TÜİK verilerine göre şeker pancarı üretiminde en çok üretim yapan iller; Konya, Eskişehir ve Yozgat olarak sıralanabilir.
2003 yılında temeli atılan tamamı öz kaynakla finanse edilerek 2004'te tamamlanan fabrika, dünya şeker sektöründeki en modern tesisler arasında yer alıyor. Hammaddesini 20 km. yarıçaplı bir alandan temin edebilen tesis, Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası olma özelliğini taşıyor.
Şeker Kamışı'nın ise tek üretim yeri Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Düzce oldu. Türkiye'de sadece Düzce'de üretimi yapılan Şeker Kamışı'nın üretimi ise 2019 yılı sonu itibari ile 206 ton olarak belirlendi.
Susurluk, Balıkesir, Adapazarı, Çarşamba şeker fabrikaları üretim bölgeleridir. Ayrıca Amasya Şeker Fabrikasının da bazı bölgelerini içine almaktadır. Şeker oranı düşük, kök verimi ise yüksektir. Ülkemiz toplamda şeker pancarı üretiminin yüzde 10 ile 15 arasında kaplamaktadır.
2021/2022 Pazarlama yılı itibariyle, Dünyanın en büyük şeker üreticisi olan ve şeker kamışından şeker üretimi yapan Hindistan (35,9 milyon ton) ve Brezilya (32,1 milyon ton) dünya şeker üretiminin %39'nu elinde bulundurmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Ispanakgiller familyasından olan bu bitkinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesidir. Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Bursa Kestane Şekeri; kestane meyvesinin kabuklarının soyulması ve şurup içinde pişirilerek şekerlendirilmesi ile elde edilen bir üründür. Bursa'da 1900'lü yılların başından itibaren meşhur Şekerciler Çarşısında kestane şekeri üretilmeye başlanmıştır.
Şeker pancarının en çok yetiştiği ve rekoltesinin yüksek olduğu bölgeler; Ege bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesidir.
Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir.
Rusya en büyük pancar şekeri üreticisi
Türkiye'ye ilk kez şeker ihraç ettiğini duyuran Rusya Federasyonu, pancardan şeker üretiyor. Hem de, pancardan şekeri en çok üreten ülke. 2017 verileri ile 1 milyon 175 bin hektar alanda yaklaşık 52 milyon ton şekerpancarı üretiyor.
Türkşeker Çarşamba Şeker Fabrikası, Ayvacık yolu üzerinde Samsun-Trabzon karayoluna 4 km, Çarşamba şehir merkezine 2 km mesafededir. Fabrikanın kuruluş kapasitesi günlük 3 bin ton, kristal şeker üretimi yıllık 43 bin ton, melas üretimi 19 bin ton, yaş pancar posası üretimi ise 135 bin ton olarak planlanmıştır.
Türkiye'de Bulunan Şeker Fabrikaları
Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Ağrı, İstanbul, Bitlis, Bilecik, Bursa, Diyarbakır, Denizli, Eskişehir, Muş, Samsun, Konya, Şanlıurfa, Van, Manisa ve Uşak gibi daha birçok il üzerinde şubesi bulunan TÜRKŞEKER fabrikası, şeker sektörünün en büyük şirket bünyesi durumundadır.
Türkiye, şeker pancarından şeker üretiminde yaklaşık 2,5 milyon ton yıllık üretimi ile Dünyada beşinci, Avrupa Kıtası'nda dördüncü sıradadır.
KURUMSAL. Torku markası, bir üretici kooperatifi olan Konya Şeker'in vizyoner bakış açısının sonucu olarak 2007 yılında ortaya çıktı.
Sanayii ve Ticaret A.Ş. Türkşeker, ülkemizde halihazırda, kapasiteleri 1750 - 8500 ton pancar/gün arasında değişen 15 şeker fabrikası ile üretim yapmaktadır.
TÜRKŞEKER A.Ş Ülkemiz Şeker Sektöründe en büyük şirket durumundaki Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) faaliyetlerini; 4634 sayılı Şeker Kanununa göre yürütmekte olan bir İktisadi Devlet Teşekkülü'dür.
Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir. Kristal Şekerin Raf Ömrü Ne Kadardır?
Yozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor. ozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor.
Konya Şeker'in kuruluşunda ilk faaliyet konusu olan pancar şekeri üretimi bugün için de şirketin ana faaliyet konusudur ve 33 şeker fabrikasının üretim gerçekleştirdiği ülkemizde, 200 bin ton/yıl kapasiteli Konya Şeker Fabrikası ve 300 bin ton/yıl üretim kapasiteli Çumra Şeker Fabrikası'ndan oluşan iki şeker ...
Türkşeker'in 2016 yılı raporunda pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker ile bunları üreten şirketler ve kapasiteleri konusunda bilgi veriliyor. Sakaroz kökenli şeker pancarından üretiliyor. Nişasta kökenli glukoz şurubu, izoglukoz, (yüksek fruktozlu mısır şurupları-HFCS) ve kristal fruktoz mısırdan üretiliyor.
Şeker Pancarı Kaç Ayda Yetişir? Şeker pancarı üretimi yaklaşık olarak 6-7 aylık bir süreci kapsar.
pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Şekerin anavatanı olarak Doğu ve Güneydoğu Asya kabul edilmektedir. Pasifik Okyanusu'ndaki adalarda Polynesialılar 5.000 yılı aşkın süredir şeker kamışından şeker elde etmektedirler.
Şeker üretiminin gereksinim üzerinde çıkması ve stokların artmasının önemli bir sorun oluşturmaya başlaması nedeniyle soruna çözüm olarak 1998 yılında şeker pancarı üretimine kota uygulamasına geçilmiştir. Şeker üretim ve arzında istikrarın sağlanabilmesi amacıyla da 2001 yılında Şeker Yasası çıkarılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri