Dizel motor teknolojisi nedeniyle. Dizel yakıtlar yanma odasında daha uzun süre yanarak dışarı atılırlar.Benzin ise daha kısa sürede yanar.Bu nedenle dizel tüketimi daha azdır. O zaman kabaca ayni yolu ayni sartlarda kat eden biri benzinli biri dizel aractan dizel olan minimum %30 daha az yakar diyebilirmiyizi?
Dizel yakıtı daha yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir. 1 galon dizel yakıtı 155x106 joule enerjiye sahipken 1 galon benzin 132x106 joule enerji içermektedir. Buna ek olarak dizel motorların gelişmiş verimliliği, neden dizel motorların eşdeğer benzinli motorlara göre daha uzun mesafe gidebildiğini açıklamaktadır.
Dizel ile çalışan arabalar, benzinli arabalara göre %25 daha az yakıt harcarlar. Ancak bu soruya kesin olarak evet ya da hayır cevabının verilememesinin sebebi ise otomobilinizi ne sıklıkta kullandığınız ve hangi alanlarda kullandığınız gibi kriterlerin yakıt harcamasını büyük ölçüde etkiliyor olmasıdır.
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Benzinli araçlarla kıyaslandığında %20 daha fazla verimli bir motora sahip olması, %15 daha az emisyon sağlıyor olması ve yaklaşık %25 daha az yakıt tüketimi olması, dizel motorlu araçların dikkat çeken özellikleridir.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Dizel mi Benzinli mi Daha Güçlü? Sahip olacağınız arabanın motor gücüne dikkat ediyorsanız ve benzinli mi, dizel mi güçlü diyorsanız eğer, bu sorunun cevabı benzinli otomobil. Dizel motora sahip araçlar, aşağı yukarı benzer kapasitedeki benzinli bir otomobilden daha az güç üretebilir.
Fiyat farkının artmasının en önemli nedeni ise Türkiye'de ihtiyacın çok altında motorin üretiminin gerçekleştiriliyor olması. Aylık 1.6 milyon ton motorin üretimine karşın tüketim 2.1 milyon tona çıktı. Fark ithalatla karşılandığı için motorinin litresi benzine göre daha pahalı.
Dizel Arabaların Dezavantajları
Yüksek emisyon değerleri nedeniyle çok sayıda filtreye sahiptir. Bu nedenle bakım maliyetleri biraz daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha gürültülüdür. Benzinli otomobillere göre daha düşük beygir gücü üretirler.
Benzinli Motor Ve Dizel Motor Farkı
Kısa sürede artan hızlarda benzin daha idealdir. Bu durum mazotta sabit hızlarda geçerlidir. Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Benzinli ve dizel araç satışının 2035 yılından itibaren yasaklanmasına AB'den son onay.
Normal. Dizel unite, sicak hava sever. Gec isindigi icin, soguk motor dolayisi ile fazla yakar. Kisin kisa mesafe kullanıldığı zaman cok yakmasi normaldir.
Güncel bugün Motorin Litre fiyatı 40,05 şeklindedir.
Şehir içi 350 375 standarttır. Şehir dışı 500'e kadar yolu var.
Şehir içi 25 km ortalama hızla 240 250 km gidiyor. Şehir dışı 90la 420, 115le 370, 129la 340 km gidiyor.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Otomobille yapılan 90 kms'den sonraki her 1 kms artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. Günümüzün modern otomobilleri 90 kms hızda, 100 km'de ortalama 6-7 lt yakıt tüketirken, bu hızı 130 kms üzerine çıkartmak yakıt tüketimini 10-11 lt seviyelerine kolayca yükseltebiliyor.
tabi ki 2.0 az yakar. Tork eğrisi denilen bir şey var. Şehir içinde dur kalk trafikte 50-70km/h kullanımlarla veya karması 20-30km/h olan kullanımlarda 1.4 tabi ki daha az yakar. Uzun yolda düz/yokuş fark etmez düşük devirde yüksek tork üretebildiği için 2.0 daha az yakacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri