Kurşunsuz benzinin kullanıldığı otomobillerde bulunan katalitik konvertörün görevi, sıcak hava yardımıyla reaksiyon oluşturarak, yanma sonucu ortaya çıkan kirli gazları ikinci kez yakmaktır. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla geliştirilen bu sistem, Türkiye'deki bazı otomobil sürücüleri tarafından söktürülüyor.
Katalizör Çıkarılırsa Ne Olur? Katalizör çıkarılması artı ve eksi sonuçlara neden olur. Süzgeç görevi üstlenen katalizörlerin çıkarılması durumunda egzoza yüklenen basıncın seviyesi de artar. Bu durumun sonucunda da yakıt tüketiminde belirli bir miktar artış gözlenir.
Katalizör gerekli bir parçadır, iptal edilirse özellikle enjeksiyonlu motorlarda rölanti dengesizliği, stop etme gibi sorunlara yol açar. Yakıt artar, verimsiz bir yanma gerçekleşir, alt devirlerde performans düşer. Karbüratörlü motorlarda da benzer sorunlar yaşanır.
Katalizör, aracın egzozunda bulunan ve filtre görevi gören bir parçadır. Bu filtre egzozdan salınan dumanı süzerek havanın daha az kirlenmesine neden olur. Bu parçaların iptal edilme sebebi çıkışları rahatlatarak motor gücünü arttırmaktır.
Katalitik konvertör arızaları genellikle aracın performansında düşüşe neden olur. Araç daha az güç üretir, yakıt ekonomisi kötüleşir ve egzoz sisteminden kötü bir koku gelir. Aracın egzozundan siyah duman çıkması da katalitik konvertör arızasının bir işareti olabilir. Ayrıca araçtaki motor ışığı da yanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Yetkili serviste orjinal katalizör değişimi en az 1500 tl civarındadır.
Oldukça pahalı bir parça olan katalizör, bozulduğunda pek çok belirti gösterir. Bu parça bozulursa motorda herhangi bir zarar oluşmaz. Katalizör bozulduğunda araç zarar görmezken sadece çevreye zarar verilir. Fakat katalizörde olası bir tıkanıklık motor performansını ciddi oranda düşürür.
Katalizör, eksozdan çıkan zehirli gazları filtreleyen bir parça. Kat iptali sonucunda aracın back pressure düşer, alt devirler biraz cansızlaşır bu da şehir içi kullanımlarda yakıtın biraz artmasına neden olur.
Araçlarda yer alan katalitik konvertörlerin görevi bu nedenle önemlidir. Ortalama olarak bu sistemin araçtaki kullanım ömrü ise 10 yıl kadardır. Eğer bozulmasına sebep olan farklı bir etken yoksa 10 yıla kadar sorunsuz şekilde kullanılabilir.
-Eğer aracında kat sonrası ikinci bir oksijen sensörü varsa kat iptali sonrası arıza ışığın yanar.
Hiçbir sorun teşkil edilmiyor..
günümüz çevre mevzuatı nedeniyle üretilen benzinli araçların neredeyse tümünde ilk susturucu yerine katalitik konvertör* bulunmaktadır. katalitik konvertör yapısı nedeniyle egzos gazının geçişini zorlaştırmakta, yavaşlatmaktadır. motorun egzos gazını atmakta zorlanması da güç kaybına sebep olmaktadır.
Katalizörler, çok petekli ve kapalı bir yapıya sahip oldukları için susturucu görevi görerek sesi azaltır ve gazların sıkışmasına neden olduğundan rahat akış sağlanamaz bu nedenle geri basınç oluşturur.
Aracınızın verimli çalışabilmesi için motorunuzun temiz olması gerekmektedir. Motorda meydana gelecek olan birikmeler katalitik konvertörün görev yapmasını engelleyeceğinden motorunuzun daha fazla yakıt tüketmesine neden olur.
KAT dumanı tutmaz..
Katalizör iptal olmuş susturucu takılmış buda egzoz daha sessiz demek. Susturucuyu söküp kat takılınca daha sesli olacaktır egzoz.
Bir katalitik konvertör, tehlikeli satıcılara satılabilir veya metal içeriğinden arındırılarak hurda değeri için satılabilir. Paladyum'un çok yüksek maddi değerde olmasıyla, değerli metallerin fiyatı son 12 ayda fırladı, bu da mevcut hurda katalitik konvertör fiyatını normalden çok daha yüksek hale getiriyor.
Katalizör sistemi, filtrelerden oluşan özel bir sistem olduğu için tamir edilmesi mümkün değildir. Değiştirilmesi şarttır. Katalizörler değiştirilmek istendiğinde öncelikle motor durdurulup egzoz sisteminin yaklaşık yarım veya bir saat civarında soğuması beklenir. Aracın lifte kaldırılması şarttır.
Katalizör (Yunanca'dan κατάλυσις: çözülme), bir kimyasal tepkimenin aktivasyon enerjisini düşürerek tepkime hızını artıran ve tepkime sonrasında kimyasal yapısında bir değişiklik meydana gelmeyen maddelerdir.
Turbonun arızalanması,
Egzoz sistemine ise direkt zarar verecektir, egzoz emisyonları artar, egzoz gazındaki partikül ve bileşenlerin oranı artar, katalitik konvertör ve dizel partikül filtresine zarar verir.
Katalizör temizliği için kesinlikle asit kullanılmamalıdır. Piyasada lavabo açıcı olarak bilinen "sodyum hidroksit (naoh)" ile rahatlıkla temizlenebilir. tazyikli suyu katalizöre direk tutulmamalıdır.
Hayır arttırmaz. Bende taktırdım aracıma yakıt tüketiminde değişiklik yok.
Ortalama katalitik konvektör ömrü 40.000 km'dir. Katalitik dolmuş ise araba eksoz gazını atmakta çok zorlanır.Araba çekişten düşer,yakıtı artırır.
Katalizörünüzü temizlemek, benzinli arabanızın verimliliğini artırmanıza yardımcı olabilir. Katalizörü çıkarıp temizleyerek motorunuzun performansını artırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri