Peygamber demiştir ki: “Her kim sırrını saklar ise çabucak muradına erişir.” Tohum toprak içinde gizlenince, onun gizlenmesi, bahçenin yeşillenmesi ile neticelenir Altın ve gümüş gizli olmasalardı... Madende nasıl saflaşıp, nasıl altın ve gümüş haline gelirlerdi? (Hazreti Celâleddin/ Mesnevi 176-179)
Sırrını gizleyen muradıyla çabuk buluşur. -Hz Muhammed (s.a.v).
Zira bu anlamı pekiştiren bir hadis bulunmaktadır. Zira Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: “ ... “İşlerinizde gizlilikten yardım alınız, çünkü her nimet sahibi kıskanılır.” Tabarani rivayet etmiş, Elbani sahihul cami 943 nolu hadiste sahih demiştir. Bu husus sadece kız istemeye özel değildir.
Peygamber demiştir ki: “Her kim sırrını saklar ise çabucak muradına erişir.” Tohum toprak içinde gizlenince, onun gizlenmesi, bahçenin yeşillenmesi ile neticelenir Altın ve gümüş gizli olmasalardı... Madende nasıl saflaşıp, nasıl altın ve gümüş haline gelirlerdi? (Hazreti Celâleddin/ Mesnevi 176-179)
A-Hasedin Tarifi Türkçe'de "Çekememezlik, kıskançlık” anlamına gelen haset; “Kiş- inin, başkasının elinde bulunan bir nimetin yok olmasını ve sadece kendisinde bulunmasını temenni etmesidir". Diğer bir tarife göre "Kişinin, bir nimeti hak etmiş olan kimseden o nimetin yok olmasını temenni etmesidir.
İlgili 21 soru bulundu
Kıskanç insan tanımında belirgin pek çok özellik bulunmaktadır. Özgüvensizlik, değersizlik hissi, ani agresyonlar bu kişilerde en sık görülen özelliklerdir. Ancak tam zıttı olacak şekilde; yüksek ego, Tanrı kompleksi ve sessizlik de kıskanç insanların kişilik özellikleri arasında yer alabilmektedir.
Genellikle kötü niyet, suçluluk, aşağılık hissi, düşmanlık, saldırganlık gibi duy- gularla karakterize edilen haset, negatif duygulardan kıskançlık ve başkasının zararına se- vinme, pozitif duygulardan gıpta ile yakından ilişkilidir.
Haset, iki kişi arasında olurken kıskançlıkta üçüncü bir kişi ya da kavramın tehdidi söz konusudur. Kişi, haset duygusunu hem kendinde hissedebilir hem de başkalarının ilişkilerinde gözleyebilir. Haset duygusu genellikle kişinin kendisinde olmayan bir şeyi başkasının sahip olmasını gördüğünde ortaya çıkar.
Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
Hadis, (Arapça: حَدِيث) İslâm Peygamberi'ne atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir.
Hadis-i Şerif, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) 'in sözlü ifadelerinin tümünü kapsayan bir tanımdır. Bizler için hazine değerindedir. Çünkü Kur'an-ı Kerim'in en iyi tefsirini yapan ve ona göre yorumlayan Peygamberimizin sav, ümmetine tavsiyelerde ve öğütlerde bulunduğu kelamlarıdır hadisler.
Dinimiz, nakle dayanmaktadır. Nakil doğru olunca, inanmak lazımdır. Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarına yazıp bildirdikleri hadis-i şeriflerin hepsi sahihtir, doğrudur.
İmam olarak anılan Buhârî, İslâm dininin en büyük muhaddisi sayılır. İslâm Peygamberi'nin vefatından 178 yıl sonra Dünya'ya gelen Buhârî, hadisleri halk içinden duyduğu ve kendi araştırmaları ile kaydetmiştir.
Allah'ın elçisi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.AV.) ağzından çıkan sözler hadis-i şerif olarak geçer. Hadis-i şerifler Kur'an- Kerim'i teyit edici özellik taşır.
Büyük hadis alimi: İmam Buhari.
Peygamber (ASM)'in sünneti ve hadisleri, Ashab döneminden iti- baren sonraki asırlara kadar büyük bir itina ile muhafaza edilerek nakledil- miştir. Bilhassa Hicri I. asırda hadisler, daha ziyade sadırlarda ezberlenmek suretiyle muhafaza edilerek nakledilmiştir. II: asırdan itibaren ise ezber ve yazı atbaşı gitmiştir.
Kur'ancıların hadis ve sünneti reddetme derecesi değişebilir. Örneğin bazı Kur'ancılar, hadisleri kabul etmeden önce süzgeçten geçirirken, bazıları tamamen reddeder ve bunun için çeşitli sebepler sunar.
Kütüb-i Sitte (Arapça: الكتب الستة, Farsça: صحاح سته), Altı Kitap anlamına gelen, Ehl-i Sünnet tarafından en sağlam Hadis kaynakları olarak kabul edilmektedir: Sahih-i Buhari (صحيح البخاري) Sahih-i Müslim (صحيح مسلم)
Geriye yaklaşık 134 bin saat kalır. Ortalama her saatte [60 dakikada] bir hadisi-i şerif söylese, 134 bin hadis-i şerif eder. Kitaplardaki hadis-i şerifler, mükerrer olanlar çıkarılınca, 134 binden bile az olduğuna göre, hadis miktarının çok olmadığı görülür.
Mahlcd'in Miisned'indc mükenerleri ile birlikte 5374 hadisi lY bulunan Ebu Hiireyre'nin Kütüb-i Tis'a'da yer alan hadislerinin tekrarlan ile birlikte sayısı ve kitaplara dağılımı şu şekildedir: Buhar! 1137, Müslim 2375, Tirmizi 695, Nesa!
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
Muhammed el-Guneymân'a göre eserde 91 kitâb, 3867 bab bulunmaktadır. İbnü's-Salâh'a göre eserde mükerrerleriyle birlikte 7275 hadis olup tekrarsız rivayetlerin sayısı 4000, bunların içinde muttasıl senedle rivayet edilenler ise 2602'dir.
Mevzu (Ar. موضوع , 'yeni bir şey uydurmak, ihdas etmek'), و - ض - ع kökünden türemiş bir kelime olup hadis literatüründe İslâm Peygamberi'ne ait olmadığı halde onunmuş gibi gösterilen ve aktarılan söz anlamında bir terim olarak kullanılır.
Râhûye'den ders almış olması sebebiyle de Hanefîler tarafından kendi mezheplerine bağlı olduğu ileri sürülmüştür. Ancak onun birçok meselede İmam Şafiî'ye muvafakat etmesi, Şafiî Mezhebi'ne mensup olarak şöhret bulmasına sebep olmuştur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri