Divan şiirinde aşk, bencilce bir aşk değildir. Aşk sadece aşığı ilgilendirir. Mâşuk aşk için suçlanmaz ve sorumlu tutulmaz. Eğer ben ben isem sen kimsin, eğer sen sen isen o zaman ben kimim, diyen âşık zaten sevdiği ile kendini ayrı tutmaz.
Kendisinin veya başkalarının şiirlerini saz eşliğinde çalıp okuyan ya da halk hikâyeleri anlatan ve âşık adı verilen saz şairlerinin oluşturduğu edebiyat.
Arapça aslı ışk olup sözlükte "şiddetli ve aşırı sevgi; bir kimsenin kendisini tamamen sevdiğine vermesi, sevgilisinden başka güzel görmeyecek kadar ona düşkün olması" anlamına gelir.
Aşk-âşık-maşuk hemen hemen tüm divan şairleri tarafından kullanılmış, divan şiirinin vazgeçilmez, ortak kalıplarındandır. Aşkın söz konusu edildiği şiirlerin merkezinde sevgili vardır.
Gazel, Türkçe Divan edebiyatının en yaygın nazım şeklidir. Gazel sözcüğü sözlük tarifi ile "kadınlarla sevgi üzerine konuşmak, söyleşmek" anlamina gelir.
İlgili 25 soru bulundu
Halk Edebiyatı'nda ise sevgilinin adı (Elif, Ayşe... vb.) vardır. Şiirler, işlenen konulara göre koçaklama, güzelleme, taşlama, ağıt gibi adlar alır.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir.
Maşuk, sevilen erkek anlamına gelir. Divan edebiyatı örneklerinde de âşık ile maşuk ikilemesinin yaygın olarak kullanıldığı görülür. Bu eserlerde âşık olana âşık, âşık olunan kişiye ise maşuk denilmiştir. Dizelerin ifade gücünü artırma adına bu ikilemeden istifade edilmiştir.
Kadeh; divan şiirinde şekli, rengi, içinde bulunan sıvının niteliği vb. çeşitli yönle- riyle farklı hayallere konu olmuştur. Divan şairleri şiirlerinde genellikle içi kırmızı şarap dolu sırça kadehi sevgilinin dudağına benzetmişler, sarhoş edici özelliğine dikkat çekmişlerdir.
Klasik Türk şiiri, evrensel güzeli, estetik, mükemmel ve ideal olanı, aşk uyandıranı, anlatma kaygısı taşır. Sevgili de; ideal ve evrensel güzelin ve güzelliğin timsalidir. Sevgili; incedir, zariftir, servi boylu, keman kaşlı, ahu gözlü, hoş bakışlıdır.
Derin arzu, özlem anlamında felsefe ve tasavvuf terimi. Kulun Allah ile ülfet etmesi halini ifade eden bir tasavvuf terimi. İnsanlarla uzlaşma, kaynaşma, barış içinde yaşama anlamında ahlâk terimi.
Aşk, birbirinden farklı iki bedendeki iki ayrı ruhun birbirini tamamlamasıdır diyeceğiz çoğumuz. Yeni Platonculuğun kurucusu olarak bilinen filozof Plotinos da benzer bir tanım yapmıştır aşk için. Ona göre aşk, gerçekliğin bütün düzeylerinde mevcuttur.
Aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır.
İlk âşıklara çöğür adı verilen sazı çaldıklarından “çöğürcü” adı verildiği görülmektedir. Halk toplulukları karşısında saz eşliğinde şiir söyleyen âşıklar, herhangi bir konuda topluluk önünde saz çalıp doğaçlama şiir söyleme özellikleriyle övünürler. Âşıklık geleneğinde sazın önemli bir yeri vardır.
Saim Sakaoğlu, konu ile ilgili bir çalışmasında çeşitli kaynaklardan derlediği terimleri âşık, saz şairi, ozan, halk ozanı, sazlı ozan, halk şairi, Hak şairi, Hak aşığı, badeli âşık, meydan şairi, kalem şairi, çöğür şairi vs” (Sakaoğlu, 1986: 17) olarak sıralamıştır.
Âşık, daha önce kendilerini din dışı şiirler söyleyen saz şairlerinden ayırmak için tekke şairlerinin kullandığı bir unvandı. Nitekim Âşık Yûnus mahlaslı birçok şiirde kelimenin "Hak âşığı" mânasında kullanıldığı görülmektedir. Bu âşıkların Anadolu'daki ilk ve en büyük temsilcisi ise Yûnus Emre'dir.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Klasik şiirde la'l kelimesi “dudak” yerine zikredilirken genellikle tamlama halinde bulunur: La'l-i dürefşân (arasından inci gibi dişlerin göründüğü dudak), la'l-i kehrübâ (kırmızı dudak), la'l-i meygûn (şarap renkli dudak), la'l-i nâb (pembe dudak), la'l-i şeker-bâr (tatlı sözler söyleyen dudak), la'l-i gül-feşân (gül ...
1.1.1.
Gonca açılmamış çiçektir ve küçüktür. Ağız şekil itibariyle goncaya benzetilir. Goncanın hem gerçek anlamda hem de mecazi anlamda dili yoktur. Bundan dolayı gonca sevgilinin ağzından aşağıdır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Âşık edebiyatında her türün özel bir ezgisi vardır. Buna makam adı verilir. Çalınan ezginin makamından âşıklar ve dinleyiciler hangi konu ve türde şiir söyleneceğini tahmin ederler.
Maşuk, TDK sözlük anlamı olarak aşık olunan erkek ya da sevilen erkek anlamına gelir. Dilimize Arapça dilinden geçmiş olan Maşuk kelimesi ile sıkça karşılaşmak mümkündür. Aşık İle Maşuk Hikayesi Nedir? Aşık olana Aşık, aşık olunana ise Maşuk denir.
Aşık; Bir kimseye veya bir şeye karşı aşırı sevgi ve bağlılık duyan, vurgun, tutkun kimse. Maşuk ise bu sevginin beslendiği kişiye verilen isimdir.
Âşık şiiri geleneği, şiiri nazım dediğimiz bir çerçeve içinde korumuştur. Âşık nazmının belli başlı ögeleri ölçüyle uyaktır. Şiir, bir anlam, bir söz sanatıdır. Âşık edebiyatımızda şiir; bir anlamın semboller, ritimli sözler ve uyumlu sesler yardımıyla aktarılmasıyla şekil bulan bir anlatım biçimidir.
Aşk şiirleri; sevginin, duygunun ve düşüncelerin yoğun şekilde aktarıldığı manzum yazılardır. En güzel aşk şiirleri ile siz de sevgilinizi, eşinizi mutlu edebilir, ona kalbinizi açabilirsiniz. Aşk şiirleri kısa ve öz biçimde yoğun duygulu olabileceği gibi daha uzun aşk şiirleri de vardır.
İdil: Şairin doğa karşısında duygulanmasını anlatmasına idil denir. Eglog: Şairin duygularını bir çobanla konuşuyormuş gibi anlatmasına Eglog denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri