Eklem yüzleri arasında kayganlaşmayı sağlar. Eklem içinde bulunan kıkırdakların sürtünme sebebiyle aşınmasını engeller. Çeşitli durumlarda sinovyal sıvıda azalma oluşabilir. Eklem sıvısının azalması durumunda kıkırdak aşınması oluşur ve osteoartrit (kireçlenme) meydana gelir.
Halk arasında dizde sıvı kaybı olarak tanımlanan durum dizdeki eklem sıvısının yapısının değişmesi ve özelliğini kaybetmesidir. Sonuçta kemik yüzeyinde sürtünmenin artmasına ve kıkırdak dokunun aşınmasına yol açabilir. Kıkırdak kaybı görünür duruma geldiğinde, kemikler birbirine yaklaşıp eklem boşluğu daralmaya başlar.
İlk olarak bu durumda bir ortopedi doktoruna gidilmesi gerekir. Doktorlar hastalığın seviyesine bağlı olarak fizik tedavi, sıvı enjekte edilmesi veya platin takılması gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Dizlerdeki sıvı kaybına iyi gelen bitkisel yöntemlerden birisi kuşburnu ve Mekke gülüdür.
Dizde sıvı kaybı tedavisinde ağrıyı rahatlatmak ve doku onarımını sağlamak için ameliyatsız tedavi seçenekleri arasında yer alan diz iğnesi yani enjeksiyon tedavileri de uygulanabilmektedir. Siz de dizde sıvı kaybı sorunu yaşıyor ve tedavi görmüyorsanız zamanla diz kireçlenmesi riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
D vitamini takviyesi de dizdeki sinoviyal sıvı kaybını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek diz eklemindeki aşırı yükün azalmasını sağlar ve ağrıların ve sıvı kaybının azalmasına yardımcı olur.
İlgili 45 soru bulundu
Dizde oluşan ağrı ve şişlik bu durumun ilk belirtileri olarak ortaya çıkar. Tedavi olunmadığında dizde oluşan sıvı kaybı ilerleyebilir. Dizde oluşan sıvı kaybının ilerlemesi durumunda diz ekleminde hareket güçlüğü veya hareket kısıtlılığı oluşabilir.
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
Dizde azalan sıvıyı takviye etmek için eklem sıvısı iğneleri var. Bir tanesi 600-700 lira.
Diz ekleminin etrafındaki alana lokal anestezik enjekte edilebilir. Bunun yerine anestezik sprey de kullanabilir. Eklemde fazla sıvı varsa başlamadan önce az miktarda sıvı alabilir. Bir şırıngaya bağlı bir iğne kullanarak hyaluronik asit eklem boşluğuna enjekte edilir.
Ancak yapılan aktivitelerin kireçlenme olduğunu bilerek yapılmasını öneririz. Örneğin yürüyüş yapmak çevre kasların güçlenmesi için önemlidir. Fakat aşırı derecede zorlayarak ve uzun mesafelerle yapılan yürüyüşler tam tersi bir etki göstererek kireçlenmeyi hızlandırabilir.
En çok görülen kireçlenme şekli diz kireçlenmesi yada bilinen adıyla eklemlerde sıvı kaybıdır.
Eklem içi hyaluronik asit enjeksiyonlarının yan etkileri arasında kas ağrısı ve sertliği olmaktadır. Bazen uygulama sonrası hareket etmede zorluk, eklem ağrısı ve eklemde şişlik veya kızarıklık da karşılaşılan durumlar arasındadır.
Kuyruk yağı diz ağrılarının geçmesi için kullanılabilir. Bunun için bir parça kuyruk yapını direkt olarak ağrının olduğu bölgeye koyduktan sonra üzerini bandaj ile sıkıca örtmelisiniz. Bu uygulama ile kuyruk yağını kullandığınız bölgede meydana gelen kasılmalar azalacak ve kas ağrılarından kurtulacaksınız.
Bozulan normal eklem sıvısı özellikleri eklemin yük taşıma ve kıkırdağın beslenme durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenlerle dizde uzun süreli ve tekrarlayıcı özellikte sıvı toplanması uygun tedavi edilmelidir.
Eklemlerde herhangi bir nedenle sıvı toplanması durumunda genelde eklemin iğne ile boşaltılması gerekir. Elde edilen eklem sıvısının gerekli durumlarda hücresel ve kimyasal analizi yapılır. Böylece eklem boşaltıldığı için hastanın şikayetleri azalır ve sıvı analizi ile tanısal anlamda katkı sağlanır.
Bu süre zarfında koşmak, ağır yük taşımak ve diğer yüksek etkili faaliyetler yapılmamalıdır. Diz içi enjeksiyonunun ağrı giderici etkileri genellikle enjeksiyondan sonraki dördüncü hafta civarında ortaya çıkmaktadır.
Genç Yaşta Diz Kireçlenmesinin Nedenleri
Kilolu bir vücut da doğal olarak dize daha fazla bir yük bindirir. Kıkırdaklar zorlanır, eklemde hasar görülebilir. Doğumsal Anomaliler: Doğumsal nedenlere diz kapağının düzgün olmaması ya da diz eklem yapısındaki farklılık genç yaşta dizde kireçlenmeye neden olabilir.
Dize kortizon enjeksiyonu sonraki ilk iki gün dizinizi kullanmaktan kaçınmak önemlidir. Kortizon iğnesi sonrası uzun süre ayakta durmaktan kaçınılmalıdır ve dinlenmeye özen göstermek gerekir. Ayrıca enjeksiyon uygulanan diz bölgesi su ile temas etmemelidir.
Uygun şekilde yapıldığında sıklıkla can acıtıcı bir uygulama değildir. Enjeksiyondan önce lokal anestezi yapmaya gerek olmasa da, iğneyi batırdığımız yere enjeksiyonun hemen öncesinde soğutucu sprey ile uyuşturma işlemi yapmaktayız.
Diz ağrısı söz konusu olduğu zaman iki farklı Uzman doktora başvurma imkanı bulunuyor. Bunlardan biri ortopedi uzmanı ve diğeri ise travmatoloji uzmanıdır. Aynı zamanda ani gelişen yaralanma ve travma durumları dışında, fizik tedavi ile rehabilitasyon uzmanlarına da başvurma şansı bulunuyor.
Eklemlerin içinde az bir miktarda eklem sıvı olarak isimlendirilen bir sıvı doğal olarak bulunur. Eklem içinde bulunan bu sıvı sürtünmeyi azaltır ve eklem hareketlerini kolaylaştırır. Yine bu sıvı eklem kapsülünün iç tarafında bulunan sinovium tarafından üretilir.
Dizlerinde ileri kıkırdak aşınması olan 158 hastada, kıkırdak aşınmasının derecesi ile D vitamini düzeyi karşılaştırılmış. 50 yaş üstünde ve çeşitli derecede diz ağrısı çeken kişilerle yapılan bu çalışmada, D vitamini eksikliği olan hastaların birçoğunun ileri kireçlenme bulguları olduğu görülmüştür.”
Bu sebeple sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz yapmalıyız. Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri