Genetik özelliklerimiz hücrelerimizdeki çekirdeğin içinde bulunan kromozomlarda taşınır. Kromozomlar DNA ve özel proteinlerin birleşmesiyle oluşur. DNA, hücrenin yönetici molekülüdür ve beslenme, solunum, üreme gibi canlılık faaliyetlerini yönetir. DNA'nın yapısında kalıtsal özelliklerimize etki eden yapılar bulunur.
Deoksiribo nükleik asit veya kısaca DNA, tüm organizmaların ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. DNA'nın başlıca rolü bilgiyi uzun süre saklamasıdır.
Bu proteinler, canlıların vücutlarını oluşturur ve DNA içindeki bilgi, ne tür ve miktarda proteinler üretileceğini belirler. DNA, ya da uzun adıyla deoksiribonükleik asit, Dünya üzerinde var olan bütün canlılarda bulunan ve hepsinde kalıtsallığı sağlayan moleküldür.
Deoksiribonükleik asit veya kısaca DNA, vücudumuzu oluşturan yapıtaşlarımız hücrelerimizin içinde yer alan ve bize ait tüm özelliklerin şifrelendiği genetik kodumuzu meydana getiren biyolojik yapılardır.
DNA ' nın temel yapı birimine nükleotit denir. Nükleotitler azotlu organik baz, beş karbonlu şeker ve fosfat olmak üzere üç ayrı kısımdan oluşur. Azotlu organik bazlar Adenin (A ), Guanin ( G ), Sitozin ( C ), Timin ( T ) olarak dört çeşittir.
İlgili 27 soru bulundu
DNA yani deoksiribonükleik asit bütün canlı organizmaların hücrelerinde bulunan ve canlının tüm genetik özelliklerini taşıyan moleküldür. Örneğin insanın hangi göz rengine sahip olacağı, gülün nasıl kokacağı veya bakterinin bir akciğer hücresine hangi yollarla bulaşacağı DNA'nın taşıdığı genetik özelliğe bağlıdır.
DNA polimeraz-β ve zeta (ζ); hem bölünen hem de bölünmeyen hücrelerde bulunur. DNA tamirinde görev alır. DNA polimeraz-γ; Mitokondride bulunur ve mitokondri DNA'sının replikasyonundan sorumludur.
DNA'nın önemli bir özelliği, kendini kopyalayabilmesidir. Çift sarmaldaki her DNA dizisi, baz dizisini kopyalamak için bir model görevi görebilir. Bu hücrelerin bölünmesi çok önemlidir. Çünkü her yeni hücrenin eski hücrede bulunan DNA'nın tam bir kopyasına sahip olması gerekmektedir.
Günümüzde popüler olan ve tıp alanında kullanılan DNA testi, birçok hastalığın teşhisinde kullanıldığı gibi ayrıca adli vakalar ve babalık davalarında da kullanım alanı bulmaktadır. Dünyaya gelen her birey genetik özelliklerini anne ve babasından alır ve her bireyin DNA'sı kendisine özel olup dünyada eşsizdir.
DNA'nın temel yapı taşları deoksiriboz (5 karbonlu şeker), fosfat grubu ve azotlu bazdan oluşan nükleotitlerdir. DNA'da 4 farklı azotlu organik baz bulunur: Adenin, Guanin, Timin ve Sitozin.
DNA, hücrenin yönetici molekülüdür ve beslenme, solunum, üreme gibi canlılık faaliyetlerini yönetir.
DNA hasarı ikileşme sırasında tamir edilemezse mutasyona ve sonuç olarak genomik kararsızlığa, kanser ve yaşlanmaya neden olur.
İdrar, tükürük ve tükürük lekeleri (çekirdek hücreli olan) gibi biyolojik numunelerden başarılı bir şekilde DNA izole edilerek analizi yapılabilmektedir (1,2,5, 6).
DNA vüdumuzdaki yapıtaşlarının genetik şifresini(kodlarını) taşıyan birimlerdir, RNA ise bu DNA daki kodlara uygun olarak protein sentezini gerçekleştiren yazılımdır. DNA hard diskteki bilgiler, RNA ise bu bilgileri işlevsel hale getiren işlemcidir.
Hücre içinde RNA genelde tek zincirli, DNA ise genelde çift zincirlidir. RNA nükleotitleri riboz içerirler, DNA ise deoksiriboz (bir oksijen atomu eksik olan bir riboz türü) vardır. DNA'da bulunan timin bazı yerine RNA'da urasil vardır ve genelde RNA'daki bazlar ayrıca kimyasal modifikasyona uğrar.
Genetik hastalıkların tanısı konulurken sorunlu genin tespit edilmesi için DNA testi yapılması önerilir. Kromozom sayısında değişim olan down sendromu gibi hastalıklarda veya kromozom yapısı değişen lösemide, kromozom analizinin yapılması tanı ve tedavi anlamında çok önemlidir.
Ejakulasyonun olduğu ve sperm kalitesinde herhangi bir sorun bulunmadığı durumlarda spermatozoanın cinsel ilişkiden itibaren 48 saate kadar ve bazı durumlarda 6 güne kadar geçen sürelerde vajinal ve anal svaplarda tespit edilebileceği gösterilmiştir [1,2].
4. DNA Testinin Kesinlik Oranı Nedir? Test sonuçları özel laboratuvarlarda örneğin verilmesinden sonra ortalama 10 iş günü içinde ve %99.99 kesinlikle sonuçlanmaktadır.
Çünkü DNA muazzam bir veri depolama kapasitesine sahip. Öyle ki bütün genetik talimatlarımızı yani milyarlarca satır veriyi taşıyor. Geçmiş yıllarda yapılan bir araştırma, 1 gram DNA içerisinde yüzlerce terabayt veri depolanabileceği göstermişti.
James Dewey Watson (d. 6 Nisan 1928, Chicago), 1954 yılında yaptığı çalışma ile DNA'nın ikili sarmal yapısını, araştırmacı Francis Crick ile bularak Nobel Ödülü almış bilim adamıdır. Chicago Üniversitesinde zooloji öğrenimi gördükten sonra 1950 yılında Indiana Üniversitesinde doktora yaptı.
Her hücrede toplam bir tane DNA bulunur. Sahip olduğu DNA, tek parça halinde değildir ve insan vücüt hücrelerinde 46 tane kromozom halinde bulunur. Bu DNA parçaları, iki ucundaki telomer bölgeleri ile ayrılmıştır.
Bu anda çekirdekteki DNA molekülü, yüzey alanını arttırmak amacıyla bölünme emrini verir ve bölünme emri verildikten sonra hücre bölünmesi engellenemez.
Canlı organizmalar, DNA'yı laboratuvar ortamında kullanılan geleneksel yöntemden çok daha farklı bir biçimde üretir. Polimeraz olarak adlandırılan enzimler, bir DNA iplikçiğindeki bilgileri okur ve bu iplikçikle eşleşecek DNA dizisini sentezler.
proteinler yüklü moleküller mi? DNA, bir deoksiriboz şeker, fosfat grubu ve azotlu bazlardan oluşur. Fosfor grupları negatif yüklüdür, bu da DNA'ya negatif yük verir. DNA ve DNA parçalarının yükü aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri