İmge aynı zamanda “tekrarlanan imge” diye tanımlanan sembol (simge) kavramıyla, “ana”, “temel” veya “asli” imge olarak değerlendirilen arketip ve mit kavramlarıyla da yakından ilişkilidir. İmgenin sadece bir tasarım, izlenim değil; aynı zamanda öznenin özel bir kavrayışı, özgün bir yorumu olduğu da belirtilmektedir.
Anlamı, bir topluluk ya da halkın büyük çoğunluğu tarafından bilinen işaretlere simge denir. Simgeler, bir olgunun ya da kavramın özeti niteliğindedir. Sinema ve edebiyat gibi sanat dallarında, bir toplumsal olgunun, herhangi bir nesne aracılığıyla anlatılmasına simgecilik denir.
İmge genellikle, gazel, güzelleme, kaside ve methiye türündeki şiirlerde kullanılır. Osmanlı döneminde kaleme alınan şiirlerde imge kelimesinin karşılığı mazmundu. Örneğin sözlük anlamı karabiber olan ve sevgilinin yüzündeki ben anlamında kullanılan fülfül kelimesi bir imgedir.
Örnekler: 1. "Yâr yâr Seni kara saplı bıçak gibi sineme sapladılar.” dizeleriyle aşkının güçlü etkisini görünür kılmak için okuyucunun zihninde canlandırır. Bunu kelimelerle gerçekleştirir. Bu, kendine özgü ifade “imge”, yani “hayal”dir.
2- İmge, şiir içerisinde şairin dış dünyadan almış olduğu zihinsel uyarmaları yeni bir benzetme, ifade ya da metafor ile ifade etmesi ve anlatması ile gerçekleşen bir durumdur. 3- İmge, kelime şeklinde olabileceği gibi, kelime gurubunda da olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
1- İmgesel anlatım, sembolik ve metaforik anlatımdan farklıdır. Semboller ve metaforların evrensel bir karşılığı vardır. Örneğin tilki kurnazlığı, domuz aç gözlülüğü, karınca ise çalışkanlığı simgeler. Ancak imgesel anlatımda, belli başlı kalıplar yoktur ve imgeler evrensel değil kişiseldir.
Mazmun ya da imge, adları ne olursa olsun içerikleri itibariyle şair/sanatçı muhayyilesinin yaratıcı yönünün en somut göstergeleridir ve aynı zamanda şaire/sanatçıya özgün/orijinal olma niteliğini kazandıran faktörlerin başında gelirler.
Şiirde farklı imge çeşitleri kullanılır. Divan şiirinde "mazmun" kelimesi ile karşılanan imgeler; şizofrenik, sanatsal, yayılgan, batık, radikal, şiddetli, yoğun ve süsleyici olmak üzere farklı türlerde yaratılabilir.
İmge, insan doğasında var olan ve insana özgü bir yaratımla ortaya çıkan bir kavram- dır. Bir nesnenin veya herhangi bir varlığın olduğu gibi yeniden tanımlanmasını gerekli kılan ve onu somut ya da düşsel olarak sezgide canlandırma, tasarlama eğiliminde gös- terilmesidir.
İmge ile yaratma kavramları arasında yer alan ve açıklanması gereken önemli bir kavram da “imgelem”dir. “İmgelem” imgeler arasında yeni ilişkiler kurma, yeni kavram ve düşünceler oluşturma yetisi olarak tanımlanabilir. Burada bilinç söz konusudur. Aslında imgelem her insanın yaptığı, yapabildiği bir şeydir.
Dış dünyadan algılanan nesnenin insan zihninde hayal edilmesi, imge nedir sorusunun cevabıdır. İmge şiirde ve resimde kullanılan bir sanat terimidir. İmgesel anlatımda şair, dış dünyadan edindiği uyarımı benzetme olarak ifade eder. İmge, bir kelimeyi veya kelime grubunu ifade edebilir.
İMGESEL NEDİR? İmge ile ilgili,hayalî çizilmiş resimlerdir. Genelde bir konuyu anlatmak için oluşturulmuş çalışmalardır.
Duyularla algılanan veya zihinde tasarlanan imgeler, sanatı vareden temel kavramlardandır. Sanat, imgeler tasarlama ve oluşturma sürecidir. Bu süreç sanatçıya ve döneme göre şekillenir. Sanatçı, kendi imgelerini oluşturarak duygu-düşünce dünyasını kendi algı ve kurgu dünyasına göre yansıtır.
Simge (sembol), ”belirli bir insan topluluğunun aralarında uzlaşarak kendisine belirli bir anlam yüklediği somut nesne ya da işaretler” olarak tanımlayabiliriz. Türkçede “simge” ile eş anlamlı olmak üzere “sembol” sözcüğü de kullanılır.
Paragraf işareti (¶); düz yazıların kendi içinde satır başlarıyla ayrıldıkları bölümleri göstermek için kullanılan tipografik bir karakterdir. Ayrıca "paragraf sembolü" veya "ters P" olarak da bilinir.
Sözlük anlamı numune ve model olan örnek, simge sözcüğü ile eş anlamlıdır.
Kısaca dış dünyanın, varlığın, gerçek ya da gerçekdışı bir şeyin ya da olgunun zihindeki tasarımına imge denir. Nesne hakkındaki bilgimiz böylece oluşur. İmge hakkındaki en genel tanım varlık hakkında bilgi edinmenin ilksel biçimi olması yönündedir. Yani varlık hakkındaki bilincimiz onun imgesi, öznel tasarımıdır.
İmgebilim, sözcük olarak, Latincede imge anlamına gelen 'imago' ile bilim anlamına gelen 'logos' sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur. En geniş anlamıyla imgelerin oluşumunu, işleyiş biçimini inceleyen bilim dalıdır. İmgebilim, farklı disiplinlerde, geniş alanlarda çalışma yapıldığından tanımlanması güç bir bilimdir.
İmgelem, insanın istediği şeyleri gözünde canlandırabilme yetisinin ürünlerini kapsayan evren. Paylaşılan dünyanın duyu idraklarından elde edilen ögelerin içinden kısmen bulmak veya tamamen kişisel alanlar için doğuştan yetenek ve işlem olarak kabul edilir.
Fotoğraf, çekilen nesneden yansıyan ışığın bir mercek aracılığı ile filme (ya da video çipe) iletilmesiyle bir imgenin yaratılmasıdır.
İmge ise zihinde tasarlanan ve gerçekleşmesi özlenen şey, hayal, rüya, genel görünüş ve izlenim olarak tanımlanmaktadır. İmaj kelimesi İngilizcedeki “image” kelimesiyle eş anlamlıdır. Ancak imaj yönetimi bağlamında imaj kelimesinin birebir karşılığı yine izlenim anlamına gelen “impresion” kelimesidir.
Anlatı olarak imge, bütüncül bakış açısının temsil ettiği, büyük resmin ifadesi olarak düşünülmektedir.
Resim, hayal, zihindeki görsel canlandırma, hayal gücünün yarattığı temsil, duyularla algılanan şeylerin zihindeki izi, herhangi bir şeyin genel izlenimi, nesnenin zihinde dönüştürülmesi, yeniden üretilmesi biçiminde anlaşılmakta ve tanımlanmaktadır.
Mazmun, bir sözün içinde gizli olan sanatlılık anlamına da gelebilir. Buna göre belli kelimelerin kullanılması bazı düşünceleri hatırlatır. Mesela sevgilinin ağzı için, "âb-ı hayât, gül, gonca, şarâp ve la'l" mazmunları kullanılır.
Mazmun, kurgusal eserlerde ve şiirlerde kullanılan dolaylı ifadelerdir. Divan edebiyatında, özellikle gazel, şarkı ve kaside türündeki şiirlerde mazmunlara yer verilir. Örneğin sevgilinin dudağı anlatılırken berg-i gül denir. Gül yaprağı anlamına gelen bu sözcük, dudak kelimesinin yerine kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri