Hıristiyan inancına göre Îsâ Allah'ın bedenleşmiş kelâmıdır, dolayısıyla tanrıdır. Tanrı'nın yaratılmamış olan ezelî mesajı bedenleşmiş olup Îsâ olarak insanlar arasında yaşamaktadır (incarnation). Bu sebeple hıristiyanlar Îsâ'ya "Tanrı oğlu, rab, mesîh" unvanlarını vermektedir.
Khristos (mesih) olarak adlandırılan İsa'ya inananlara, ilk olarak Antakya'da Hristiyan (Χριστιανός, Khristianos) denmeye başlanmıştır. Hristiyan sözcüğü ise "Mesih'in yandaşı" ve "Mesih'e bağlı" anlamlarına gelir.
Fakat Rab, Tomas'a göründüğünde, Tomas İsa Mesih'e Rab'bim ve Tanrım diye hitap etmiştir. Tomas açıkça İsa Mesih'i Tanrı olarak vurgulamaktadır.
Hristiyan kaynaklarında ve yer yer diğer inançların kaynaklarında ismi Yeşua Mesih/İsa Mesih olarak geçer.
İbranice Jesus 'kurtarıcı' anlamına gelmekte olup, Eski Mısırlıların güneş için kullandığı Yes kelimesiyle ilişkili olmalıdır. İsa'nın ikinci adı Christ'ın de Hint tanrısı Krişna ve Eski Mısırlıların güneş anlamında kullandığı diğer terim olan Kris ile ilişkili olması muhtemeldir.
İlgili 23 soru bulundu
Hristiyanlar Tanrı'nın üç kişiliği ile ilgili bilgilerin Tevrat'ta da anlatıldığına inanır. Tanrı doğasının İsa'nın bedeniyle ilgisi yoktur. "Baba" ile aynı olan bir doğayı taşımaktadır ikisi de aynı kaynaktandır. Bu nedenle de İsa, Tanrı olarak kabul edilir.
Tevrat, MÖ 1'nci yüzyılda, yani İsa'dan çok önce Yunancaya çevrildiğinde, Mesih'in karşılığı olarak “Khristo” kelimesi kullanılmış. Tevrat'ta Yahudilerin beklediği kurtarıcı olarak anılıyor ki Hıristiyanlar, “beklenen Mesih'in” Hz İsa olduğuna inandıkları için Jesus Christ (İsa Mesih) diyorlar.
İnciller'e göre Hz. Îsâ, daha tebliğ faaliyetinin başında kendisine inananlardan on iki kişi seçmiş ve bunlara havâri adını vermiştir (Luka, 6/13).
İsa'nın kendisi Tanrı olduğunu iddia ediyordu; İsa'nın öğrencileri Tanrı olduğuna inanıyordu; Roma kaynakaları Hristiyanların İsa'ya Tanrı olarak taptıklarına tanıklık etmekteydi; Kilise Babaları ise hem İsa'nın ilahi kimliğini hem de teslis inancının öğretisini kesintisiz bir şekilde yüzyıllar boyunca aktardılar.
Filistin Hristiyan Aramicesi: Hristiyan Galile lehçesi İsa'nın anadiliydi.
Hiç bir zaman Hz.İsa: "Ben Tanrıyım" dememiş, aksine, Tanrı'nın ondan büyük olduğunu söylemiştir. Yuhanna 14 :28 Size, `Gidiyorum, ama yanınıza döneceğim' dediğimi işittiniz.
Eski Ahit, İnciller ve Kuran'da farklı adlarla anılan Tanrı kavramı aynı zamanda bu kitapları kutsal kabul eden dinlerin de merkezini oluşturmaktadır. Bu kitaplar içerisinde Eski Ahit'te 'Elohim', 'Yahve' İnciller'de; 'Baba, Oğul, Kutsal Ruh' Kur'an'da 'Allah' ve 'Rab' gibi adlarla anılan Tanrı'ya rastlıyoruz.
İsa'ya 'Tanrı'nın Sözü' adı verilmiştir. Yuhanna, 'Başlangıçta Söz vardı' (Yuhanna 1:1) diye yazmıştır. İsa, 'İbrahim doğmadan önce ben varım' (Yuhanna 8:58) demiştir. İsa, dua ettiği zaman, 'Baba, dünya var olmadan önce ben senin yanındayken sahip olduğum yücelik'ten söz etmiştir (Yuhanna 17:5).
Havari, Hz. İsa'ya başlangıçta inanan gruba verilen isim olarak da bilinmektedir. Hristiyanlık, Orta Doğu kökenli, tek bir ilaha inanılan, İsa'nın Yeni Ahit'teki öğretilerine dayanan İbrahimi din olarak bilinmektedir. Bu inanca sahip kişilere Hristiyan adı verilmektedir.
İsa (as) hayattadır ve hiç evlenmemiştir. İsa (a.s.) ile Yahya (a.s.) ve bir rivayete göre, Üzeyr (a.s.) evlenmemişlerdir. Diğer peygamberler ise, evlenmişlerdir. Bu iki peygamberin evlenmemesinde bazı sebepler söz konusudur.
İslam uzmanlarının araştırmaları ile peygamberin hadisleri birleştirildiği zaman ortaya Hazreti İsa'nın tasviri çıkıyor. İsa'nın boyu orta boydan biraz daha uzun yani 1 metre 80 cm civarında, göğsü geniş ve iri yapılı, vücud teni beyaz, yüzü ise esmer, saçları omzuna kadar uzun ve kıvırcık rengi ise kızıla yakın.
İsa'nın en büyük mucizelerinden biri ölüleri diriltmektedir. İslam inancına göre Hz. İsa, Cebrail'in Hz. Meryem'e üflediği ruhtur.
Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'e göre Îsâ çarmıha gerilmemiştir. Yahudiler, Îsâ'nın tebliğ ettiği mesajdan hoşlanmamışlar ve onu öldürmek için tuzak kurmuşlardır (Âl-i İmrân 3/54). “Allah elçisi Meryem oğlu Îsâ'yı öldürdük demeleri yüzünden onları lânetledik.
İsa'nın mucizesi olarak babasız dünyaya gelmesi, beşikte iken konuşması, çamurdan yaptığı kuş heykelinin canlanması, körü ve alaca hastasını iyileştirmesi, ölüleri diriltmesi, insanların evlerinde yedikleri ve biriktirdikleri şeyleri haber vermesi, semadan sofra indirmesi, bir kişinin Hz.
Meryem Suresinin 30. ayetine göre Hz. İsa bebekken ona Allah tarafından konuşma yeteneği verilmiştir ve “Ben Allah'ın seçilmiş bir kuluyum. O bana Kitap verdi ve beni peygamber yaptı.” demesi buyrulmuştur.
Havarilerden Yahuda, Hazret-i İsa'yı ele veren kişi olarak bilinir.
İsa ahir zamanda gelecek, şeriat-ı Muhammediye ile amel edecek.” (Buharî, Mezalim: 31; Müslim, Îman: 242-243) müjdesi gereğince yeryüzüne bir insan olarak inecektir. Bu ve benzeri hikmetler için, Hz. İsa aleyhisselam göklere yükseltilmiştir denilebilir.
İsa aslında nasıl görünüyor) isimli kitabını 8 Şubat'ta piyasaya sürdü. Yıllardır Hz. İsa'yla ilgili araştırmalar yapan Taylor'a göre, İsa'nın Yahuda zamanı olarak bilinen zamanda, bölgede bulunan erkeklerin iskelet kalıntıları da incelendiğinde, Hz. İsa'nın boyu ortalama 1 metre 65 cm.
Kudüs'teki Kutsal Kabir Kilisesi'nde Hz. İsa'nın mezarının yer aldığına inanılıyor. Hristiyanlık inancına göre Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra burada defnedildi.
Muhammed, İslam'a göre Hatemül Enbiya (son peygamber) kabul edilir. İslam'da peygamberlere geldiğine inanılan 4 büyük kitap vardır: Tevrat (Musa), Zebur (Davud), İncil (İsa), Kur'an (Muhammed). Kur'an'a göre İsa ile Muhammed arasındaki dönemde dünyaya peygamber gönderilmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri