirleri ve eserleriyle derin izler bıraktı.
şairi ahmet yesevi'dir. hz muhammed'in mucizeleriyle ilgili şiirleri kapsar. bunun yanında dini ve ahlaki bilgiler de verir.
*12. Yüzyılda, Hoca Ahmed Yesevi'nin söylediği “hikmet” adlı şiirleri bir araya getiren, Türk tasavvuf edebiyatının bilinen en eski örneklerini içeren kitaptır. *Didaktiktir ve manzum bir eserdir.
Dîvân-ı Hikmet, Ahmed-i Yesevî'nin hikmetlerini içine alan eserin adıdır. Lügat mânâları dışında bir edebî terim olarak hikmet, “dinî-tasavvufî özlü söz” anlamında kullanılmaktadır. Yesevî tarikatına bağlı dervişlerin söyledikleri dinî-tasavvufî şiirlere genel olarak hikmet adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri