Yumurtanın beyazı bu protein miktarının yarısına sahiptir ve saf proteinden oluşur. İçerdiği kalorinin hemen hemen tamamı proteinlerden gelirken neredeyse hiç karbonhidrat veya yağ barındırmaz. O yüzden eğer tamamen protein içeren az kalorili bir besin arıyorsanız yumurta beyazı iyi bir seçenek olabilir.
Yumurtanın bilinen en önemli özelliği elbette gün içerisinde verdiği tokluk hissidir. Özellikle diyet programı uygulayanların vazgeçilmezleri arasında bulunan yumurta ve yumurta akı, protein miktarını dengelediği için açlık hissini ortadan kaldırmaktadır.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Karatay, sporcuların yumurtanın sarısını çıkararak yemelerinin yanlış olduğunu da belirtti. Yağ ve proteinin dengeli alınması gerektiğini ifade eden Karatay, "Yumurtanın içerisine sarı konulmuşsa onun faydası var sana zararı yok. Protein yağla yendiği zaman vücuda faydası var. Ondan sonra gidip sakatlanıyorlar.
Yumurtanın beyazı içerisinde yağ barındırmayan tarafıdır. Yağ barındırmamasının yanında önemli de bir protein kaynağı aynı zamanda. Yumurtanın sarısı ise B12 başta olmak üzere birçok vitamini bünyesinde barındırır, su, yağ ve proteinden oluşur.
İlgili 37 soru bulundu
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
Bir büyük yumurta yaklașık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin %45'i sarısında, kalan %55'i ise beyazında bulunur. Proteinlerin vücut fonksiyonların düzenlen- mesinde önemli görevleri vardır.
Yumurtayı haşlamayı tercih edin
Yumurtayı yağda pişirmek yerine, haşlama ya da suda pişirmeyi tercih edin. Sonuçta yumurta da dikkatli tüketildiği takdirde yararlı bir gıda maddesi. Tüm gıdalarda söz konusu olduğu şekilde bilinçli ve ölçülü tüketimi en iyisi.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Pişmiş yumurta beyazının 100 gramında 64 kalori bulunmaktadır.
İçerdiği kalorinin hemen hemen tamamı proteinlerden gelirken neredeyse hiç karbonhidrat veya yağ barındırmaz. O yüzden eğer tamamen protein içeren az kalorili bir besin arıyorsanız yumurta beyazı iyi bir seçenek olabilir. Yumurtanın sarısı vitamin ve mineral kaynağıdır.
Omega-3 yağları ve kolin gibi çok önemli besin unsurları yumurtanın sarısında bulunuyor. Beyazı, toplam proteinin yarısını (3-4 gram protein) ve bolca da sodyum, potasyum içeriyor. Bu rakamlar dikkate alınınca beyazı mı, sarısı mı gibi bir tartışmaya girmenin gereği bile yok.
Yumurta, biyolojik değeri yüksek, zengin bir protein kaynağıdır. Yumurtanın yüksek sindirilebilirliği ve konsantre besin içeriği yanında yağ asitleri, yağda çözünen A, D, E, K ve suda çözünen B vitaminlerince, demir ve fosfor bakımından zengin besindir.
Fazla kilolarından kurtulmak isteyen biri: 1 ila 3 arası yumurta tüketebilir.
Haşlanmış yumurta hem tok tutma özelliği olduğu için hem de az kalori değerine sahip olduğu için genellikle diyet listelerinde yer alır. Eğer fitness ya da kardio çalışıyorsanız haşlanmış yumurtayı beslenme listenizde mutlaka bulunması gerekir. Bu durum diyet yapan kişiler için de her zaman geçerlidir.
Yeterli miktarda ekmek, tahıl ve süt ürünlerinden hazırlanan kahvaltıya ek kuru yemiş, bal, marmelat, muz gibi ek gıdalar ekleyebilirsiniz. Yumurtada çok yüksek oranda protein bulunduğundan yumurta, sporcu kahvaltısı için olmazsa olmazdır.
İçeriğinde bulunan karbonhidrat, enerji ve güç verici bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle spordan önce tüketmenin sporcuların performanslarına olumlu etkileri olmaktadır. Sporcular açısından yulaf tüketmenin ideal zamanı, spor yapmadan iki – üç saat öncesidir.
Bu gibi durumlar oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bundan dolayı günlük olarak en fazla 3 adet yumurta yemek faydalıdır. Yumurtanın sarısı kolesterol, yağda çözünen vitaminler ve esansiyel yağ asitleri içermektedir. Göz sağlığına iyi gelir ve çok sağlıklı bir proteindir.
Tavada, yağda pişirilmiş yumurtada protein, vitamin, mineral kaybı daha fazladır. Haşlanmış yumurta pişerken, yumurta kabuğu içindeki proteinin, vitaminlerin ve minerallerin sudan ve ısıdan korunmasını sağlar, yanı kayıp en az düzeydedir.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Bunun yanı sıra, yumurta kızartma sürecinde oldukça fazla vitamin kaybedilir. Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez 'günde 2 yumurta' açıklamasını değiştirdi ve çıtayı çok yükseltti: 10 yumurta 2 turp yiyin. Anne sütünün haricinde, insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağı...
Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok. Bu beyaz kısım, yumurtanın sarısını ortada sabit tutmaya yarıyormuş. Aynı zamanda bu kısım yumurtanın taze olduğunu da gösteriyormuş. Yumurta rafta bekletildiğinde yani bayatlamaya başladığında bu beyaz kısım giderek yok olmaya başlıyor.
Yumurtanın sarısı ve beyazının protein içeriği.
Bununla birlikte yumurta sarısı yumurtanın içerdiği protein miktarının yaklaşık yarısını içerir. Yaklaşık 7 gram protein bulunan büyük bir yumurtada, sarıdan 3 gram ve beyazdan 4 gram protein gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri