5,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın en eski surlarından olan Diyarbakır surlarının günümüzdeki hâli, 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırılmıştır.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.
Diyarbakır Surları'nı kim yapmıştır diye soracak olursanız uzun yapıyı bölgenin yerli halkı olan Huriler tarafından inşa edildiğini söyleyebiliriz. Bir film platosu gibi görünen yapının daha sonra Bizans imparatoru Constantinus tarafından onarımdan geçirildiği bilinir.
Diyarbakır kalesinin inşası, genişletilmesi, yükseltilmesi ve değişik medeniyetler tarafından tahkim edilmesi şehri kaybetme endişesi ve şehre hâkim olma gayretinin bariz bir ifadesidir. Bu endişe ve gayretlerin yoğrulduğu hikâyenin sembolü olan kale, dünyadaki sayılı örneklerden birdir.
Surların ilk yapımına İmparator II. Theodosius zamanında, 413 yılında başlandı. Attila'nın İstanbul'u kuşatması sırasında ise surların önüne ikinci bir duvar daha yapıldı. Surlara 96 adet kule inşa edildi.
İlgili 42 soru bulundu
Diyarbakır Surları, eskilik ve yükseklik bakımından dünyadaki kaleler arasında birinci sırada yer alır. Tamamına yakın kısmı günümüze ulaşan ve birçok medeniyetin izlerini taşıyan Diyarbakır Kalesi, zamana meydan okuyarak yaklaşık beş bin yıldır ayakta durmaktadır.
Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra dünyanın en uzun surları arasında sayılan Diyarbakır Surlarının restorasyon çalışması başladı. Çalışmaların ilk etabında 65 işyeri yıkıldı, 70 işyeri daha yıkılacak. Surların bugünkü görünümü Bizanslılardan kalma.
Diyarbakır, yaklaşık 9000 yıllık tarihi bir geçmişe sahiptir.
Yaklaşık 9 ay süren kuşatma, Bıyıklı Mehmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun 10 Eylül'de bölgeye gelmesi üzerine son bulmuştur. Kalenin günümüzdeki durumu. Yerel Kürt aşiretlerin Şah İsmail'den yüz çevirip Osmanlı'ya yanaşması. Yerel yönetim Osmanlı'ya katıldı.
Surlar. Diyarbakır'ın simgesi niteliğinde olan Diyarbakır surlarının ilk defa MÖ.3000-4000 yıllarında Hurriler tarafından bugünkü İç Kale'nin olduğu yerde yapılmıştır. Bu surlardan günümüze yok denilecek kadar az kalıntı gelebilmiştir. Bugünkü surlar MS.346 yılında İmparator II. Constantinius tarafından yaptırılmıştır.
Diyarbakır surları UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Surlar, dünyada 12. sırada yer almaktadır. Surların uzunluğu 5.8 km olup, 82 burcu ve 4 ana kapısı bulunmaktadır.
DİYARBAKIR - Hurriler tarafından MÖ 3000-4000 arasında inşa edildiği kabul edilen Diyarbakır surları, yapıldığı tarihten bu yana birçok medeniyet, uygarlık ve savaşlar gördü. Uzaydan da görülen Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun sur sistemi olan Diyarbakır Surları uzaydan görülemiyor.
Kentin kuzeydoğusunu sınırlandıran İçkale kesiminin, ilk yerleşim yeri olarak çekirdeği oluşturduğu düşünülmektedir. Diyarbakır surlarının inşası ile ilgili farklı kaynaklar değişik tarihler sunmakta ancak ortak olarak 4.yy ortalarına işaret etmektedir.
Romalılardan Karamanoğullarına kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, 23 bin 500 metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük kaleleri arasında yer alan Mersin'deki Mamure Kalesi, görkemli yapısıyla ilgi odağı oluyor.
Diyarbakır'ın köklü tarihi 12.000 yıl önceye uzanıyor. Son yıllarda kentin Bismil ilçesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda, M.Ö. 10.400-9250 yıllarında “KörtikTepe”de yerleşik hayata geçildiği ortaya çıkmıştır.
Surların; Dağ Kapı, Urfa Kapı, Yeni Kapı ve Mardin Kapı adında dört önemli kapısı bulunmaktadır.
Şehrin adı ilk ola¬rak Asur hükümdarı Adad Nirari I (MÖ.1316-1281) ye ait bir kılıç kabzasında 'Amidi' veya 'Amedi' olarak geçmektedir. Bu adın kente ilk yerleşen Hurilerden (Subartu) kalma olduğu kabul edilmektedir.
Çünkü elde hazır bir etüt yoktu. Uzun komisyon toplantılarının ardından şehrin eski adı olan Amida'nın Yakut dilinde bakır, bakır sikke anlamına geldiği ve mıntıkanın bir maden sahası olduğu göz önüne alınırsa Atatürk'ün dileği olan Diyarbakır isminin gayet uygun olacağına karar verildi.
diyarbekir kelimesi ibranice değildir. diyar-ı bekr 'den türemiştir. arap bekr bin vail ve kabilesi buraya yerleştikten sonra şehre bütün doğu halkları diyarbekr demeye başlamışlardır. daha sonra diyarbekir' e dönüşmüştür. cumhuriyet döneminde şehrin ismi diyarbakır olarak değiştirilmiştir.
Roma döneminde ise "Amid" ve "Amida" isimleri kullanılmış. Süryanilerin "Amid", "Omid", "Emit" ve "Amida" isimlerinin yanı sıra, İslam döneminde kullanılan "Kara Amid", "Kara Hamid" ve "Diyar-ı Bekir" isimleri, şehrin adının "Diyarbakır" olarak değiştirildiği Cumhuriyet dönemine kadar var olmuştur.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayınlanan Forbes dergisi, 2021 yılı dünyanın en zenginleri listesinde Türkiye'den Diyarbakırlı iş insanı Nihat Özemir, 5'nci sırada yer aldı.
Medeniyetlerin sürekli değişim yaşayan bir ili olan Diyarbakır, tarih boyunca Amida, Amidi, Amid, Kara-Amid, Diyar-Bekr, Diyarbekir ve Diyarbakır adlarını almış.
Keçi Burcu, bir dönem manastır olarak kullanılıyor. Manastırda yani burçta rahibeler yetiştiriliyor. Manastırda genç kızların olması nedeniyle buraya ''keçik'' adı veriliyor. Kürtler tarafından keçik (kız) burcu olarak adlandırılan burç daha sonra keçi burcu adını alıyor.
Hevsel Ne Demek? Bir iddiaya göre Hevsel, Arapça'da "alt" anlamına gelen Efsal/Efsel'den gelmektedir. Kırklar Dağı'nın aşağı kesimlerine atıfta bulunur. Başka bir açıklamaya göre alan, Hoser Bahçeleri olarak adlandırılmış ve daha sonra Hevsel'e dönüştürülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri