Fosil yakıtlı olarak tabir edilen dizel ya da benzinli motorlara sahip hemen her araca LPG kiti takılabilir. Ancak dizel araçlara LPG taktırmak hem çok maliyetli olduğu hem de istenen verimi sağlamadığı için genellikle tercih edilmemektedir.
Tüp takılmayan arabalar dizel ve elektrikli araçlardır.
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
LPG İle Dizel Arasındaki Farklar
Benzinli araçları tercih etmeyen kişiler dizel araçlarını tercih ediyor. Dizel benzine göre daha ekonomiktir. Tabi ki LPG, hem dizele hem de benzine göre daha tasarrufludur. Hiçbir şekilde performans kaybı olmadan LPG sistemi kullanılabilir.
Bakıldığında, LPG'ye göre avantajından dolayı dizel araçlarda da kullanıma uygundur. Dizel motora sahip olan bir aracınız varsa, yakıttan tasarruf etmek açısından CNG kullanımını sağlayabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Günümüzde benzinli ya da dizel motora sahip neredeyse tüm binek araçlara LPG takılabilir.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Benzine oranla daha yağlı olan dizel akaryakıtın kaynama noktası da daha yüksektir ve bu sayede etki derecesi de nispeten daha fazladır. Bir başka deyişle dizel yakıt kullanan motorlu araçlar yakıt tüketimi ve fiyat açısından daha ekonomiktir.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
Yakıt tasarrufu için en çok tercih edilen tür, lpg'dir. Sıvılaştırılmış likit gaz anlamına gelen lpg, performans olarak diğer türlerden düşük olmasına ve soğuk havalarda lpg kullanımına geçerken daha fazla yakıt harcamasına rağmen en düşük yakıt fiyatına sahip olması dolayısıyla çokça tercih edilir.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
Eğer fazla yolculuk etmiyorsanız, aracınızı şehir içinde ve daha az kullanıyorsanız benzinli araçlar sizin için daha ekonomik bir tercih olacaktır. Fakat özellikle yıl içerisinde şehirler arası yolculuk sayınız fazla ise dizel motorlu araçları tercih etmeniz daha yerinde olacaktır.
LPG'li Araç 100 km'de Kaç Litre Gaz Yakar? Genel olarak, LPG ile çalışan bir araç 100 km yol yaptığında yaklaşık 5-8 litre LPG tüketebilir.
Garantili lpgli araç satabldiklerine göre. honda , vw mpı motor en sorunsuz lpg ile uyumlu motorlar. Fiat'ın 1.4 Fire (77 hp) motoruda listeye eklenebilir.
Anketlerin sonucunda ise BRC toplam oyların %27'sini (407 oy) alarak birinci oldu. Kullanıcıların çoğunluğu en iyi LPG markası olarak bu iki marka üzerinde yoğunlaştı. BRC ve Atiker'in toplamda oyların %52'sini aldığı anketlerde diğer markalardan sadece ikisi %10'luk oy oranına ulaşabildi.
Benzinli ve turbo motorlu arabaların ise 150 bin km'yi aşmaması öneriliyor. Dizel araçlarda ise atmosferik motorlarda 250 bin km'ye, turbo motorlarda yine 150 bin km'ye kadar çıkılabiliyor.
Dizel Arabaların Dezavantajları
Yüksek emisyon değerleri nedeniyle çok sayıda filtreye sahiptir. Bu nedenle bakım maliyetleri biraz daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha gürültülüdür. Benzinli otomobillere göre daha düşük beygir gücü üretirler.
Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Genelde güncel dizel araçlarda 1800-3000(max 4000), güncel benzinli araçlarda ise 1500-4000(max 5000) devirler arası kullanmak gerekir. Bu devirleri aştığınız zaman hem yeterli hızlanmayı sağlayamazsınız hem de yakıttan ve en önemlisi motordan vazgeçmeniz gerekir.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
LPG'li aracın avantajlarından bir diğeri de benzinli araca göre daha fazla yükü daha verimli taşıması. Ayrıca benzin ve dizele göre LPG'nin motora zararı daha az, çünkü motorda daha temiz bir yanma gerçekleşiyor. Bu sayede LPG'yi yakıt olarak kullanan aracın motor yağı ömrü daha uzun oluyor.
Doğru yapılmış olan dönüşümde, LPG'li kullanımda benzinli kullanıma göre maksimum % 4 civarında performans kaybı söz konusudur. Benzinli motorlarda maksimum güç 6000 d/d civarında elde edilmesi nedeniyle normal kullanım şartlarında bu kayıp hissedilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri