Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Dizel araçlarda ise atmosferik motorlarda 250 bin km'ye, turbo motorlarda yine 150 bin km'ye kadar çıkılabiliyor.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
İlgili 26 soru bulundu
dCi motor için genellikle verilen geri bildirimler bu motorun düzenli bakımlar ve dikkatli bir kullanım ile 400.000 – 500.000 km aralığında revizyona uğradığı yönünde yer alıyor. Bakımı yapılmış ve hor kullanılmamış motorlar için kullanıcılar tarafından bildirilen ortalama ömrün 500.000 km olduğu söylenmektedir.
Gelelim Yüksek kilometre dizel araç alınır mı? sorusuna en baştan da dediğimiz gibi her malın bir değeri vardır ve alınır tabi bu sizin beklentinize göre değişir. ancak 300 bin km üzeri araçları aldığınız zaman problem çıkartmasını beklemeden motor ve makanik servisinize sıklıkla uğramanızı tavsiye ederiz.
Dizel Arabaların Dezavantajları
Yüksek emisyon değerleri nedeniyle çok sayıda filtreye sahiptir. Bu nedenle bakım maliyetleri biraz daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha gürültülüdür. Benzinli otomobillere göre daha düşük beygir gücü üretirler.
Multijet Motorların Ömrü
Ancak normal şartlarda kullanılan bir Multijet eğer Turbo , Enjektör , Yağ Soğutucu gibi yan destek parçalarında problem oluşmasına karşın hızlı önlemler alınmışsa 600.000 ila 1.000.000 Km arası yol yapmaktadır .
Bu tarz durumların yaşanmaması için aracınızı soğuk ve sıcak havalarda 2-3 günde bir çalıştırmak iyi olacaktır. Ayrıca normal süreçlerde haftada bir çalıştırmak yeterlidir.
Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir. Aracın ömrünü belirleyen bir diğer unsur ise hiç şüphesiz nasıl kullanıldığıdır.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Turbo Ömrü Ne Kadardır? Turbo ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörler arasında aracınızın markası ve modeli, kullanım koşulları, aracın bakımı ve kullanım sıklığı gibi etkenler yer almaktadır. Genellikle turbo 100.000 - 150.000 km arasında ömre sahiptir.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
Sıcaklık -20 derecenin altına düştüğünde dizel yakıt, -40 derecelerde ise benzin donar.
Benzinli Motor Ve Dizel Motor Farkı
Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir. Benzin, mazota göre daha hızlı yanar ve daha hızlı tükenir.
Dizel motorların yakıt filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Bakımı aksatılmayan dizel motorlu araçların yaklaşık 30 yıl boyunca kullanılması mümkündür. Dizel motorların bakımlarının düzenli yapılmasının yanı sıra aracın doğru kullanılması da kullanım ömrünü uzatan etkenlerdendir.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Teorik olarak bir motorun omru sasisinin omru kadardir. Yani sasiye 100 yil bir sey olmadiysa o motora bir sey olmaz. Motor yatak sarar yatagi degisir yola devam eder, piston kirar piston degisir yola devam eder.
Bu düzenlemeye göre ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, sıfır olarak alınan araçlar 6 ayı ve 6 bin kilometreyi doldurmadan ikinci el olarak satılamayacak. Ayrıca bu düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak.
Benzinli ve dizel araç satışının 2035 yılından itibaren yasaklanmasına AB'den son onay.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri