Uzun süredir diyabeti olan kişilerde sinir hasarı oluşur. Kan şekerlerini normal sınırlarda tutmayan / tutamayan kişiler daha sık olarak diyabetik nöropatiye yakalanırlar. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür.
Bazı maddelerin sinirler üzerinde birikmesiyle oksijen yetersizliği, sinirlerin bozukluğu nöropatiye neden olabilmektedir. Bu süreçte sinirlerin pek çok bölgesinde hasar oluşmaktadır. Ülkemizde her 100 kişiden 14'ü şeker hastasıdır. Şeker hastalarının en az yarısında ise nöropati oluşma olasılığı vardır.
Diyabetik nöropati gelişiminin temel nedeni kan şekeri yüksekliği olduğuna göre hastalar bundan korunmak için mutlaka kan şekerlerini kontrol altında tutmalıdır. Hastalığın seyri doğrudan kan şekeri düzeyine ve diyabet hastalığının süresine olduğu kadar, kişiye ve başka durumlara da bağlıdır.
Diabetik nöropatinin belirtileri nelerdir? Hastalığın başlangıcında ellerde, ayak uçlarında hafif uyuşma, karıncalanma, yanma, üşüme gibi belirtiler varken ilerlemiş vakalarda, şiddetli ağrılar, deride renk değişiklikleri, kaslarda erime gibi belirtiler eklenir.
Diyabetik nöropati duyusal nöronlar, motor nöronlar dahil tüm periferik sinirleri etkiler, ancak nadiren otonom sinir sistemini etkiler.
İlgili 43 soru bulundu
Nöropatik ağrı için uygulanacak tedavi, neden olan mevcut hastalığın süresiyle ilgili değildir. Diyabetik nöropatide olduğu gibi hastalık devam etse de çeşitli yöntemlerle nöropati kontrol altına alındığında belirli bir süre sonra nöropati tedavisi kesilirken, diyabetin tedavisi ömür boyu sürer.
Romatoid artrit, Sjögren sendromu, PAN, SLE gibi hastalıklarda çok sık nöropati görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal nedenlere bağlı olarak gelişen bu nöropatiler, çocukluk çağında başlamakta ve ilerlemektedir. En sık görülen örneklerden biri Charcot- Marie-Tooth hastalığıdır.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Nöropatik ağrı, genelde şeker hastalıklarına bağlı Nöropati veya altmış beş yaş üzeri sebebi belirsiz ağrılarda ortaya çıktığından ön araştırma ve tedavi işi nöroloji doktorlarınca yapılmalıdır.
Periferik nöropati kendiliğinden düzelen bir durum değildir. Mutlaka kaynağı bulunmalı ve tedavi sürecine başlanmalıdır. Aksi takdirde bir çok vakada zaman içinde kötüleşerek vücut içinde yayılmaya ve daha ağır komplikasyonlara yol açmaya devam eder.
Hastalık çoğunlukla haftalar-aylar içinde tamamen veya büyük ölçüde düzelir ve bir daha tekrarlamaz. Kronik enflamatuvar demiyelinizan polinöropati (CİDP) isimli Guillain Barre Sendromuna benzeyen ama daha yavaş seyreden başka bir otoimmun hastalık ise kortizon veya İVİg verilerek tedavi edilir ve iyi sonuçlar alınır.
Bilek sinirlerinin sıkışması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu en yaygın görülen tuzak nöropati çeşididir. Kaslarda meydana gelen güçsüzlüğün ilerlemesi ile işgücü ve beceri kaybı gibi günlük yaşamı sekteye uğratacak problemler meydana gelebilir.
Bu ağrılar oldukça karmaşık bir sendroma işaret eder ve beyin, omurilik, kol ve bacak sinirleri gibi bölgelerden kaynaklanır. Bu tip ağrılar hasar oluşumundan bağımsız şekilde ilerler ve uzun süre devam eder.
Halk arasında "Şeker Hastalığı" olarak bilinen, kan şekerinin yüksekliğiyle karakterize olan "Diyabet" hastalığında diyabetik nöropati şeklinde isimlendirilen bir tablo gelişir. Diyabetik nöropati, diyabetik hastalarda görülen bir tür sinir hasarıdır.
Nöropatiyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bu tedaviler arasında ilaç, cerrahi, akupunktur, masaj terapisi, kayropraktik bakım, egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Periferik nöropati uyuşukluk, karıncalanma, yanma ağrısı, halsizlik ve bazen felce neden olur.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Diyabetik nöropati, vücudun farklı yerlerinde yüksek kan şeker değerleri sebebiyle hasar görmüş sinirlerin farklı sendromlarını kapsamaktadır. Bundan dolayı sinirler tarafından kontrol edilen beden fonksiyonlarından bazıları artık çalışmamaktadır. Birden fazla sinir etkilendiğinde, uzmanlar polinöropatiden söz eder.
Şeker hastalarında yalnızca sinir bozulmaları olmaz. Aynı zamanda kontrolsüz şeker düzeyi büyük ve küçük damarları da bozar. Bu hastalarda iyi kanlanamayan, iyi beslenemeyen parmak uçlarında yaralar açılır. Bu yaralar beslenme bozukluğu da olduğu için iyileşemez ve mikroplarla kolayca infekte olur.
Doku ağrılarından farklı olarak nöropatik ağrılar gece ortaya çıkar ve artar. Üstüne üstlük sadece ağrı değil uykusuzluk ve buna bağlı olarak gelişen başka sorunlarda ortaya çıkabiliyor.
Bir süre sonra iyileşme süreci başlar. Eğer koruyucu kılıfta hasarlanma yoksa veya kılıf tamiri yapılmış ise liflerin büyümesi boş tüpler içinden devem ederek motor veya duysal sinirlerin ileti uç noktalarına(reseptör) kadar iyileşme sağlanır. Sinir vücudun en yavaş iyileşen dokusudur.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler.
Eğer hastanın ayağında güç kaybı varsa ve Elektromiyografi (EMG) de sinir hasarı tespit edilmişse beklenmemeli ve hemen ameliyat düşünülmelidir. Hastaya genel anestezi vermeden lokal anestezi altında yapılan ameliyat sonrasında eğer çok geç kalınmamışsa sinirdeki motor fonksiyon % 87 oranında düzelmektedir.
En çok romatoid artrit, SLE, sjögren sendromu, PAN gibi hastalıklarda daha sık görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal sebeplerle gelişen nöropatiler, çocukluk çağında başlar ve ilerler.
Uzuvlarda yer alan kuvvet (motor) veya hissi (duysal) sinirlerin özel bölgelerde bası altında kalması veya mekanik olarak sıkışması sonucu yaşanan hasar tıpta “tuzak nöropatisi” olarak bilinin sinir sıkışmalarını ifade eder.
Diyabetle ilişkili bir tür sinir hasarı olan diyabetik nöropati cinsel sorunlara neden olabilir. Cinsel organlarda uyuşma, ağrı veya his kaybı da oluşabilir. Bu, erektil disfonksiyona (ED) yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri