En çok sayıda ülkeye ihraç edilen dizi olma özelliğini taşıyan Muhteşem Yüzyıl, 70 ayrı ülkede 500 milyondan fazla izleyiciyle buluşarak Türk dizi sektörünün yurtdışına açılma serüveninin kilometre taşlarından biri haline geldi.
Dizi yayın hayatına başlamadan 50'den fazla ülkeye satılmıştır. 2 sezondan oluşan dizi 60. bölümü ile final yaparak sona erdi.
Her yıl sayıları 60'a ulaşan ve 170'e yakın ülkede yayınlanan Türk dizileri, bu alanda Türkiye'yi ABD ve İngiltere'nin ardından üçüncü büyük ihracatçı konumuna yükseltti.
Günümüzde Türk dizileri; Fransa'dan Japonya'ya, Uruguay'dan Endonezya'ya, Latin Amerika'dan Türki Cumhuriyetlere kadar dünyada 100'den fazla ülkeye lisanslanmakta ve 500 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşmaktadır.
Dizi, Makedonya, Afganistan, İran ve Pakistan'da oldukça sevilen bir yapım.
İlgili 41 soru bulundu
Bölüm sayısı az olmasına rağmen dizi, kalitesi ile yurt dışından dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bu sayede Son dizisi 30'dan fazla ülkeye satıldı.
Çarpıcı senaryolarıyla yaklaşık iki saat boyunca izleyiciyi farklı dünyalara sürükleyen ve kendi özgün müzikleri olan Türk dizilerinin en çok satıldığı ve izlendiği ülkeler arasında Şili, Meksika ve Arjantin göze çarpıyor.
The Economist'in haberine göre, Türkiye dünyada en çok dizi ihraç eden üçüncü ülke. Verilere göre 2020 ile 2023 yılları arasında Türk dizilerine olan talep %184 arttı. Türk dizileri dünya çapında büyük bir ilgi görmeye devam ediyor.
Türk dizilerimiz Türkiye'de olduğu kadar yurtdışında da sevilerek takip ediliyor. Pek çok klasikleşmiş Türk dizisi, üzerinden yıllar geçse de Orta Doğu, Güney Amerika ve Balkan ülkelerinde ilgiyle izlenmeye devam ediyor. Bu diziler 140'tan fazla ülkede 650 milyondan fazla seyirci ile buluşuyor.
Demir ve çelik sektöründe aktif bir üretici ve ihracatçı olan Türkiye'de en fazla ihracat edilen ürünler arasında inşaat demiri, çelik borular, çelik levhalar ve profiller yer alıyor.
İlk olarak 2020 yılının sonunda TVN Panama kanalında prime time'da yayınlanmaya başlayan dizi, daha sonra Meksika'da “Pecado Original” adıyla Imagen Televisión kanalında yayınlanmaya başlamıştı. Dizinin başarısı daha sonra Latina Peru ve Telefuturo Paraguay'a kadar ulaştı.
Türkiye'de ilk diziler devlete ait olan TRT tarafından çekilmiştir. Türkiye'nin ilk yerli dizisi 1974 yılında çekilen Halid Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı eseri olan Aşk-ı Memnu'dur. Dizi, Türkiye'nin kamu yayın kuruluşu TRT'de yayınlandı.
Kurtlar Vadisi yurtdışında ülkemizdeki kadar büyük ilgi görmese de Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Özbekistan, Bulgaristan ve Kazakistan gibi ülkelerde yüksek izlenme oranları tutturdu.
I. Ahmed saltanatında hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli kanununu kaldırmıştır.
Bu arada, mekan inşaatı ve kostüm maliyeti toplam 4 milyon lira olan Muhteşem Yüzyıl dizisi, Topkapı Sarayı ve bazı tarihi mekanların yanı sıra kurulan 2.100 metrekarelik platoda çekiliyor.
Yönetmenliğini Taylan Biraderler'in yaptığı, yapımcılığını Timur Savcı'nın üstlendiği dizinin senaryosunu 10 Nisan 2012'deki ölümüne dek Meral Okay, sonrasında ise Yılmaz Şahin yazmıştır. Dizi 3.500.000 TL bütçesiyle Türk televizyon tarihinin en pahalı projesidir.
Uluslararası dağıtım şirketi Eccho Rights, şimdiye dek 30'dan fazla ülkeye satılan Türk dizisi Yalı Çapkını'nın satışı için İsveç ve Finlandiya televizyonlarıyla anlaşmaya vardığını duyurdu.
29 Mart 1993 – 15 Ocak 1999 tarihleri arasında yayınlanan Ferhunde Hanımlar 1.780 bölümüyle Türkiye'nin en uzun soluklu yerli dizisidir. Kaç Yerli Dizi Başka Ülkelerde En Yüksek Reytingleri Aldı?
En fazla üretilen ürünlere bakıldığında, ilk sırayı tarla ürünlerinde buğday, yaş sebzede domates, meyvede de üzüm aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yıl yaklaşık 7,9 milyon hektar alanda 19 milyon ton buğday üretildi.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Ömer (dizi) Hz. Ömer (Arapça: عُمَرْ, Farsça: عمر فاروق), MBC1, Qatar TV, ATV ve Kanal 7'de ve bütün Arap ülkelerinde bütün ramazan ayında yayınlanan bir tarihî ve dinî dizidir.
Çarpıcı senaryolarıyla yaklaşık iki saat boyunca izleyiciyi farklı dünyalara sürükleyen ve kendi özgün müzikleri olan Türk dizilerinin en çok satıldığı ve izlendiği ülkeler arasında Şili, Meksika ve Arjantin göze çarpıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri