Diyarbakır (Kürtçe: Amed, Zazaca: Diyarbekır), Türkiye'nin Diyarbakır ilinin merkezi olan şehirdir.
Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar. İslami dönemde şehir için kullanılan 'Kara Amid','Kara Hamid', 'Diyar-ı Bekir' isimleri Cum¬huriyetle birlikte 'Diyarbekir' son olarak da 'Diyarbakır' şeklinde değiştirilmiştir.
1920'li yıllarla birlikte cumhuriyet, Türklüğü ve bakır tenli insanların diyarı mana ve ehemmiyetini pekiştirmek için olsa gerek "Diyarbakır"ı uygun bulmuş. Kürtler ise Med atalarına izafeten "Amed" ismini yakışır bulmuşlar.
amed kürtçe değildir. bizansın diyarbakır şehrine verdiği isim olan amida'dan gelmektedir.
Bıyıklı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Diyarbakır'a gelmiş ve kuşatmayı kaldırmıştır. Karahan'ın ordusu Mardin'e çekilmiştir. 10 Eylül 1515 tarihinde Osmanlı Devleti ordusu Diyarbakır'a girmiştir. 4 Kasım 1515 tarihinde Diyâr-ı Bekr Eyaleti kurulmuştur.
İlgili 43 soru bulundu
Kürtlerin oranı ise yüzde 6.69. Diyarbakır'da ise Kürtler yüzde 75 ile ilk sırada yer alıyor. Diyarbakır'da “Türk'üm'' diyenlerin oranı yüzde 15.9. Tunceli'de “etnik kökenim Alevi'' diyenler ise yüzde 15.2 çıktı.
Diyarbakır'a bugün baktığımızda Kürt nüfusunun ağır bastığı bir ildir. Bir ilçede Türkmen, 3 ilçede Zazalar çoğunluktur. Onun haricinde merkez dahil bütün ilçelerde Kürt nüfusu çoğunluktur. Oran olarak ise 10 ile 15 arası Türk nüfus, %15 ile 20 arası Zaza nüfus vardır.
Mardin'in Kürtçe ismi Mêrdîn'dir. Latin alfabesindeki okunuşu ile Mêrdîn olarak telaffuz edilir.
Arabistan'dan gelen Bekr Kabîlesi Dicle civârına yerleştiler. Bölgeye “Bekrlerin Diyârı” mânâsına gelen Diyâr-ı Bekr ismi verildi. Zamanla bu isim Diyarbekir olarak söylenmeye başlandı. 1937 senesinde Bakanlar Kurulu karârıyla Diyarbakır olarak değiştirildi.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Karaloğlu, 639 yılında Hazreti Ömer döneminde, içerisinde bine yakın sahabenin bulunduğu İslam ordusunun İyaz bin Ganem komutasında, Anadolu'da ilk fethettiği şehrin Diyarbakır olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Diyarbakır, Anadolu'daki İslam'ın kapısıdır.
diyarbekir kelimesi ibranice değildir. diyar-ı bekr 'den türemiştir. arap bekr bin vail ve kabilesi buraya yerleştikten sonra şehre bütün doğu halkları diyarbekr demeye başlamışlardır. daha sonra diyarbekir' e dönüşmüştür. cumhuriyet döneminde şehrin ismi diyarbakır olarak değiştirilmiştir.
Amid isminin kullanımının özellikle Diyar-ı Bekr'in 1867 yılında vilayet oluşundan sonra yavaş yavaş terkedildiği görülüyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla beraber ise 1938'de kentin ismi resmen Diyarbakır olarak değiştirildi.
Etimoloji. Diyarbakır şehri, farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. MÖ 200'de Asur hükümdarı Adad-Nirari'ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı Amid ya da Amidi olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O'mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir.
Mekke'nin fethinin ardından İyaz bin Ganem komutasındaki ordu tarafından fethedilerek İslam toprağına katılan Amed'in fethinin 1376. Yıl dönümü.
Yaklaşık 2 milyonluk nüfusa sahip olan şehrin ilçeleri arasında; Bağlar, Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Hani, Hazro, Kayapınar, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan, Sur ve Yenişehir yer almaktadır.
Osmanlı hâkimiyetinde Diyarbekir şeklini alarak Âmid şehri ve sancağı merkezli beylerbeyliği kurulmuştur. XVII. yüzyıldan sonra şehir merkezinin adı Diyarbekir olarak kullanılmış, 1937 yılında ise Diyarbakır olarak değiştirilmiştir.
Oysaki tarih bize Diyarbakır, Harran, Bitlis, Siirt ve Urfa gibi şehirlerin bir dönem Hanbelî mezhebinin kuzeydeki merkezi olduğunu göstermektedir.
Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın kalbi durumunda olan Diyarbakır, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Ve tarihinin 10.000 yıldan fazla olduğu düşünülüyor. Hz.Halid Bin Velid'in oğlu Hz.Süleyman'ın kabri de Diyarbakır şehrindedir. Kentte 6 peygamberin kabri, 3 peygamberin ise makamının bulunduğu ifade ediliyor.
Elazığ (Türkçe telaffuz: /elazɯː/; eski adı ile Osmanlıca: معمورة العزيز Mamuretül-Aziz, Ermenice: Մեզիրէ Mezire, Kürtçe/Zazaca: Xarpêt, Elezîz), Türkiye'nin Elazığ ilinin merkezi ve bölgenin en eski kentlerinden biridir.
Toponimi. İsminin Şehr-i Nuh'tan geldiği söylenir. Şırnak'ın Kürtçe'de karşılığı Şirnex'dir.
Zazaların yoğun olarak yaşadığı bölge ise Doğu Anadolu Bölgesi'dir. Özellikle Erzincan, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Sivas şehirlerinde çok sayıda Zazaya rastlanılmaktadır.
İlçe bugünkü ismini ise dünyaca meşhur kaplıcalarından almıştır. Çermik'in 2006 tarihi itibarıyla merkez nüfusu 21.000 civarıdır. Çermik ilçesinin nüfusu Türkmenler, Zazalar ve Kürtlerden oluşur.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri