Diz kireçlenmesinin ağrı, yürümede zorluk ve hareket etme yeteneğinin kısıtlanması gibi yakınmalara neden olduğu durumlarda çeşitli ağrı kesici ilaçlar önerilir. Bu ilaçlar genellikle parasetamol, ibuprofen, diklofenak içeren kremler ve haplardır.
Kıkırdak yapıtaşlarını içeren ilaçlar hastaya uygun şartlarda verilebilir. İlaçla tedavi ve fizik tedavi yöntemleri hastanın ağrılarını kontrol altında tutmaya yeterli olmuyor ise enjeksiyon (PRP, Hyalüronik asid, Kök Hücre ) ve cerrahi tedavi seçeneklerine başvurulmaktadır.
Bunlar hepimizin bildiği vermidon, minoset, parol gibi ilaçlar olup günde 2–3 kez alınabilir. Parasetamolun etkili olmadığı veya eklemde şişlik ve ısı artışının olduğu durumlarda ise voltaren, naprosyn, brufen gibi iltihabı baskılayan steroid olmayan ilaçlar kullanılır.
Diz kireçlenmesinde eklemde meydana gelen yapısal hasarı iyileştiren genel kabul görmüş bir tedavi yöntemi yoktur. Fizik tedavi yöntemleri ile diz kireçlenmesinin ilerlemesi yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Aynı zamanda diz ağrısı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi şikayetler giderilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır. Fakat diz kireçlenmesi olan hastalar uzun yürüyüşler yapamaz ve yürüyüş yaparken bir süre sonra ağrı hissetmeye başlarlar.
Egzersiz programını, vücut kitle indeksine göre düzenlemek, Fazla kilolardan kaçınmak, dizdeki yükü azaltmak için ideal kiloda kalmaya özen göstermek, Ayakta uzun süre kalmayı gerektiren işleri sık yapmamaya çalışmak, Uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınmak, düzenli egzersiz yapmayı yaşam biçimi olarak belirlemek.
Diz Kireçlenmesinde Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri. Ağrı kesiciler ilk tercihlerdir. İlk seçenek olarak parasetamol, aspirin gibi basit ağrı kesiciler etkili olmaktadır. Romatizma ilaçları ise ikinci bir seçenektir.
Eklem kireçlenmesi karşı evde aloe vera cilt yüzeyine sürülebilir, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketilerek iltihaplanmanın yarattığı ağrı azaltılabilir. Bunların yanında sıcak ve soğuk kompres yapmak, masaj uygulamak diz kireçlenmesine evde iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
D vitamini eksikliği, kireçlenme ve ayrıca romatoid artrit gibi otoimmün artrit gelişimi ile ilişkili olabilmektedir. Bu nedenle eklem ağrılarınız varsa ve kan testi sonucunda D vitamini eksikliği tespit edilirse doktorunuz vitamin takviyesi önerebilir.
KİREÇLENME TEDAVİSİNDE İLAÇLAR Artroz tedavisinde çeşitli ilaç seçenekleri söz konusudur. Ağrı kesiciler, kireçlenmenin oluşturduğu iltihaplı yıpranma bulgularını ortadan kaldıran anti-enflamatuvar(anti-romatizmal)ilaçlar en sık tercih edilen ilaçlardır.
Yürüyüş ve yüzme gibi hafif aktiviteler, kireçlerin oluşturmuş olduğu ağrıların azalmasında yardımcı olmaktadır. Protein eksikliğine bağlı kireçlenmelerde, bolca protein içeren besinler tüketilmelidir. Erkeklerin kadınlara oranla daha hareketli olması nedeni ile kireçlenme genelde daha çok kadınlarda yaşanmaktadır.
Kireçlenme tedavisinin ilk adımı ilaç kullanımıdır. İlaç tedavisi ile hastalığın belirtileri azaltılarak kontrol altına alınabilir. Genel olarak ağrı kesici ilaçlar ve anti-inflamatuar adı verilen ilaç kullanılır.
Diz kireçlenmesinin genellikle soğuğun çok fazla iyi gelmediği bir hastalık olduğunu belirten Bağçacı, “Sıcak iyi gelir. Sıcağın iyi gelmesinin sebebi de kıkırdak dokunun ısınması, kolajen dokunun elastike sağlaması sıcakla birlikte.
Eğer kireçlenme ya da benzer kronik iltihaplanma rahatsızlıklarından şikayetiniz varsa, o zaman beslenme programınıza zeytinyağını mutlaka ilave etmeniz gerekir. Zeytinyağında bulunan mono doymamış yağlar, eklem iltihabı gibi rahatsızlıklara neden olan C-reaktif protein seviyesinin düşürmektedir.
Kolajen peptit kullanan kadınlarda diz ve kalça kireçlenmesi sorunlarının yüzde 30 azaldığını anlatan Doç. Dr. Kerem Alptekin, “Fonksiyonel açıdan da artışlar olduğu tespit edilmiş. Sadece kireçlenmede değil kas hasarlarında da etkili.
Alabalık Yağı: Kireçlenme ağrısının önüne geçen bir diğer çözüm yolu olarak bilinir. Alabalığın kılçığı ayıkladıktan sonra zeytinyağı, sirke ve limon bir kapta karıştırılır. Bu karışın yaklaşık gün bekledikten sonra kireçlenme bulunan bölgeye sürülür. Masaj yaparak yavaş bir şekilde uygulamak daha etkili olur.
İlaç tedavisi
Diz kireçlenmesinin ağrı, yürümede zorluk ve hareket etme yeteneğinin kısıtlanması gibi yakınmalara neden olduğu durumlarda çeşitli ağrı kesici ilaçlar önerilir. Bu ilaçlar genellikle parasetamol, ibuprofen, diklofenak içeren kremler ve haplardır.
Özellikle sirke tüketimi ve kemik dokusunun güçlendirilmesini sağlayan proteinler tüketilmesi de fayda sağlamaktadır. Unutulmamalıdır ki kireçlenme probleminde uygulanacak bitkisel tedavi yöntemlerinin doktor kontrolünde olması gerekmektedir.
D vitamini takviyesi de dizdeki sinoviyal sıvı kaybını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek diz eklemindeki aşırı yükün azalmasını sağlar ve ağrıların ve sıvı kaybının azalmasına yardımcı olur.
Kireçlenme sebebiyle ağrı olduğunda genellikle uygulanan ilk çözüm yollarından biri ağrı kesici ilaçlar olur. Aspirin, parasetamol gibi basit yapılı ağrı kesiciler başlangıç aşamasında etkili olacaktır. Romatizma ilaçları yani non steroid antienflamatuar ilaçlar da iyi bir seçenek olarak değerlendirilir.
Kuyruk yağı romatizma ve eklem ağrılarını dindirecek kadar etkili bir yağdır. Kan dolaşımına katkısı sayesinde vücudun herhangi bir noktasında oluşan ağrıyı dindirir.
Bu nedenle diz kireçlenmesi olan hastaların düzenli yürüyüş ve egzersizlere dikkat etmesi gerekir. Dizdeki kireçlenmenin başlangıç aşamasında olduğu hastalarda düzenli egzersizler yapmak ağrı şikayetlerini azaltır.
Kireçlenme, her eklemi etkileyebileceği gibi çoğunlukla diz, kalça, bel ve parmak gibi eklemleri etkiler.
Sağlıklı bir diz bu aralığa dahil değildir ve genellikle ''0'' olarak nitelendirilir. En yüksek derece olan 4. evre ise, “şiddetli” diz kireçlenmesi anlamına gelir. 4. evreye kadar ilerlemiş olan bir diz kireçlenmesi, şiddetli diz ağrısına neden olur ve diz ekleminin hareket yeteneğini bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri