ÇAPRAZ (DİYAGONAL) İLETİŞİM: Farklı fonksiyonel birimlerde çalışan ast ve üstlerin arasında kurulan iletişimdir. arasında, ya da bir bölümdeki yöneticinin, kendi bölümü dışındaki, iş görenlerle doğrudan ilişki kurması söz konusudur (Tutar vd., 2003, s.75).
Dikey iletişim kavramı organizasyonlarda farklı kademelerde görev yapan işgörenlerin örgütsel yapı ve politikaları ile ilgili olarak yukardan aşağıya (hiyerarşik üstten hiyerarşik alta) ve aşağıdan yukarıya (hiyerarşik alttan hiyerarşik üste) doğru kurmuş oldukları iletişim biçimini ifade eder.
Dikey iletişim, örgütün hiyerarşik düzeninde, üst kademelerle alt kademeler arasında emir ve bilgi akışını sağlayan iletişimdir. Bir başka tanımla dikey iletişim, yöneticiler i.le astları arasında kurulan iletişimdir.
ÇAPRAZ İLETİŞİM
İşletmenin farklı birimlerinde çalışan ast ve üstler arasında kurulan iletişimdir. Örneğin işletmede halkla ilişkilerden sorumlu bir müdür yardımcısı, üretim planlama departmanında çalışan bir görevliden bilgi almak isteyebilir.
İnformal iletişim, örgüt üyelerinin ilişkileri sonucu ken- diliğinden oluşan iletişim şeklidir. İnformal iletişim, formal iletişimden farklı olarak, görev- lerden dolayı değil çalışanların sosyal ihtiyaç- larının karşılanması amacıyla ortaya çıkar.
İlgili 31 soru bulundu
Formal ve informal kelimeleri eğitimde sıklıkla kullanılıyor. Formal eğitim, müfredatta yer alan, resmi eğitim demektir. İnformal eğitim ise, kişinin okul dışında öğrendikleri anlamına gelir. Örneğin ders kitapları formal, roman, hikaye ve deneme türündeki kitaplar ise informal eğitim bir parçasıdır.
Formal İngilizce, İngilizcenin iş veya akademik yazılar gibi daha resmi veya profesyonel bir ortamda veya konuşmalar veya sunumlar gibi resmi konuşma durumlarında kullanılması anlamına gelir.
Bir başka ifadeyle diyalojik iletişim, ilişkinin söz konusu olduğu bir iletişime dayanır. Bu nedenle diyalojik halkla ilişkiler, kuralların işlediği süreçten ziyade “ilişkiye” dayalı bir performansın ürünüdür. Dijital çağda internetten, diyaloğa dayalı bu ilişkinin geliştirilmesi amacıyla yararlanıldığı görülmektedir.
Tek yönlü iletişimin aksine çift yönlü iletişim ise hem göndericinin hem alıcının konuşmaya dahil olduğu ve iletilen mesaja cevap da verilebildiği bir iletişim sürecidir. Örneğin televizyon tek yönlü bir iletişim aracıyken sosyal medya çift yönlü iletişim aracıdır.
Dil ötesi iletişim, sesin niteliği ile ilgilidir; ses tonu, sesin hızı, şiddeti, hangi kelimenin vurgulandığı, duraklamalar vb özelliklerdir. Dille iletişimde kişilerin “ne söyledikleri” dil ötesi iletişimde ise “nasıl söyledikleri” önemlidir (Dökmen, 2003, 127).
Kamusal iletişim kurum ve kuruluşun kendini daha etkin ifade etmesinin yanı sıra, kurumdaki tüm süreçlerin kurumsal amaçlar doğrultusunda iletişimsel olarak ifade edilmesini sağlar. Bunun yanında kamusal iletişim süreci kurumsal bütünlüğü sağlamak açısından büyük avantaj sağlamaktadır.
Çapraz (bazı kaynaklarda köşesel de denilmektedir) iletişim bir genel müdür ya da müdürün örgütün hiyerarşik basamaklarını izlemeden değişik çapraz kademelerdeki kişiler ya da birimlere doğrudan doğruya haberleşmede bulunmasıdır.
2.Aşağıdan yukarıya iletişim
Bu tür iletişim, astların gerekli bilgileri üstlere verme aracı olmaktadır. Yukarıya doğru iletişim, genellikle astın verdiği rapor ve tepkilerden oluşur. Ancak bu tür iletişimin gerçekleşmesini engelleyen bir çok etmen söz konusudur.
Yönetsel iletişim, örgüt içerisindeki biçimsel yapıyı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan biçimsel iletişimi ifade etmektedir denilebilir. Diğer taraftan örgütü oluşturan bireyler ve bunların meydana getirdikleri biçimsel olmayan yapı içerisinde doğal bir iletişim süreci söz konusudur.
İnsanların sosyalleşmeleri, çevrelerinden birşeyler öğrenmeleri, başka insanlarla düşüncelerini paylaşmaları vs hepsi birer dışsal iletişimdir. Dışsal iletişim grup iletişimi, örgüt iletişimi gibi farklı şekillerde olmaktadır. İletişim kişilerarası olduğu gibi kitleler arası da olmaktadır.
Diyalojik öğretim; öğrencileri düşünme, anlama ve öğrenmeye teşvik etmek için konuşmanın gücünden yararlanan pedagojik bir yaklaşımdır (Alexander, 2008b). Diyalojik öğretimde konuşmalar öğrencilerin ve öğretmenlerin dili bir ağ gibi örerek öğrenmelerine katkı sağlar (Haworth, 1999, 115).
İletişim en yalın tanımıyla, “ duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır.” iletişimi genel olarak kişi içi (intrapersonal),kişiler arası (interpersonal), örgüt-içi (organizational) ve kitle iletişimi (mass communication) olarak dört grupta toplamak mümkündür.
Diyalojik halkla ilişkiler, kuruluşlar ile hedef kitleleri arasında karşılıklı, eşit, saygıyı ve onayı barındıran, açık ve şeffaf bir iletişimi önermektedir. Diyalojik halkla ilişkiler teorisi, hedef kitlelerle iki yönlü iletişim olanakları sunan internet teknolojileri sayesinde kolaylıkla uygulanabilir hale gelmiştir.
Yüz yüze iletişim, insan iletişiminin en eski türü olarak da kabul edilebilir.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir. Topluluk önünde konuşma, haber okuma, mobil konuşmalar bu iletişim türünün örneklerindendir.
FORMEL (BİÇİMSEL) ORGANİZASYON YAPISI; ÖNCEDEN BİLİNÇLİ OLARAK VE BELİRLİ BİR AMAÇ DOĞRULTUSUNDA OLUŞTURULAN İLİŞKİLER TOPLULUĞUDUR. İNFORMEL (BİÇİMSEL OLMAYAN) ORGANİZASYON YAPISI; KENDİLİĞİNDEN, DOĞAL OLARAK, BİLİNÇLİ BİR TASARIM OLMADAN ORTAYA ÇIKAN İLİŞKİLERİN İFADE ETTİĞİ YAPIDIR.
Formal eğitim, belirli bir program ve müfredat sağlayarak öğrencilere belirli bir düzeyde bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlar. İnformal eğitim ise, öğrenmenin doğal yollarını kullanarak insanların hayat boyu öğrenmelerini sağlamayı amaçlar.
İnformal öğrenme, bilinçli bir öğrenme sürecine girmeksizin, ihtiyaçlar sonucunda içgüdüsel ve doğal olarak gerçekleştirilen öğrenme süreci demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri