Trafiğin yüksek olduğu İstanbul, Ankara ya da İzmir gibi şehirlerde yaşayan ve aracını ortalama haftanın 5 günü kullanacak olan kişilerin, dizel araçları tercih etmesi önerilmektedir. Ayrıca SUV ya da pick-up gibi ağır araçları kullanmak isteyen kişilerin de motor olarak dizel tercih etmesi uygun kabul edilir.
Dizel motorlar benzinli motorlara göre %20 daha fazla verimlidir, bunun yanında daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın yararları arasındadır. İkinci el piyasasında da en çok talep edilen dizel araçlar, uzun yollarda iyi birer performans sunarlar.
Dizel araçlar daha uzun bir sürüş menziline sahiptir. Benzinliler bu konuda geride kalmaktadır. Yılda 20000 km veya daha az araç kullanıyorsanız ve genellikle şehir içinde sürüyorsanız benzinli arabalar iyi olabilir. Ancak uzun yola çıkanlar ve şehirlerarası yolculuk yapanlar için dizel daha idealdir.
Dizel Motor Dezavantajları:
Dizel motorlu araçlar genellikle daha gürültülü ve daha titrek çalışırlar. Dizel motorlar, benzinli motorlara göre daha ağır ve daha karmaşık yapıdadırlar. Dizel motorlu araçlar, benzinli motorlu araçlara göre daha yavaş ivmelenirler ve daha düşük maksimum hızlara sahiptirler.
Dizel motor ömrünü bozuk yollar, kullanım dışı amaçlar da olumsuz etkiler ve motor ömrü beklenenden daha kısa olur. Aracı düzgün yollarda ve aracın standardına uygun şekillerde kullanımı ve düzenli bakım yapılması koşulu ile 500.000 kilometrenin üzerine çıkabileceği de bilinmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
İkinci el araba satın alırken aracın o döneme kadar bakımlarının düzenli yapılmış olması önemli. Düzenli bakımı yapılmış olan benzinli ve atmosferik motorlu araçlar 200 bin km'ye kadar kullanılabiliyor. Benzinli ve turbo motorlu arabaların ise 150 bin km'yi aşmaması öneriliyor.
Dizel motorların birçok avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Yakıt bakımından tasarruflu olması en büyük avantajı. Benzinli araçlara göre motorunun %20 daha fazla verimli olması, daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın faydaları arasında sayılabilir.
Dizel Arabaların Dezavantajları
Yüksek emisyon değerleri nedeniyle çok sayıda filtreye sahiptir. Bu nedenle bakım maliyetleri biraz daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha gürültülüdür. Benzinli otomobillere göre daha düşük beygir gücü üretirler.
Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
Eğer fazla yolculuk etmiyorsanız, aracınızı şehir içinde ve daha az kullanıyorsanız benzinli araçlar sizin için daha ekonomik bir tercih olacaktır. Fakat özellikle yıl içerisinde şehirler arası yolculuk sayınız fazla ise dizel motorlu araçları tercih etmeniz daha yerinde olacaktır.
Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor.
Şanzuman oranı en doğru olan. Dizelin torku yüksek olduğu için uzun mesafede kazanan dizel olur. İlk başta benzinli mesafeyi açar ilerleyen kilometrelerde torkun farkıyla ara kapanır dizel lehine fark açılır.tabiki uzun yolda.
Kısa sürede artan hızlarda benzin daha idealdir. Bu durum mazotta sabit hızlarda geçerlidir. Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir.
AP'nin Perşembe akşamı kabul ettiği yeni yasal düzenleme ile 2035 yılından itibaren birlik genelinde fosil yakıtlı motorlar dönemi tamamen sona erecek.
Dizel motorlar benzinli motorlardan daha karmaşık bir yapıda oldukları için bakım masrafları da daha fazla olacaktır. Özellikle kalitesiz yakıt alımları sonrasında dizel motorlarda ciddi masraflar oluşur. Ayrıca dizel motorlu araçların periyodik bakımları da benzinlilere oranla daha pahalıdır.
Benzinli ve dizel araçlar ise şehir dışında neredeyse hibrit araçlarla benzer yakıt tüketimine sahip. Ancak hibrit araçların kiralama fiyatlarına göre genellikle benzinli ve dizel araçlar çok daha uygun. Bu nedenle de şehirler arası yollarda seyahat edilecekse benzinli ve dizel araçlar daha avantajlı olabiliyor.
Dizel Aracınızı Sürekli Düşük Devirde Kullanmayın
Motor soğukken devirli araç kullanmak motora zarar vermekte ancak ısınmış bir motoru olması gerekenden daha düşük devirlerde kullanmak aracın kurum biriktirmesine ve uzun vadede vuruntulu çalışmasına neden olabilir.
Dizel ve LPG arasında performans farkı bulunmuyor. Dizel yakıtıyla LPG yakıtının fiyatları karşılaştırıldığında aradaki fark çok büyüktür. Aynı performansı alabilen kişiler, LPG'yi tercih ediyor. Yakıt türleri arasında litre başına çok fazla fiyat farkı bulunuyor.
Dizel araçların bakım ücretleri genellikle benzinli araçlara göre daha fazladır. Bunun sebebi ise dizel araçların yakıt verimliliği için kullandığı ekipmanların pahalı olmasıdır. Aynı zamanda dizel araçlar için yedek parça bulmak benzinli araçlardan daha zordur.
Yakıt kapağını açtığınız zaman aracınızda kullanılması gereken yakıt ise, aracın yakıt kapağında yazar. Pompacılar da siz bir şey demeseniz de yakıt doldururken bu kapağa bakarak araba dizel mi yoksa benzinli mi karar verir. Diesel >>Dizel, Unleaded >>Kurşunsuz şeklinde geçer.
Aracınızı düşük viteste çok gaz vererek bağırtmayınız, derhal vites büyütünüz. - Dizel aracınızı yüksek devirlerde uzun süre kullanmayınız, bu turbo sistemine ek yük getirir ve turbonuzun pervanesine ve millerine zarar verir. Ayrıca yakıt olarak çok yüksek tüketim meblağı ortaya çıkarır.
ekspertiz sonrası duruma göre 500.000 km'de de araç alınır. teknik olarak bir otomobilin sağlıklı yol alabilmesi için bakımlarının düzenli yapılmış olması gerekir. bu düzen ise genel olarak senede bir ya da xx kilometredir.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
Türkiye'de 2021 yılında trafiğe kayıtlı taşıtlar toplam 329 milyar 591 milyon kilometre yol katetti. Araçların yıllık ortalama katettikleri yol 14 bin 240 km oldu. Katedilen toplam yolun yüzde 54,3'ü otomobiller ile gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri