2020 yılı itibariyle ülke genelindeki büyükbaş hayvan sayısı 18 milyona yakındır. En fazla büyükbaş hayvanın olduğu şehir ise Erzurum'dur. İzmir, Balıkesir, Diyarbakır ve Manisa'da hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılığın geliştiği şehirler arasında yer alır.
Türkiye'de hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı bölgelerin başında Doğu Anadolu Bölgesi gelmektedir.
Hayvancılık, Erzurum için önemli ekonomik bir güçtür. Sahip olduğu büyükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye'de birinci ildir.
TÜİK'in İllere Göre Türkiye'de Sığır Varlığı araştırması açıklandı. İlk üç sırayı Konya, Erzurum ve İzmir paylaştı.
İller bazında Çanakkale, keçi varlığında ilk sırayı almakta, bunu Balıkesir ili izlemektedir. Keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerin çoğunlukla yerleşik sisteme sahip olduğu, küçük işletmelerde göçer ya da yarı-göçer sistemin az da olsa devam ettiği söylenebilir.
İlgili 25 soru bulundu
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede haziran ayı sonu itibarıyla yaklaşık 18 milyon 251 bin büyükbaş, 49 milyon 816 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanlardan 38 milyon 448 bini koyun, 11 milyon 368 bini keçilerden oluşuyor.
Büyükbaş hayvan mevcudu az olmasına rağmen küçükbaş hay van mevcuduna yakın değerde büyükbaş hayvanı bulunan illerimiz: Bolu, Sinop, Tokat ve İstanbul'dur. Bu illerimizdeki büyükbaş hay van mevcudunun oranı % 40-43 arasında değişmektedir.
Resmi verilere göre Türkiye'den sonra en çok süt ineğine sahip olan ülke Almanya. Almanya 4,1 milyon süt ineğine ev sahipliği yaparken, listede Fransa 3,55 milyon ile üçüncü, Polonya 2,2 milyon ile dördüncü ve İtalya 1.9 milyon ile beşinci sırada yer alıyor.
Adana'da sıkça tüketilen yemek, Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. Şırdan dolması hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir.
Konya 646 bin 583 sığırla, Van 2 milyon 147 bin 139 koyunla, Mersin 660 bin 325 keçiyle, Samsun 14 bin 41 mandayla birinci sırada"
Ülkemizde genel olarak Marmara Bölgesi'nde İstanbulda, kuzey sahillerimizde Samsun ve Sinop civarında, Orta Anadolu'da Çorum ve Amasya, İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir, Doğu Anadolu'da Sivas, Güneydoğu Anadolu'da Diyarbakır'da daha yoğun bulunmaktadır.
Koyun ırkı en fazla olan il Konya (2.566.610 baş) iken en düşük il Nevşehir'dir (208.452 baş). İller bazında koyun varlığına ait güncel verilerin analiz edilerek durumun ortaya konulması, bölgesel koyun ıslah çalışmalarına önemli bir katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
2020 yılı itibariyle ülke genelindeki büyükbaş hayvan sayısı 18 milyona yakındır. En fazla büyükbaş hayvanın olduğu şehir ise Erzurum'dur. İzmir, Balıkesir, Diyarbakır ve Manisa'da hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılığın geliştiği şehirler arasında yer alır.
Çin 172 milyonluk koyun varlığı ile dünyanın en çok koyun yetiştirilen ülkesidir.
Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Yazların serin ve yağışlı geçtiği, çayır bitki örtüsünün yaygın olduğu Kuzeydoğu Anadolu önemli sığır yetiştirme alanıdır. Türkiye'de özellikle büyük şehirlerin etrafında modern kümes hayvancılığı tesisle- rinin yaygınlaştığını görmek mümkündür.
Türkiye'deki büyükbaş hayvan sayısı son 5 yılda 3 milyon 603 bin artarak geçen yıl sonu itibarıyla 14 milyon 415 bine ulaştı. Bu sayıyla Türkiye, büyükbaş hayvan varlığı 18 milyon 904 bin olan Fransa'nın ardından ikinci sıraya yerleşti.
AB ülkeleri arasında küçükbaş hayvanlardan keçi sayısında ise ilk sırayı 2 milyon 844 binle Yunanistan aldı. Onu en yakın 2 milyon 589 binle İspanya, 1 milyon 486 binle Romanya, 1 milyon 387 binle Fransa, 1 milyon 60 binle de İtalya takip etti.
Büyükbaş hayvan kategorisinde, sığır sayısı bir önceki yıla göre %5,6 azalarak 16 milyon 852 bin baş, manda sayısı ise bir önceki yıla göre %7,4 azalarak 171 bin 835 baş oldu.
En fazla yerli koyun yetiştiren il Van (3.035.405 baş) olup bunu sırasıyla; Ağrı (1.384.089 baş), Iğdır (1.227.944 baş) ve Muş (1.056.823 baş) illeri izlemektedir.
Türkiye'nin hayvan ithalatının artması ve buna bağlı olarak et fiyatlarına yansıyan artış hayvan yetiştiriciliğine olan ilginin azalmasından kaynaklanıyor. İlginin azalması, elverişsiz arazi yapısı ve yağmur azlığı gibi doğal sebeplerin yanı sıra sektöre olan yatırımların ve teşviklerin yetersizliğinden kaynaklanıyor.
100 başlık ahır kaç metrekare? En az 15 dönüm bir arazi gerekmektedir. Bu arazinin hafif eğim olması sizi özellik ile yağışlı havalarda çok rahatlatacağı için en az %20 eğimli olması önerilmektedir.
Oylamaya 12 bin 64 kişi katıldı. Ve sonuç: Sandıktan kurt çıktı.
Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında 'Hayvan adı' sorusu gündem oldu. Türkiye'deki ilçelerin adlarında geçen bir hayvan adı değildir? Aslanapa, Kütahya'nın bir ilçesidir.
Günümüzde ise sadece Hindistan'ın batısında bulunan Gir Ormanı'nda yaşamaktadır. 2020 sayımına göre toplam nüfusu 674 kadardır. Türkiye'de Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığı bilinen Asya aslanının Anadolu'da nesli tükenmiştir. Son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri